-5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Äkkilähtö Tallinnaan hykerryttää Vimpelissä

Mitä syntyy, kun yhdistetään Markku Hyvösen humoristinen ja hieman harmaitakin sävyjä sisältävä teksti, Maritza Parkkisen ohjaus ja Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran meriitit komedian saralla? Syntyy naurun säestämä Äkkilähtö Tallinnaan -niminen produktio, jossa seurataan työttömän Pirttilän Unskin tekemää risteilymatkaa. Mikään ihan tavallinen risteily ei ole kyseessä, sillä Unskilla on muutama isän jättämään perintöön liittyvä reunaehto täytettävänään. Isän tuhkat pitää ripotella mereen ja Unskin pitää löytää itselleen naisystävä ja mennä kihloihin 48 tunnin kuluessa. Muuten mittavan yllätysperintö menee Inarin Perhokalastusseuralle.

Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston yhteistyönä toteuttaman näytelmän ensi-iltaa suunniteltiin jo maaliskuun alulle. Ensi-ilta jouduttiin siirtämään syyskuulle pääosassa nähtävän Jouni Leppäahon jouduttua äkilliseen leikkaukseen. Tallinnaan suuntaavan äkkilähdön tapahtumia seurataan Vimpelin nuorisotalolla vielä tänään sunnuntaina sekä syyskuun viimeisenä viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin.

Hersyviä hahmoja

Testamentin tiukat reunaehdot saavat kaverikseen lisäongelmia. Leppäahon tulkitsema Unski pelkää vettä ja laivan uppoamista. Morsiamen löytäminen ei ole mutkatonta, vaikka Smile-yhtiön laivalta löytyykin naisväkeä ja sattumus seuraa toistaan. Seppo Koiviston esittämä Kalevi-setä hämmentää kuvioita pariin otteeseen. Alukselta löytyy risteilymatkustajan stereotypioita ekstra-maustein. On shoppailuaddikti rouva, vastahakoinen teini ja alkoholin marinoima matkaaja.

Smile-laivayhtiön henkilökunta koostuu hyvän huumorin omaavista asiakaspalvelun helmistä. Tämä luonnehdinta on kapteeni Kari Sisun, jota esittää Paavo Matintupa. Huumori on tosin ajoittain kortilla, mutta kekseliäisyyden puutteesta alimitoitettua henkilökuntaa ei voi syyttää. Matkalla sattuu kaikenlaista, ja ihan takuulla vastoin ennakkosuunnitelmia. Ensi-iltayleisö hihitteli sattumuksille ja mainiosti tulkituille hahmoille ja myös hiljeni kuuntelemaan ja miettimään tekstin syvempää sanomaa, kun sen aika tuli.

Jouni Leppäaho ja Seppo Koivisto kertoivat ensi-illan jälkeen, että tekstin lämmittäminen vei oman aikansa. – Kyllä se teksti rupesi loppuviimein äkkiä tulemaan. Teksti oli alitajunnassa, huomioi Leppäaho.

Koiviston mukaan yleisön reaktiot innostavat näyttelijöitä, etenkin kun katsomosta kuuluu naurua.
– Yleisö nauroi myös yllättävissä kohdissa. Alussa kun on vakavaa tekstiä, niin yleisö nauroi siinäkin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät