Kirjastossa panostetaan lasten lukutaidon edistämiseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Lasten lukutaitoa mitataan eri tavoin ja takavuosina Suomi oli lukutaidon huippumaa. Tilanne ei enää kuitenkaan ole sama ja lasten sekä nuorten lukutaito ei ole samalla tasolla kuin ennen.

Alajärven ja Vimpelin kirjastojen kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti sekä lasten ja nuortenosaston kirjastonhoitaja Tiina Hautamäki kertovat, että kirjastot tekevät aktiivista työtä lasten lukutaidon edistämiseksi.

MAINOS

– Työsarkaa asian korjaamiseksi riittää. Perheen rooli on tässä keskeinen, sillä lapsille pitää lukea ja tuoda heitä kirjastoon, Hautamäki muistuttaa ja toteaa, että näin lapselle luodaan positiivista asennetta.

– Lapsi jolle luetaan, on jo kolmivuotiaana kuullut 20 miljoonaa sanaa enemmän, mikä nkyy aikanaan hänen koulumenestyksessään, sosiaalisissa tilanteissa pärjäämisessä, itsevarmuudessa ja itseilmaisussa.

Kirjasto pyrkii vastaamaan omalta osaltaan haasteeseen monipuolisin tavoin. Parina viime vuonna on ollut mm. erilaisia projekteja, suunnaten muun muassa 3-4-luokkalaisten sekä 8 -luokkalaisten poikien lukemisen edistämiseen.

Lukutaitoa yhteistyöllä -hankkeeseen saatiin 6000 euron Aluehallintoviraston avustus Alajärvelle ja Vimpeliin. Tällä hankittiin kirjastolle lukemistosarjoja alakoulujen käyttöön ja järjestettiin 3-luokkalaisille pojille ”pöhinäperjantai”.

Kirjastoauton vierailut Lehtimäellä ja Vimpelissä tapahtuvat nyt kouluilla ja mielenkiintoisia ovat olleet kirjailija Katri Tapolan satutyöpajat Alajärvellä, kirjailija Alina Keski-Mäenpään kirjailijavierailut alakouluilla, kirjailija Jari Mäkipään vierailu Paavolan koululla ja kirjastolla sekä kirjavinkkaukset.

Kirjavinkkaukset ovat hyvä tapa innostaa lapsia lukemaan. Kirjavinkkauksia eri ikäryhmille pääsee tutkimaan kuka tahansa Eepos -kirjastojen sivuilta.
Tulossa on vielä kirjailija Kirsti Kurosen vierailu Aapiskujalla ja Myllykankaan koululla.

Lukuiloa -hankkeeseen saatiin 5000 euron Avin avustus. Kyseessä on Alajärven ja Vimpelin kirjastojen projekti, jonka myötä paikalle on saatu kirjailijoiden Janne Mäkitalo ja Jyri Paretskoin vierailut yläkouluilla.

Rahalla on myös satsattu koulukirjaston kirjahankintoihin, sillä Alajärven koulukeskuksen kirjasto tuli tämän vuoden alusta suoraan kirjaston alaisuuteen. Kyrönlahti kertoo, että nyt sinne onkin saatu panostettua oikein mukavasti ja saatu lainaus- ja palautusautomaatit käyttöön.

Marras-joulukuulla on hankkeen puitteissa vielä luvassa Mediakasvatuskeskus Metkan vierailu yläkouluilla trailerpajan merkeissä sekä kirjailija Kirsti Kurosen vierailu.

Nämä kaksi projektia sekä kirjavinkkaukset ovat tähän mennessä tavoittaneet 1466 oppilasta Alajärvellä ja Vimpelissä.

Jytyltä saatiin lisäksi lukemisen edistämiseen 5000 euroa, jolla palkattiin työtön nuori tekemään lukemisen edistämistyötä Alajärvellä ja Vimpelissä. Projekti kesti noin 2,5 kuukautta.

Lukemista edistetään myös monin muin keinoin. Alajärvellä, Lehtimäellä ja Vimpelissä on pidetty perinteisesti satutunteja lapsille. Alajärven kirjasto vierailee kerran kuukaudessa Perhekeskus Pähkinässä.

Myös musiikkiteatteria, taikalattiaa ja Puistopiknikiä on ollut tarjolla ja ensi maaliskuussa Sari Pasasen vetämä Eepos-kirjastojen hanke Satusirkus saapuu kaikkiin kolmeen kirjastoon. Projektirahahakemus lukemisen edistämiseen draaman ja teatterin keinoin tehdään marraskuun aikana Aville.

Verkkokirjaston Chat-palvelu

Uutena palveluna on tullut Eepos verkkokirjastoon Chat-palvelu. Asiakkailla on mahdollisuus kysyä ja saada reaaliaikaista apua palvelun avulla.

Chat näkyy aktiivisena asiakkaille arkisin kello 12-18. Muina aikoina asiakas voi jättää viestin. Jokainen Eepos kirjasto osallistuu vuorollaan palvelun ylläpitoon.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKesport Hyöty-Puoti 40 vuotta paremman palvelun asialla
Seuraava artikkeliNeljän taiteilijan näyttely Soinin kirjastossa