-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Joulukuusi hankitaan joka toiseen kotiin

Suomalaiset hankkivat tänä jouluna koteihinsa noin 1,5 miljoonaa kuusta, joista reilu neljä viidesosaa tulee kotimaisilta viljelmiltä.

Joulupuita tuodaan myyntiin myös esimerkiksi Puolasta, Ruotsista ja Tanskasta. Ulkomailta tuotujen puiden määrä on vaihdellut runsaasti viime vuosina, muutamasta tuhannesta lähes 150000 yksilöön.

MAINOS

Joulupuita myydään Suomessa tänä jouluna arviolta 32 miljoonan euron arvosta.

– Joulukuusen tuoksu tuo metsän sisätiloihin ja muistoja lapsuudesta. Erityisesti pihkan tuoksu miellyttää monia suomalaisia, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Kuuset ovat tänä jouluna terveitä

Osa perheistä haluaa hakea kuusen suoraan omista, sukulaisten tai tuttavien metsistä.

Monet joulupuiden viljelijät järjestävät perheille mahdollisuuden hakea ja kaataa puun viljelmältä.

Joulupuun voi ostaa myös verkkokaupasta, jolloin puu tuodaan tarvittaessa kotiin saakka.

Valikoiman runsaus on muuttanut joulupuuperinnettä. Kodeissa on aiempaa useammin pieniä kuusia, jotka vievät vähän tilaa.

– Kotimaisen kuusen suosioon on vaikuttanut tunnesyiden lisäksi ympäristötietoisuus. Kotimaisen puun tuotanto-olot tunnetaan ja pitkien kuljetusten haitoilta vältytään, sanoo Remes.

Tänä jouluna viljelmiltä ja metsästä hankitut kuuset ovat hyvälaatuisia, sillä kahden perättäisen kuivahkon kasvukauden jälkeen luonnossa esiintyi vähän neulasten varisemista tai värivikoja aiheuttavia sienitauteja.

Mahdolliset kuolleet neulaset voi karistella pois kuusesta jo metsässä tai myyntipaikalla kopauttamalla puuta napakasti maahan.

Joulukuusen hoito-ohjeet

Suojaa kuusi ajoviimalta kotimatkalla. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.

Sulata ulkoa pakkasesta tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot puun sisätiloihin.

Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3-5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.

Huolehdi siitä, että vettä on aina riittävästi. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua useita litroja.

Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle. Muuten puu kuivaa.

Huolehdi puu kierrätykseen käytön jälkeen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen käyttöpaikalla jätesäkkiin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät