0.2 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Kemera-varoja on käytetty viime vuoden tahdissa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Puuntuotannon Kemera-varoja oli käytetty elokuun loppuun mennessä 22,8 miljoonaa euroa koko maassa.

Käytetty tukisumma on hyvin tarkkaan sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuluvan vuoden alkupuolella tukivarojen käyttö oli viime vuotta edellä, mutta vauhti on hieman hiipunut kesän aikana.

Suomen metsäkeskus myöntää Kemera-tukea metsänomistajille metsänhoito- ja metsänparannustöihin. Koko vuodelle Kemera-varoja on käytettävissä saman verran kuin viime vuonna, noin 56 miljoonaa euroa. Viime vuonna varoja käytettiin koko maassa 49 miljoonaa euroa.

Edellisvuoteen verrattuna puuntuotannon Kemera-varojen käyttö kasvoi eniten Lapin maakunnassa. Viime vuoden taso ylittyy myös Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Eniten viime vuotta jäljessä on Päijät-Hämeen maakunta, jossa Kemera-varoja oli käytetty noin neljänneksen vähemmän kuin viime vuoden tammi-elokuussa.

Metsätietöiden suunnittelu hyvässä vauhdissa

Uusia Kemera-tuettuja töitä on tänä vuonna suunniteltu kaikkiaan 35 miljoonan euron arvosta, eli 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Metsätietöitä on suunniteltu lähes kaksinkertainen määrä ja terveyslannoituksia neljännes viime vuotta enemmän. Suometsän hoitotöitä puolestaan on suunniteltu viidenneksen viime vuotta vähemmän.

– Aktiivisuus uusien hankkeiden suunnittelussa on todella merkittävä asia. Etenkin tiehankkeet ovat nytkähtäneet kovasti eteenpäin. Nuorten metsien hoito on kuitenkin pysynyt samalla tasolla jo useamman vuoden.

– Taimikoiden varhaishoidossa ja varttuneiden taimikoiden viimeisessä taimikonhoidossa olisi vielä tuplaamisen varaa, kun peilataan tilannetta metsänhoidon tarpeisiin, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Nuorten metsien hoitohankkeiden rahoitus viime vuoden tasolla Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Yrjö Ylkäsen mukaan uusia taimikoiden ja nuorten metsien hoitohankkeita on tänä vuonna hyväksytty rahoitettavaksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla samaan tahtiin kuin viime vuonna.

Työmäärä pitäisi kuitenkin melkein tuplata, jotta kaikki hoidon tarpeessa olevat taimikot saataisiin kuntoon. Ylkänen kannustaakin metsänomistajia tekemään tai teettämään erityisesti taimikon varhaishoitohankkeita.

– Kun taimikko laitetaan kuntoon ajoissa, on työ helppo tehdä myös omatoimisesti ja sen kustannukset ovat pienet. Taimikon varhaishoitoon voi myös saada tukea 160 €/hehtaari, mikäli rahoitusehdot täyttyvät, kuvaa Yrjö Ylkänen.

Metsänomistajat ja heidän valtuuttamansa toimijat voivat hakea Kemera-tukea taimikon varhaishoitoon ja nuoren metsän hoitoon helposti Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa. Muihin Kemera-töihin voi tukea hakea Metsäkeskuksen verkkosivuilta löytyvillä lomakkeilla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät