0.4 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Lehtimäen opiston päätalon remontti valmistui testamenttilahjoituksen turvin

Lehtimäen opistolla vietettiin torstaina juhlaa, jonka myötä opiston päätalon ja asumissolujen remontit on nyt saatu päätökseen.

Viimeisenä vaiheena oli 80 -luvulta peräisin olleen keittiön täysi uudistaminen ja Alatalo Saliksi nimetyn ruokasalin remontointi.

Salin nimeksi tuli lahjoittajan mukaan Alatalo Sali.

Remontin viimeinen vaihe saatiin toteutettua yksityisen testamenttilahjoituksen turvin. Rehtori Eija Saarimaa toivoi ja uskoi avaussanoissaan, että uudistetusta keittiöstä muodostuu sen opistokodin sydän, jossa on lämpöä, rakkautta, hyväksyntää ja kuulluksi tulemista kaikille opiskelijoille.

Remontin mahdollisti lehtimäkeläisen Ahti Eemeli Alatalon testamenttilahjoitus. Hän oli hyvin vaatimaton ja huomaamaton mies, jolla oli sydän paikallaan.

Täytenä yllätyksenä opistolle Ahti halusi antaa elämäntyönsä ja varansa kehitysvammaisten elämää helpottamaan. Testamenttilahjoituksen summa oli yli 500000 euroa ja lisäksi se sisälsi Alatalon kiinteistön noin 1,5 kilometrin päässä opistolta.

– Näillä rahoilla ja omia varoja lisänä käyttäen olemme saaneet toteutettua tämän kaikkiaan noin 650000 euron hintaisen keittiö- ja saliremontin. Koneiden ja laitteiden osuus oli kustannuksista suurin, kertoi juhlapuheessaan Erityiskansanopiston kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Kauppila.

– Ahti Alatalo halusi rahan helpottavan opiskelijoiden elämää ja niin tapahtuu nyt täysimittaisesti. Samalla se helpottaa täällä työskentelevien työtä, olihan edellinen keittiöremontti tehty 1986.

Aikaa tuosta on kulunut ja keittiö on pitkään ollut remontin tarpeessa. Lehtimäen opistolla ei olisi ollut mahdollisuutta lähteä tekemään uutta keittiötä, ellei lahjoitusta olisi saatu.

Opiston opiskelijat esittivät hienoja musiikkiesityksiä Erkki Valkeuden (kesk.) johdolla.

Kauppila muisteli, että myöskään opiston ensimmäisen keittiöremontin rahoituksen löytyminen ei ollut itsestäänselvyys. – 1986 vuoden remonttiin varat kerättiin haastekeräyksellä ”Anna ainekset elämään”, jonka toteutti Ilkka lehti.

Keräyksen aluellepanijana oli opiston aktiivinen naistoimikunta ja varoja saatiin lahjoituksina kautta maan. Huomionarvoista oli se, että jokainen lehtimäkeläinen lahjoitti keräykseen keskimäärin 20 markkaa, mikä oli valtava summa tuohon aikaan.

Keräyksellä valtakunnallista näkyvyyttä toivat mm. Irma ja Eino Uusitalo sekä Tellervo Koivisto.

– Tavoitteena oli kerätä 150000 markkaa, mutta keräys tuotti kahdessa kuukaudessa 327000 markkaa, Kauppila kertoi todeten, että rahalla saatiin jatkuvassa rahan tarpeessa aina eläneelle opistolle paljon muutakin.

Keittiön ja salin valmistuttua opiston päätalo on nyt kunnossa, samoin neljä asumissolua ja yhdyskäytävä.

– Yksi etappi on nyt saavutettu ja viidennen asuntolasolun perustukset ovat jo valmiina. Ensi kesänä paikalla on uusi asumissolu.

Kauppila kiitti tilaisuudessa erikseen juhlaan mukaan päässeitä Matti ja Sirpa Alataloa Soinista. He ovat testamenttilahjoituksen tehneen Ahti Alatalon lähisukulaisia ja tukivat vahvasti testamenttivarojen saamista opistolle.

– Myös Ahtin kotitalo on remontoitu ja ja sinne on rakennettu piharakennus opiskelijoiden vapaa-ajan käyttöön, Kauppila kertoi.

Lehtimäen opiston keittiön korjattu ja uusi pinta-ala on nyt 380 neliötä ja kokonaiskustannukset olivat 650000 euroa. Rakennustyöt alkoivat elokuussa 2018 ja työt tehtiin vaiheittain siten, että tuotanto pysyi koko ajan käynnissä.

Ruokailijoita opistolla on päivittäin vajaat 200 ja annoksia valmistuu noin 300 päivässä. Keittiö työllistää neljä henkilöä ja toiminnasta vastaa ravitsemuspäällikkö Katja Katajamäki.

Remontin pääurakoitsijana toimi Pentti Saarimaa Oy, LVI suunnittelijana Saaritech Teppo Saari ja toteuttajana Tmi Tuomas Hiipakka. Sähkötyöt teki Sähköasennus Aatu Ahopelto, laitteet toimitti Metos Oy Ab ja pintatyöt teki Rakennus- ja maalauspalvelu J.Puskala.

Juhlassa kuultiin musiikkia opiskelijoiden esittämänä Erkki Valkeuden johdolla. Yllätysnumerona Virva Sutinen esitti runon.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät