Tapaturmapäivä kiinnittää huomiota erityisesti miesten tapaturma-alttiuteen

Mainos[adrotate banner="3"]

Liki puolet pyöräilevistä miehistä on kaatunut pyörällä tai joutunut onnettomuuteen viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo Liikenneturvan pyöräilykysely.

Tapaturmapäivä tänään perjantaina 13.9. keskittyy erityisesti miesten tapaturmiin ja työmatkaturvallisuuteen. Tapaturmatesti on yksi apuväline omien riskien kartoittamiseen.

MAINOS

Vuonna 2017 kuoli tapaturmaisesti 2325 ihmistä, joista miehiä oli 65 prosenttia. Työikäisten tapaturmaisesti aiheutuneista kuolemista sattuu miehille neljä viidestä.

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2018 palkansaajille sattui yhteensä noin 127000 työtapaturmaa. Korvatuista tapaturmista noin 23000 oli asunnon ja työn välisellä matkalla sattuneita työmatkatapaturmia.

– Omilla valinnoilla voi vaikuttaa tapaturmariskiin. Tapaturmapäivän sloganilla ”ethän kikkaile” haluamme kiinnittää huomiota näihin valintoihin, toteaa asiantuntija Kerttuli Harjanne Työturvallisuuskeskuksesta.

– Tunnistamalla vaaran paikat, käyttämällä turvavälineitä tai muita asianmukaisia varusteita, toimimalla ennakoiden ja vähentämällä kikkailua moni tapaturma olisi estettävissä niin kotona, työpaikalla kuin työmatkallakin.

Puolet joutunut onnettomuuteen tai kaatunut pyörällä

Monelle työmatka on työpäivän riskialtteinta aikaa. Työmatkan taittaminen kävellen tai pyörällä on oiva valinta, mutta myös tapaturmia voi sattua.

Liikenneturvan pyöräilykyselyyn vastanneista miehistä lähes joka toinen (49 prosenttia) kertoo kaatuneensa pyörällä tai joutuneensa onnettomuuteen viimeisen kolmen vuoden aikana. Naisista joka kolmas oli joutunut tapaturmaan.

Useimmiten onnettomuuden syyksi nimettiin keli tai olosuhde, tai oma arviointi- tai havaintovirhe. Myös toisen tienkäyttäjän tekemä havaintovirhe sekä liian kova vauhti olivat onnettomuuksien kärkisyitä.

– Kyselyyn vastanneet nimesivät pääsyinä pyöräilyyn liikunnan, kuntoilun, pyöräilystä pitämisen sekä terveyssyyt, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen.

– Ennakoivalla ajotavalla ja muilla turvallisilla valinnoilla voi edesauttaa sitä, ettei hyvä pyöräilysesonki katkea tapaturmaan.

– Myös pyörän kunnosta huolehtiminen ja sopivat varusteet ovat hyvä tapa lisätä pyöräilyn turvallisuutta. Kolme viidestä kyselyymme vastanneesta miehestä kertookin seuraavansa pyöränsä kuntoa säännöllisesti, mikä on hienoa.

Omat valinnat tärkeitä tapaturmien ehkäisyssä

Monissa yrityksissä on havahduttu kiinnittämään huomiota työmatkaturvallisuuteen osana turvallisuuden edistämistä.

– Turvallisempi työmatkaliikenne vähentää tapaturmia ja sairauspoissaoloja. Samalla se vähentää sairauspoissaoloista aiheutuvia kustannuksia, Työturvallisuuden Harjanne toteaa.

Tapaturmapäivä haastaa yritykset mukaan ehkäisemään tapaturmia työpaikoilla ja työmatkalla.

Jokainen voi myös testata omia turvallisuustietojaan ja -taitojaan tapaturmatestillä, joka löytyy osoitteesta kotitapaturma.fi/tapaturmatesti/.

MAINOS
Edellinen artikkeliVuorenmaahan rekrytoidaan nyt monen alan osaajia
Seuraava artikkeliSoinissa kuultiin poimintoja itsenäisyyspolulta