-5.2 C
Alajärvi
perjantai 24.3.2023
spot_img
spot_img

Vältä useita kuukausia kestävät korjaustyöt – Viisi vinkkiä putkivaurioiden välttämiseksi

Lokakuu on monelle suomalaiselle se aika, jolloin kesäasunto tai -mökki laitetaan lopullisesti talviteloille.

Syynä on usein se, että viimeistään nyt alkavat etenkin yöt olla joka puolella Suomea niin kylmät, ettei mökillä enää viihdytä ainakaan myötä myöden.

Marraskuun lähestyessä yhä suuremmassa osassa Suomea elohopea alkaa laskea pakkasen puolelle etenkin yöllä. Riittävän kova pakkanen voi jäädyttää asuntojen putkistoissa olevan veden.

Riski on erityisen suuri ennen kaikkea vähäisellä käytöllä olevissa vapaa-ajan asunnoissa ja talviteloille laitetuissa kesämökeissä, joiden putkistoihin on jäänyt vettä.

Nopeasti laskeva lämpötila voi yllättää, jos jokapäiväisen tarpeeseen tottuneena aamulla ei saa hanasta edes kahvikeittovettä.

Jäätyessään putket voivat usein vielä rikkoutua, mikä saattaa aiheuttaa jopa useita kuukausia kestäviä kalliita korjaustöitä. Pahimmillaan koko perhe saattaa joutua asumaan tilapäisesti muualla.

– Usein putkistot on sijoitettu ulkoseinien varteen kotelotilaan tai kalusteiden taakse, jolloin sisältä tuleva ilma ei yllä niitä lämmittämään, mutta ulkoa hohkava kylmä pääsee vaurioittamaan putkistoja.

– Samoin erilaisissa varastotiloissa säilytettävät irtaimistot voivat heikentää lämpimän ilman kiertoa huoneessa ulkoseinien varsilta ja aiheuttaa pakkaskausina jäätymisiä sekä vesivahinkoja, sanoo LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen.

Savolainen listaa kiristyvän pakkaskauden varalle viisi vinkkiä:

– Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 C asteen.

– Lisää lämmityksen valvontaa ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö.

– Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.

– Valvo ulko-ovien kiinni pitämistä.

– Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.

Pakkaskausina erityisesti vapaa-ajan käytössä olevien rakennusten lämpötilavalvontaa tulee lisätä niin, ettei rakennus pääse kylmilleen, jos rakennuksen vesijärjestelmiä ei ole tyhjennetty.

Rakennuksen eri huonetilojen väliset ovet kannattaa pitää ilmankierron vuoksi avattuina lämpötilan tasaantumisen vuoksi. Nykyään useimmissa kiinteistöissä lisälämmön tuojana oleva ilmalämpöpumppu ei yksinään ole riittävä lämmityslaite kiinteistöille pakkaskauden aikana.

– Jos putkistot varotoimista huolimatta pääsevät jäätymään, kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun. Sulatuksesta syntyy erilaisia kustannuksia, jotka ovat normaaliin kiinteistönhoitoon liittyviä kulueriä.

– Yleensä muoviputket kestävät metalliputkia paremmin jäätymisestä aiheutuvia rasituksia ja voivat sulatuksen jälkeen toimia normaalisti. Metalliputkissa ilmenee usein muodonmuutoksia ja ne edellyttävät useammin korjaustoimia, Savolainen sanoo.

Jäätymisen ennaltaehkäisystä kannattaa huolehtia siitäkin syystä, että vakuutuksista ei yleensä korvata jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja, ellei kyseessä ole kiinteistön lämmityslaitteiston äkillisen rikon seurauksena aiheutunut vahinko.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät