-13.5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Hurmaava ”Pihlajajuttu – pihoilla ja pientareilla” avautuu Villa Väinölässä

Villa Väinölässä avautuu perjantaina Irene Pihlajaniityn näyttely Pihlajajuttu – pihoilla ja pientareilla.

Sonkajärveltä kotoisin oleva Pihlajaniitty muutti Lehtimäelle pääkaupunkiseudun kautta 12 vuotta sitten.

Lehtimäelle hän tuli työn perässä ja ei ole katunut, hän on viihtynyt Lehtimäen erityiskansanopistossa jopa niin mainiosti, että on työssä edelleen, kolme vuotta yli virallisen eläkeiän.

Irenen ottama kuva näyttelyn teemasta, pihlajasta runsaine marjoineen. Kuva: Irene Pihlajaniitty.

Villa Väinölän näyttelyyn Irene sai idean luonnon kokemuksistaan, lapsuuden pihapihlajasta. Valokuvien suunnittelu ja ottaminen toteutui taideopettaja Leena Valkeuden kanssa yhteistyössä ja laajeni erilaisiin näkemyksiin luonnosta.

Esillä näyttelyssä on lukuisia suuria, Leena Valkeuden Irenestä ottamia tunnelmallisia kuvia, jossa nainen on yhtä luonnon kanssa.

Lisäksi seiniltä löytyy Irenen öljyväritöitä ja akvarelleja, sekä erilaisia kollaaseja ekomateriaaleista. On installaatioita ja multimediaa, johon on tallennettu Irenen kuvia eri vuodenajoista ja taustalla kaikuvat Irenen laulamina Kaj Shydeniuksen sävelmät.

Esille saadaan myös yksi Irenen opiskelijoiden tekemä työ – ihastuttava kankaalle tehty akvarelli, johon kukin opiskelija on tehnyt oman näkemyksensä pihlajankukista.

– Tarkoitus on johdattaa katsoja ja kuulija luontomatkalle aivan lähelle, arkiseen pihapiiriin ja poluille. Sieltä löytää joka hetki jotain uutta ja muuttuvaa.

– Olkoon tämä kunnianosoitus suomalaiselle lähiluonnolle, runoilijoille ja säveltäjille, joiden teoksia käytän näyttelyn kokonaisuudessa, Irene toteaa.

– Teoksissa on käytetty hyväksi niitä egologisia materiaaleja, joita on löytynyt kotoa varastoista. Niihin on yhdistetty luonnon omia materiaaleja.

– Teoksissa onkin mukana menneisyyden kokemuksia ja tulevaisuuden ajatuksia, Irene sanoo ja toivoo, että teokset antavat hyvää, kotoista ja vapauttavaa tunnetta ja ajatuspolkuja syksyn alkaessa.

Irene itse haluaa luonnonsuojelullisten ja eettisten näkökohtien nousevan esiin näyttelystä, sillä hän arvostaa luontoa, yksinkertaista elämää ja elämän kunnoittaminen on hänelle tärkeää. Nämä näkökulmat välittyvätkin hyvin tästä tunnelmallisesta näyttelystä.

Näyttely on osa yhteistyötä Matkailua Alajärven Aalloilla hankkeen kanssa. Tämä hanke kehittää matkailullista vetovoimaa Alajärven Aalto -keskuksen ja Nelimarkka -museon ympärille ja käynnistää Villa Väinölän toimintaa.

Irene Pihlajaniityn Pihlajajuttu – pihoilla ja pientareilla – on avoinna maanantaina 30.9. kello 13-17, 2.10. kello 13-17, 7.10. kello 13-17, 8.10. kello 13-17, 9.10. kello 13-17, 10.10. kello 13-17 ja 11.10. kello 13-17.

Näyttelyyn liittyvä Soi laulu hiljaa -konsertti kuullaan huomenna perjantaina kello 18.30 Villa Väinölässä.

Konsertissa kuullaan Capriccio Ensemblea ja mm. Marja Mularia kanteleessa, Riitta Thiamia pianossa, Heikki Jokiahoa harmonikassa ja Annikki Ojalan lausuntaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät