0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Valtiolta tukea Kyyjärvelle

Kriisikuntamenettelyssä oleva Kyyjärven kunta on saanut valtiovarainministeriöltä 200 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Sen sijaan Lappajärvi, Perho ja Vimpeli jäivät vaille hakemaansa tukea. Kyyjärven saama korotus on 149 euroa asukasta kohti. Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki 89 kuntaa eli 30 prosenttia maamme kunnista. Tukea myönnettiin kaikkiaan 21 kunnalle.

Kyyjärvi perusteli tukihakemustaan Keski-Suomen Verkkoholding Oy:lle myönnettyjen takausten maksamisella, kaupan alan haasteilla ja Sote-kuntayhtymä Perusturvaliikelaitos Saarikan 359 000 euron suuruisella lisämaksulla sekä kunnan kiinteistöissä ilmenneillä sisäilmaongelmilla. Kuntakonsernin viime vuoden tulos muodostui 1 593 287 euroa alijäämäiseksi, joka pääosin johtui kunnan omistaman Kauppakeskus Kyyjärven Paletti Oy:n tekemästä rakennuksen 1,6 miljoonan euron arvonalentumiskirjauksesta. Sisäilmaongelmia Kyyjärvellä on ollut niin päiväkodissa, koulukeskuksessa, kunnanvirastossa kuin kirjastossakin.

 

Tuki tulee tarpeeseen

Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen kertoo, ettei kunnanhallitus erikseen määritellyt hakemuksessaan valtionvarainministeriöltä haettavaa harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen määrää. Saatu 200 000 euroa otetaan ilolla vastaan.
– Tuki tulee tosi tarpeeseen. Kunnat, jotka ovat aikaisemmin olleet kriisikuntamenettelyssä, ovat saaneet harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta.

Kyyjärvi aloitti taloutensa tasapainottamisen syksyllä 2018. Kuluvan vuoden talousarvio oli noin 600 000 alijäämäinen. Pelkonen kertoo, että ensi vuodelle on odotettavissa noin 150 000 euron ylijäämä. Talouttaan kunta on paikannut esimerkiksi myymällä metsää.

Vimpeli oli hakenut valtionvarainministeriöltä 1 510 000 euron tukea. Lappajärvi haki heikentyneen taloustilanteensa tueksi 1 180 000 euroa. Perho haki puolestaan 1,5 miljoonan euron tukisummaa taloustilanteensa tukemiseksi. Vimpeli perusteli hakemustaan muiden muassa verotulojen laskulla ja sisäilmaongelmilla, joista kertyy noin 300 000 euron ylimääräiset kustannukset.

Valtion kuluvan vuoden talousarvioon oli sisällytetty kymmenen miljoonan euron summa harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen maksuun. Suurimman tukipotin eli miljoona euroa saivat Akaan ja Kauhajoen kaupungit. Pienimmän, 110 000 euron suuruisen harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen sai keskipohjalainen Lestijärvi.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät