2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Kesport Hyöty-Puoti 40 vuotta paremman palvelun asialla

Vuonna 1979 Suomessa ja Alajärvellä elettiin aikaa, jolloin kotitaloudet vaurastuivat ja arkisia askareita helpottamaan alettiin kaivata yhä enemmän uutta konetta ja tavaraa.

Kokon kiinteistöön siirtymisen jälkeen urheiluvälinepuoli sai myymälästä yhä enemmän jalansijaa ja mm. polkupyöräkauppaa tehtiin jo tuolloin hurjasti.

Kaksi yrittäjähenkistä nuorta miestä, Keijo Mattila ja Erkki Haukkala, päättivät vastata kysyntään ja perustivat sekatavarakaupan, jolle ideakilpailun myötä nimeksi tuli Hyöty-Puoti.

MAINOS

– Kaupassa myytiin leluja, taloustavaroita, lastenvaunuja, lenkkareita, polkupyöriä ja vaikka mitä, sanoo Erkki Haukkala 40 vuotta myöhemmin.

Hyöty-Puoti perustettiin Alajärven keskustaan Hoiskontien varteen, ns. vanhan apteekin kiinteistöön. Suosio oli taattu, koska tarjolla oli asiakaskuntaa kiinnostavat tuotteet ja alusta pitäen kauppiaat pitivät tärkeänä asiakaspalvelua.

Nuoret kauppiaat juhlatunnelmissa ensimmäisen myymälän ovella.

Monena iltana, etenkin joulun alla, kauppiaat lähtivät heti liikkeen kiinni saatuaan tukkukauppaostoksille.

– Tavaraa haettiin mm. Kauhavan Kaupasta, Kalevi Pinnalta Seinäjoelta, Keskiseltä ja työkaluja Koppiselta Kuopiosta. Tuotteet piti hakea itse ja ne maksettiin käteisellä, Haukkala muistelee.

– Yöllä sitten hinnoittelimme, jotta kaikki oli valmista kun kauppa aamulla avattiin. Olimme poikamiehiä vielä tuolloin, joten pystyimme olemaan töissä jatkuvasti!

Keijo Mattila muistelee, miten Keskisen Matin tukkukaupasta tavaraa haettiin todella paljon. – Matti näki, että olimme rehellisiä ja luotettavia. Hänestä tuli meille tärkeä tuki. Saimme ostaa monet tuotteet Matin kautta halvemmalla, kuin olisimme saaneet ostaa edustajalta.

Avajaisilmoituksessa yli 40 vuotta sitten tarjoukseen laitettiin mm. 12 litran pläkkisangot.

Muutaman vuoden kuluttua avajaisista tuli myyntiin paikkakunnalla, Kokon kiinteistössä vaikuttanut Kesport. Kaupat tehtiin ja näin Hyöty-Puoti sai Kesport -etuliitteen. Myös valikoimat alkoivat painottua yhä enemmän vapaa-aikapuolen tuotteisiin.

– Pidimme aina kiinni siitä periaatteesta, että asiakasta palvellaan. Me mm. kiinnitimme suksiin siteet ja korjasimme polkupyörät. Kun joku tuli pyytämään apua polkupyörän kumin tyhjennyttyä, hoidimme asian ilman maksua, Haukkala sanoo ja on tyytyväinen kuullessaan, että samaa periaatetta noudatetaan yrityksessä edelleen.

Keijo Mattila tekee kauppaa Hyöty-Puodin alkuaikoina liki 30 vuotta sitten.

Noilta ajoilta Keijo Mattila muistaa lämmöllä Seinäjoen Kesportin silloista kauppiasta Kauko Ojaniemeä, joka mielellään tuki ja rohkaisi nuoria kauppiaita.

Maxi-kauppakeskukseen liike muutti 1997. – Muuton myötä myymälätilat moninkertaistuivat ja ne saatiin yhteen tasoon. Tämä muutto oli myös sinetti sille, että Kesport Hyöty-Puoti keskittyi nyt valikoimissaan nimenomaan vapaa-aikaan ja urheiluun.

Uutta liikettä mainostettiin vapaa-ajan tavaratalona ja sellaisena se tuli myös nopeasti asiakkaille tutuksi. Valikoimat olivat hyvät ja kalastusvälineitä sekä patruunoita tultiin hakemaan pitkienkin matkojen takaa.

Muutama vuosi Maxiin muuton jälkeen Erkistä alkoi tuntua, että oma puhti yrittäjänä alkoi hiipua ja perhetilannekin vaati enemmän hänen panostaan.

Keijo, vähän nuorempana, sen sijaan löysi vielä potkua yrityksen pyörittämiseen. Uudeksi osakkaaksi Erkin tilalle löytyi pitkän linjan kauppias Harri Joensuu.

Viisi vuotta sitten, 2014, oli sitten aika isomman omistajamuutoksen, kun Lauri Joensuu palasi kotiseudulleen ja osti liikkeen itselleen Keijolta ja isältään Harrilta.

Lauri toteaa, että on mielenkiintoista olla kauppiaana yrityksessä, jolla on näin pitkä historia. Edelleen paikkakuntalaiset usein kertovat ja muistelevat aikoja Hyöty-Puotin alkutaipaleelta. Saattaapa jollain olla käytössä vielä tuolta ajalta ostettu polkupyörä tai perämoottori.

Kauppiaat Keijo Mattila ja Erkki Haukkala uutuuttaan hohtavassa, Maxin kauppakeskukseen avatussa myymälässä 1998.

Yrityksen toiminnan kulmakivi on pysynyt 40 vuotta samana: Se on palvelu ja asiakastyytyväisyydestä huolehtiminen myös kaupanteon jälkeen.

– Aluksi se, että olen itse pitkät perinteet omaavasta kauppiassuvusta ja että yritykselläkin oli jo pitkä historia, tuntui milteipä rasitteelta. Tosiasiassa se on kuitenkin vahvuutemme, kunhan vain pidämme kiinni perinteisistä arvoistamme. Kehitystä unohtamatta.

– Tuttu kivijalkakauppa antaa asiakkaalle turvallisen tunteen ostaa ja asioida myymälässä. Asiakaalle on tärkeää voida luottaa kauppiaaseen, sanoo Joensuu.

Yrityksen 40-vuotisjuhlaa vietetään tulevana perjantaina täytekakkukahvien ja kovien tarjousten merkeissä.

Kauppias lupaa, että varastoja putsataan ja viimeisiä kappaleita myydään perjantaina hurjilla tarjoushinnoilla. Lisäksi 40 ensimmäiselle ostavalle asiakkaalle on luvassa yllätystuote ja arvonnassa on upouusi crosstrainer!

Tuula Jokiaho

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät