Paapo tekee paluun Paavolantorille, vaikkei kokonaan poissa ollutkaan!

Mainos[adrotate banner="3"]

Nyt se on totta, rakastettu käsityöputiikki Paapo tulee takaisin! Anne Nenosen 2011 perustama Paapo tekee paluun Paavolantorille, vaikkei sieltä koskaan ole ihan kokonaan pois ollutkaan.

Paapon tarina lähtee kaukaa, sillä Anne on kasvanut kaupassa ja hänen suvussaan tehdään kauppaa jo viidennessä polvessa.

MAINOS

Annen tehdessä työtä isänsä omistamassa Maxin poistopisteessä hän alkoi samalla virkata koreja. Asiakkaat ostivat niitä ja pian kyseltiin, että mistä näitä koukkuja ja kuteita saa.

Anne vastasi kysyntään hommaten peräkontillisen kuteita ja ne vietiin käsistä. Pian poistomyyntipisteestä oli tullut kuin salaa käsityökauppa.

Vuonna 2011 Tiimari -ketjun tarina tuli päätökseen ja vuokralle vapautui iso liiketila. Anne jätti taakseen poistopisteen ja ryhtyi Paapon yrittäjäksi. Paapolle perustettiin myös verkkokauppa, joka lähti somemarkkinoinnin myötä hyvin rullaamaan.

Annella oli tuhat rautaa tulessa. Oli kivijalkaliikkeen pyörittäminen, verkkokaupan rakentaminen ja hoitaminen sekä neljän lapsen syntymä ja äitiyslomat.

Viisi vuotta kaupan perustamisen jälkeen Anne päättikin tarkastaa suuntaa ja sen myötä laitettiin ovet kivijalkaliikkeessä kiinni juuri, kun se oli saatu huippukuntoon.

– Se tuntui järjenvastaiselta, kävijöitä riitti ja kauppaakin tehtiin. Mutta sisintä oli pakko kuunnella, Anne kertoo.

Samoihin aikoihin myös Paavolantorin liikekiinteistö meni suureen remonttiin. Annella oli liikekeskuksessa vain pieni työhuone, jossa tehdä töitään omassa rauhassa.

Verkkokaupan varastointi ja logistiikka ulkoistettiin ja vuodet 2017-2018 tehtiin lähes pelkästään verkkokauppaa.

– Varasto- ja lähetysrumban ulkoistus tuntui aluksi suurelta helpotukselta, mutta sopivaa kumppania ja toimintamallia jouduttiin hakemaan tuloksetta ja kokeilusta tulikin lopulta kallis ja raskas ”retki”.

Varasto otettiin takaisin omiin käsiin noin 1,5 vuoden kokeilun jälkeen. Tähän tarvittiin tilaa ja Paavolantorilla yrityksen käytössä olleet tilat kasvoivat.

– Aloin pitää ovia auki aina kun olin varastolla ja pian asiakkaat tulivat perässä, Anne nauraa.

Näin ajatus liikkeen avaamisesta uudelleen on kypsynyt mielessä ja 27.-28.9. onkin avajaisten aika.

– Verkkokauppaakin tehdään edelleen, mutta kivijalkamyymälässä pääsee kohtaamaan ihmisiä aivan eri tavalla. Se ihmisten kohtaaminen ja ajatusten vaihtaminen kasvokkain on kuitenkin iso juttu.

Tilaa uudessa myymälässä riittää ja Anne toivoo löytävänsä saman katon alle toisen yrittäjän. – Yksinyrittäjällä on raskasta, kun avoinnaoloajat sitovat niin paljon. Toisen yrittäjän kanssa tiloja jakaessa tähänkin saataisiin tukea toiselta.

Ideat ovat ykkösartikkeli

Ennen aikaan asiakas meni käsityökauppaan hakemaan sukkalangat tai nappeja tietäen tarkkaan, mitä tuli hakemaan. Tänä päivänä tilanne on toinen – usein asiakas tulee liikkeeseen etsimään sitä ideaa, mitä tekisi. Kun idea löytyy, tarvitaan tarvikkeet.

Paapon valikoimissa ideat ovatkin ykkösenä – ja materiaalit ideoiden toteuttamiseen. Niinpä tarjolla on langat, kuteet, askartelutarvikkeet ja kaikki mahdollinen käsityötarvike kaikentasoisille ja -ikäisille tekijöille.

Paapon suosion valtti lieneekin siinä, että ideoiden takana on usein yksinkertainen ajatus ja siihen voi tarttua hyvin monentasoiset käsityön ystävät.

Annella itsellään ei ole alan koulutusta eikä ennestään mitään suurta harrastuneisuuttakaan, joten hänen tapaansa toimia on monen helppo lähteä mukaan.

Annen ideoiden hienouden ovat huomanneet myös monet perinteikkäät alan yritykset, sillä Paapo tekee tiivistä yhteistyötä mm. Suomen Langan ja Lappajärven Värjäämön kanssa.

Tällä hetkellä hittituotteita Paapon omista tuotteista ovat mm. virkattu Ohra -matto, jonka tekee helposti vasta-alkajakin.

Anne lupaakin, että kunhan uuden liikkeen kanssa päästään vauhtiin, niin hän järjestää minikursseja mm. maton tekoon ja vaikkapa pipon virkkaamiseen.

Aiemmin pidetyt amppelikurssit ja lasten sormineulontaillat ovat olleet todella suosittuja.

Uuden Paapon avajaisissa perjantaina ja lauantaina 27.-28.9. on kahvitarjoilu sekä iso nippu uusia ideoita katettuna kaikkien kiinnostuneiden tutkittavaksi!


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliÄkkilähtö Tallinnaan hykerryttää Vimpelissä
Seuraava artikkeliUuden Leikin Kilpailulla etsitään vielä tallentamattomia leikkejä