Alajärven Yrittäjien kyselytunnilla avoin ilmapiiri

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Yrittäjät järjesti kyselytunnin kaupungin päättäjille. Yrittäjien puheenjohtajan Kirsi Kujalan mukaan kysymyksiä oli tullut mukavasti etukäteen ja kaupunki oli myös päässyt tutustumaan niihin etukäteen.

Nyt toista kertaa järjestetty tilaisuus sai paikalle yrittäjien lisäksi runsaasti myös valtuutettuja ja eri lautakuntien jäseniä.

MAINOS

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi, että Alajärven kaupan ja yritysten tulevaisuus on koko kaupungin yhteinen asia. Käyttämällä paikallisia palveluita saadaan eurot kiertämään alueen hyväksi.

Henna Matintupa ja Tanja Penninkangas vastailivat yrittäjien kysymyksiin.

Kaupungin julkisuuskuva herätti keskustelua

Alajärvellä on huomattu naapurikuntien aktiivinen ote erityisesti sosiaalisessa mediassa ja myös Alajärven kaupunki on panostamassa enemmän näkyvyyteen somessa.

Hallintosihteeri Henna Matintupa kertoi, että kaupunkia on markkinoitu mm. erilaisilla alan messuilla.

Kaupunki on mukana Etelä-Pohjanmaan matkailu -portaalissa, jossa esiin nousee näkyvästi Alvar Aalto. Myös digipuolella on tulossa paljon toimenpiteitä, joista ensimmäinen on ollut kaupungin graafisen ohjeen päivittäminen.

Kaupungin liikuntapaikkoja tultaneen näkemään mm. Elixir-liikuntaohjelman tulevissa jaksoissa. Kaupungin nettisivut olivat herättäneet myös yrittäjissä kysymyksiä.

Sivujen ulkoasu ei ole kovinkaan toimiva ja myös palvelujen löytäminen saattaa olla haastavaa. Matintuvan ja Koivusen mukaan nettisivut uusitaan kokonaan seuraavan vuoden aikana ja uudistus vaatinee myös ulkopuolisen graafikon apua. Sivujen uudistuksesta vastaa entiseen tapaan Järvinet.

Yrittäjien Toni Harjula painotti, että kaupungin tulisi löytää oma some-identiteetti. Vimpeli on esimerkiksi lähtenyt rohkeasti mukaan some-kanaviin ja linkittää itsensä reilusti mm. Vedon joukkueeseen, josta Vimpeli parhaiten tunnetaan.

Peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas kertoi, että Järvi-Pohjanmaan perusturva on jo päivittänyt omaa sivustoaan. Nyt perusturvan palvelut pitäisi olla entistä helpommin löydettävissä.

Kaupungin sivujen alta löytyvät kaavoitus- ja karttapalvelut saivat kehuja Jukka Joensuulta, joka toimii tällä valtuustokaudella kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

Järviradion ohjelmapäällikkö Markku Mäenpää ehdotti, että kaupungin markkinoinnin voisi ulkoistaa jollekin mediatalolle.

Mediataloissa on alan ammattilaisia, jotka tekevät markkinointia päivittäin. Nyt tuntuu siltä, että markkinointiin ei kaupungilla panosteta tarpeeksi henkilö- eikä talousresursseja.

Hoitoalalla ja teollisuudessa työvoimapulaa

Yhtenä ongelmana työvoiman saatavuuteen paikkakunnalle ilmeni keskusteluissa laadukkaiden ensi- ja perheasuntojen puute. Erityisesti sopivista perhekoon vuokra-asunnoista on pulaa, totesi valtuutettu Marjo Vistiaho.

Kaupungilla on kyllä vapaita asuntoja, mutta ne eivät välttämättä houkuttele muuttamaan.

Tanja Penninkankaan mukaan Järvi-Pohjanmaan perusturvassa on tällä hetkellä avoinna 13 avointa työpaikkaa. Myös teollisuuden parissa on alueella oltu jo pitkään huolissaan tulevasta työvoiman saannista.

Uusia teollisuushalleja ei tehdä kaupungin rahalla

Yrittäjistä oli esitetty kysymys rakentaako kaupunki uusia ”vastaanottohalleja” mahdollisia uusia yrittäjiä varten?

Kaupunginjohtajan mukaan sisääntulotien varrelta on kyllä hankittu tonttimaata ja Luoma-aholta löytyy myös hyvin teollisuudelle sopivia tontteja. JPYP:n Jouko Etula sanoi, että yrityksillä pitää olla selkeä tarve tiloille ennen kuin kaupungin kannattaa lähteä hallibisnekseen mukaan.

JPYP:n sivuilta löytyvästä toimitilapörssistä löytyy tälläkin hetkellä vapaita toimisto ja teollisuustiloja.

Ympäristön yleisilme on kohentunut

Paikallaolijat kehuivat kaupungin yleisilmeen eteen tehtyjä kunnostus- ja rakennustöitä. Toukolan kaupunginosan teitä on kunnostettu ja kaupunkiin on saatu mm. uusia leikkikenttiä.

Kaupungin teknisen johtajan, Jouni Hännisen mukaan myös muita alueita kohennetaan. Linjaus on, että alueita parannetaan vanhimmasta alkaen. Työ vie aikaa sillä esimerkiksi Toukolan kunnostustyöt veivät noin kaksi vuotta.

Kaupungilta on tulossa myös Sinisen tien varteen uudet kaupungin mainoskyltit sekä Lapuan, että Kyyjärven suuntaan. Näistä tuleekin ihan toista kuin mitä muualla on nähty! – kehaisi Vesa Koivunen.

Hännisen mukaan uudet kyltit asennetaan heti kun ne ovat valmiit, mutta todennäköisesti keväällä.

Hankintoihin pelisilmää

Yrittäjä Matti Ahonen toivoi kaupungilta enemmän pelisilmää tarjouspyyntöjen laadinnassa, jotta esimerkiksi rakennusurakoista jäisi paikkakunnalle parempi siivu.

Koivusen mukaan hankinnoissa ajatellaan kyllä järkevästi ja paikallisesti, mutta hankintalaki määrää loppupeleissä aika paljon miten tarjouspyynnöt voidaan tehdä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, Antti Joensuun mukaan hankinnoissa on menty lain raja-arvojen mukaan ja esimerkiksi pienhankinnat pyritään aina kotiuttamaan kotipesään.

Kai Hannulabacka

MAINOS
Edellinen artikkeliSwingijengi Lappajärven kesäteatteriin 2020
Seuraava artikkeliAlajärven yläkoulusta Erasmus-matka Portugaliin