Musta rauta muuttuu Möksyn sepän pajassa uuteen muotoon

Mainos[adrotate banner="3"]

Möksyn sepän pajassa käy melkoinen kuhina ja taonnan äänet täyttävät tienoon, kun paikalle on kokoontuu Alajärven toimintakeskukselta seitsenpäinen joukko innokkaita seppäoppilaita.

Seppä Kyösti Heikkilä opastaa Pekka Sivulaa pyöräyttämään amppelikoukun varren mukavalle kierteelle.

Seppä Kyösti Heikkilä ohjaa oppilaitaan rauhalliseen tapaansa niin, että jokainen saa takoa kotiinviemisiksi toinen toistaan hienompia tuotteita, kuten amppelikoukkua, omalla nimikirjaimella varustettua kaulakorua tai vaikkapa seinäkoukkuja.

MAINOS

Suositun Taonta tutuksi -kurssin järjestää Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto ja se on suunnattu Alajärven toimintakeskuksen väelle, eli nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille.

Kansalaisopiston rehtori Titta Väänänen kertoo, että kurssi järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja se on osoittautunut todella suosituksi.

Sepän pajassa päästään ihan oikeasti itse takomaan kuumaa rautaa ja huomaamaan, että hyvän ohjaajan avustuksella rauta on kuin muovailuvahaa ja taittuu haluttuun muotoon suhteellisen pienellä vaivalla.

Torstaina kurssilaiset olivat pajalla neljättä kertaa ja vielä ennen joulua kokoonnutaan yhteen pari kertaa.

– Tämän kurssin lisäksi vedän jo 17. talvea kaikille avointa taontakurssia kansalaisopistossa, mukana on 11 miestä. Nyt mukana ei ole yhtään naista, mutta aikaisemmin heitäkin on ollut, Heikkilä kertoo ja sanoo, että lisäksi puukkokurssi on tulossa viikonloppukurssina kevätkaudelle.

Myös erityisesti naisille suunnattua sisustustaonnan kurssia yritetään jälleen kevätpuolella startata, vaikka se ei jostain syystä ole täällä aikaisemmin saanutkaan riittävää suosiota.

Amppelikoukun päihin koukut taottiin tarkoin lyönnein oikeaan kohtaan. Kuuma mustarauta toimi kuin muovailuvaha!

Yllättävää sinänsä, sillä fyysistä voimaa ei työ vaadi ja ammattitaitoisen opettajan ohjauksessa olisi mahdollisuus toteuttaa haluamanlaisiaan tuotteita.

Toimintakeskuksen kurssilaisista Pekka Sivula kertoo, että taontakurssi on ollut todella mahtava ja mustan raudan käsittely mielenkiintoista.

Pekka sanoo, ettei olisi arvannut raudan muuttuvan hienoiksi esineiksi niinkin helpolla. Itse työn ohessa on heitetty myös mukavaa ”seppäläppää”, joten taontakurssille on aina tullut mielellään.

Torstaina kurssilla opittiin upeiden amppelikoukkujen valmistusta, missä paitsi taottiin koukut, myös väännettiin varsi hienolle kierteelle.

Itse valmistetut ja arvokkaat taontakurssin tuotteet pääsevätkin varmasti kunniapaikalle kodeissa, mutta Myllytuvan kirpputorin joulunavaukseen toimintakeskukselle niitä ei riitä myyntiin.

Monenlaista muuta kivaa ja kahvittelua sen sijaan on tarjolla lauantaina 23.11. kello 9-14.

Käsityöläisten sukua

Seppä Kyösti Heikkilä ohjaa kurssilaisiaan rauhallisesti ja osaavasti, kaikesta näkee että tämä mies tietää mitä tekee.

Tätä tietotaitoa on varmasti siirtynyt ihan veren perintönäkin, olihan Kyöstin äidin isä seppä, ja suvussa on myös räätäliä ja suutaria. Käsillä tekemisen arvostusta ja varmasti taiteellista silmääkin on siis suvussa ollut ennenkin.

Kyösti itse ei sepäntaidon alkeita kuitenkaan oppinut isoisältään, sillä tämä menehtyi jo kauan ennen Kyöstin syntymää. Kipinän hän sen sijaan sai opiskellessaan aikanaan agrologiksi Saarijärvellä.

– Siellä paikallinen kansalaisopisto järjesti vastaavia kursseja, joita minä pidän nyt, Heikkilä muistelee ja sanoo, että hän viihtyi kurssilla kaikki neljä Saarijärven talveaan.

Vuonna 2002 oli aika laittaa oma sepän paja ja tänä päivänä Heikkilä työllistää itsensä sepän töillä. Maanviljelyksestä jäljellä on enää pellot, joita mies viljelee itse, mutta sepän työt vievät isoimman osan ajasta.

Työhän kuuluvat niin kurssien järjestäminen, erilaisten tilaustöiden takominen kuin markkinoilla ja tapahtumissa kiertäminen.

Niissä Heikkilä on aina paikalla työnäytöksen kanssa, jotta asiakas näkee konkreettisesti, miten myynnissä olevat tuotteet on valmistettu.

Tuula Jokiaho

 

Edellinen artikkeliLuontomatkailusta maaseudun vetovoimatekijä ja mahdollisuus
Seuraava artikkeliKylämatkailu mahdollistaa uudenlaisia tulonlähteitä