Peltisepänliike Arto Turja Oy Vuoden Yrittäjä Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Peltisepänliike Arto Turja Oy on valittu Alajärvellä Vuoden Yrittäjäksi.

Toukokuun alussa 1988 perustettu yritys työllistää seitsemän henkilöä – Arto ja Eini Turjan sekä heidän viisi poikaansa; Jussin, Jukan, Tomin, Jon-Markuksen ja Janin.

MAINOS

Arto Turja muistelee, miten perusti yrityksen pian 32 vuotta sitten, tehtyään sitä ennen samaa työtä vieraan palveluksessa.

Tuolloinen työnantaja halusi keskittyä liiketoimissaan muille sektoreille ja niinpä päädyttiin siihen kuvioon, että Arto jatkaisi töitään omalla toiminimellä.

Ajatus kypsyi hiljalleen ja Arto tarttui haasteeseen, kävi yrittäjäkurssin ja lähti yrittäjäksi. Vuonna 1990 yritykselle rakennettiin uudet tilat, joita on sittemmin laajennettu, ja 1996 toiminimi vaihtui osakeyhtiöksi.

Työtä on riittänyt ja perheen lasten ollessa vielä pieniä apuna työssä oli mm. Arton veljiä. Yhdenkin veljen Arto otti töihin väliaikaisesti, ja väliaikaisuus venähti 18 vuodeksi.

Kun omat pojat kasvoivat, alkoivat nämä tulla yritykseen ensin kesätöihin ja siitä he sitten pikkuhiljaa vain jäivät töihin. Vuonna 2016 tilanne eteni siihen, että neljä pojista ryhtyi yritykseen myös osakkaaksi.

– Aloin tuolloin ajatella, että on parempi antaa pojille vastuuta ajoissa, Arto Turja sanoo ja toteaa, että osakkuus antaa mielekkyyttä työn tekemiseen.

Peltisepänliike Arto Turja Oy tekee pääasiassa peltikattoja. Laadukkaisiin palveluihin kuuluvat mm. konesaumakatot, profiilikatot, kattoremontit, piipun pellitykset, sadevesijärjestelmät ja ilmastoinnit. Yritys on myös Piskon ja Tiklin kattoturvatuotteiden valtuutettu tarkastaja.

Yrityksellä on Rakentamisen Laatu RALA-pätevyys ja sillä on myös asbestipurkulupa, sillä Arto ja pojista Jani ja Jon-Markus ovat suorittaneet siihen vaadittavan kurssin.

Työtä tehdään kautta maan, mutta valtaosin sadan kilometrin säteellä Alajärveltä. Isoin osa urakoista on kattojen uusimisia omakotitaloihin, mutta myös uudiskohteita tulee mm. Jetta-talojen kautta.

Kattoremontit toteutetaan avaimet käteen periaatteella tai asiakkaan haluamalla tavalla. – Teemme kaikki työt itse, joten emme tarvitse ulkopuolisia asentajia, Turja sanoo.

Hiljaisin vuodenaika alalla on talvella, kun taas huhtikuussa alkaa vilkastua. Kattoremontin tekemiselle talvellakaan ei kuitenkaan ole mitään estettä, kunhan ei hommiin ryhdytä kovassa sateessa.

Materiaalit yritys ottaa Ruukilta, joka on luotettu merkki ja valmistetaan lähellä.

Työtä yrityksellä on enemmän kuin omiksi tarpeiksi, esimerkiksi tämän vuoden kesälomat on pitämättä vielä kaikilta. Näin siitä huolimatta, että kilpailua alalla kyllä riittää etenkin nykyisin, kun kiertävät kattoremonttikauppiaat käyvät ihmisten kodeissa tekemässä aggressiivista myyntityötä.

– Onneksi jotkut ymmärtävät kysyä tarjouksen remonttiin myös paikalliselta tekijältä, Turja sanoo. Usein kiertävien kauppiaiden hinnat ovat hyvin korkeita ja arviot siitä, miten kiire kattoremontilla onkaan, saattavat olla vahvasti liioiteltuja.

Luottamus onkin Arto Turjan mukaan tärkeä asia niin asiakkaan kuin yrittäjänkin välillä, kuin myös yrittäjän ja työntekijän välillä. Siksi se, että Peltisepänliike Arto Turja Oy on aidosti perheyritys, on sen vahvuus.

– Tarvitsisimme kyllä sesonkeihin lisää työvoimaa, mutta hyvät työntekijät tahtovat jo olla töissä. Lisäksi me tarvitsemme väkeä, johon voimme luottaa niin, että silloin kun töitä pitää tehdä, tehdään tarvittaessa pitkääkin päivää.

Myös toimitilojen laajennus on ollut suunnitelmissa jo pitkään, sillä nykyinen noin 500 neliötä on hieman ahdas seitsemän henkilön työpaikaksi.

Arto Turja kertoo, että työnteon lisäksi hän ei kovin paljoa ehdi harrastaa, mutta hiihto on miehelle mieleinen laji ja joka talvi on päästävä pohjoiseen lumille.

Toki Alajärvelläkin ladulle mennään heti kun mahdollista. Turja pyrkiikin pitämään huolta terveydestään liikunnalla, joka on hyvää vastapainoa työlle.

Valinta Vuoden yrittäjäksi 2019 tuli Turjalle yllätyksenä, mutta mieluisana sellaisena. Muilta yrittäjiltä saatu huomio lämmittää mieltä ja Arto uskoo, että varmasti jälkikäteen sen arvon ymmärtää vielä paremmin.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliMarko Maunukselalta ilmestyi Jouluiltana-levy
Seuraava artikkeliPaloturvallisuusviikko muistuttaa liesien turvallisesta käytöstä