Opinnot Jamin esports-linjalla ovat alkaneet

Mainos[adrotate banner="3"]

Esports-linjan opinnot Jamilla Alajärvellä ovat alkaneet. Opiskelijat linjalla ovat joko tulevia datanomeja tai merkonomeja ja heillä on valittavanaan kaksi valinnaista tutkinnon osaa, joko kilpapelaaminen tai Esports-liiketoiminta.

Linjan avajaisissa perjantaina rehtori Matti Väänänen valotti opintolinjan taustaa antaen siitä kiitoksen idean tuoneelle opettaja Mikko Kalijärvelle.

MAINOS
Opettaja Mikko Kalijärvi esitteli Esports linjaa yhdessä kilpapelivalmentaja Kristian Joutsenvuoren kanssa.

Väänänen totesi alan opintojen tarjoamisen tärkeäksi, alan merkityksen huomaa nopeasti seuratessaan uutisia.

Pelialalta on jatkuvasti uutisia menestyksestä ja yleensäkin alan asioista. – Kyseessä on iso bisnes, jossa työmahdollisuuksia on paljon.

Kalijärvi esitteli Esports-linjaa yhdessä pelaajia Jamilla valmentavan kilpapelivalmentaja Kristian Joutsenvuoren kanssa.

– Kilpapelinä linjalla on perinteinen räiskintäpeli Counter Strike, Kalijärvi kertoi.

– Pelaamisen lisäksi kilpapeliopinnoissa on keskitytty yleisiin ongelmakohtiin, joita pitkät pelisessiot aiheuttavat, Kalijärvi sanoi ja kertoo, että linjalla opitaan mm. ravitsemuksesta, nettikäyttäytymistä, joukkuehenkeä ja iso paino on myös liikunnalla.

Myös Joutsenvuori toteaa, että määrä ei pelaamisessa korvaa laatua ja siksi ammattilaiseksi tähtäävän on hyvä oppia treenaamaan tehokkaasti, jotta saadaan aikaa muullekin elämälle.

Tärkeitä asioita, joita valmentaja joukkueelleen yrittää antaa, on ihan mekaanisten taitojen kehittäminen, mutta myös pelaajien itsekriittisyyden kehittäminen sekä kommunikaation ja vuorovaikutustaitojen parantaminen.

Pelaajat tarvitsevat turnauksissa monenlaisia taitoja, tekniikka on niistä vain yksi. Viisihenkisessä joukkueessa sooloilulle ei ole sijaa.

– Valmennus tuo pelaamiseen urheilijamaisuutta, mikä on lähes välttämätöntä korkeatasoisen pelin saavuttamiseksi. Valmennus onkin hyvin tärkeä osa, valmentaja on käytännössä viisihenkisen joukkueen kuudes jäsen.

Kilpapelaamisen linjalle tänä vuonna valittiin kymmenen opiskelijaa, joista osa hakeutui Jamille opiskelemaan hyvinkin kaukaa aina Helsinkiä ja Oulua myöten juuri tämän koulutuslinjan vuoksi. 2020 aloittavalle linjalle on tarkoitus valita jo 20 opiskelijaa.

Esport-liiketoimintaa Jamilla on opetettu jo pitkään, ensimmäisenä Suomessa. Tämä linja mm. toteuttaa Pohjanmaan toiseksi suurimman kilpapelitapahtuman Outloadin. Kevään 2020 yhteishaussa linjalle otetaan 5-10 opiskelijaa.

Mikko Kalijärvi toteaa, että esportsin kasvu on tällä hetkellä räjähdysmäistä ja se on vakavasti otettava ammattipolku nuorelle. Tästä syystä asiaan oli Jamilla reagoitava ja koulutettava alalle ammattilaisia.

Jatko-opintoja korkeakoulupuolella voi tällä hetkellä suorittaa alalle vain Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Jamissa pohditaankin parhaillaan korkeakoulukumppanin löytämistä linjoilta valmistuvien jatko- ja väyläopintojen mahdollistamiseksi.

Veto akatemia luo mahdollisuuden edetä ammattilaiseksi

Samassa yhteydessä linjan esittelyn kanssa julkistettiin myös Veto akatemia, joka on Jamin esports-linjan ja Vimpelin Vedon yhteisprojekti. Vastaavaa konseptia ei ole missään muualla Suomessa.

Jamin kilpapeliopiskelijoista muodostetaan Veto esportsin akatemiajoukkue ja tavoitteena on rakentaa alueelle laajempi kilpapelaamisen ekosysteemi, joka vetää lahjakkaita pelaajia Järviseudulle.

Veto akatemia luo nuorille pelaajapolun, joka mahdollistaa heille nousun edustusjoukkueeseen ja etenemisen ammattilaiseksi. Samalla nuorilla on mahdollisuus opiskella itselleen ammatti kilpapelaamisen ohessa.

Veto akatemia antaa myös oman, pelaajakohtaisen valmennusohjelman sisältäen liikuntasuunnitelman. Akatemialaisilla on omat harjoittelu- ja ottelutilat Jamilla ja he pääsevät osallistumaan Vedon nimen alla turnauksiin ja tapahtumiin.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinissa kunnanjohtaja lukee Nalle Puhin tarinoita kirjastossa!
Seuraava artikkeliAgrologiopintojen kiinnostavuutta kysytään Alajärvellä?