Paloturvallisuusviikko muistuttaa liesien turvallisesta käytöstä

Mainos[adrotate banner="3"]

Lieden käyttö on kotien suurin paloturvallisuusriski. Paloautot starttaavat suomalaisiin koteihin kahdeksan kertaa päivässä, ja noin kolmessa tapauksessa syynä on valvomaton lieden käyttö tai liedelle jätetyt tavarat.

Paloturvallisuusviikon kampanjalla kannustetaan ihmisiä turvalliseen lieden käyttöön. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 23.11.–1.12.

MAINOS

Jos palotilastoja tulkitsee äkkinäisesti, liesi näyttää vaarantavan kotien paloturvallisuutta pahasti. Totuus kuitenkin on, että paloturvallisuuden heikoin lenkki keittiössä on ihminen.

Liesissä ei juurikaan ole teknisiä vikoja. Liesipaloista kaksi kolmannesta johtuu siitä, että liesi jätetään päälle ilman valvontaa. Kolmanneksessa tapauksista liedellä on ollut tavaraa, kun se on napsautettu päälle.

– Palokunta lähtee siis kerran päivässä sammumaan paloa, joka johtuu siitä, että hellalla säilytetään asiaan kuulumatonta tavaraa. Siinä samalla tullaan vaarantaneeksi koko omaisuus ja pahimmillaan henki, sanoo turvallisuusasiantuntia Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Siinä, että tilanteet lieden äärellä ovat ihmisten aiheuttamia, piilee myös mahdollisuus. Ihmiset nimittäin voivat muuttaa käyttäytymistään, ja siihen heitä rohkaistaan Paloturvallisuusviikon kampanjassa.

– Jotakuinkin kaikki tulipalot ovat estettävissä, painottaa Pouta.

Paloturvallisuusviikko alkaa lauantaina 23.11. Päivä Paloasemalla -tapahtumilla. Niitä järjestetään tänä vuonna 360 paloasemalla eri puolilla Suomea. Koko perheen tapahtumissa voi opetella paloturvallisuustaitoja ihan käytännössä.

– Päivää Paloasemalla vietetään jo kahdettatoista kertaa, mutta sen suosio näyttää kestävän. Viime vuonna tapahtumissa kävi ennätysyleisö, noin 120 000 vierasta ja samanlaista kävijämäärää odotetaan tänäkin vuonna, kertoo kampanjakoordinaattori Elias Kivelä SPEKistä.

Päivä Paloasemalla -tapahtumaan osallistuvat palokunnat löytyvät sivustolta www.paloturvallisuusviikko.fi.

Paloturvallisuusviikon sanoma näkyy mm. televisiossa, elokuvateattereissa ja sosiaalisessa mediassa.
Viestit paitsi muistuttavat turvallisesta lieden käytöstä myös kehottavat tekemään viihteellisen Palometri-testin. Siinä testaaja miettii osaamistaan, kun tuli pääsee liedeltä irti.

Paloturvallisuusviikko päättyy 1.12. Pohjoismaiseen palovaroitinpäivään.

– Kodeissa pitää säädösten mukaan olla riittävästi palovaroittimia. Pelastustoimen tilastot kuitenkin kertovat, että vain noin puolessa niissä asunnoista, joihin palokunta on hälytetty sammuttamaan, ovat palovaroittimet toimineet, sanoo Jari Pouta.

Pohjoismaiseen Palovaroitinpäivään liittyen jaetaan palovaroittimia vähävaraisille. Varoittimia on jaossa Helsingissä, Turussa, Pudasjärvellä ja Lahdessa. Kyseessä on pilottikokeilu.

MAINOS
Edellinen artikkeliPeltisepänliike Arto Turja Oy Vuoden Yrittäjä Alajärvellä
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan liiton kulttuuristrategia jalkautui Alajärvelle