-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Millespakka kannustaa lajittelemaan myös jouluna!

Pian on taas joulu! Siihen liittyy jouluruoka, joulukuusi, joululahjat, puuhastelu ja koristelu. Joulun jätteistä suuren osan voi kierrättää, joten lajittele jätteesi joulunakin!

Kiinteistön pihalla tulee olla vähintään poltettavan jätteen astia ja komposti biojätteelle. Vie muut jätteet ekopisteille ja hyötykäyttöasemalle.

MAINOS

Ekopisteillä vastaanotetaan mm. metallia, lasia, paperia ja joillakin pisteillä kartonkia, pakkausmuovia ja käyttökelpoisia vaatteita, kodintekstiilejä ja käyttötavaroita (UFF ry). Taulukkoon on koottu jouluun liittyviä jätteitä.

Mitä jätteille tapahtuu?

Millespakkaan toimitetusta jätteestä kierrätetään materiaalina tai energiana lähes kaikki jätteet. Kaatopaikalle päätyy vain pieni murto-osa.

Biojäte kuljetetaan mädätettäväksi Mustasaaren biokaasulaitokselle ja siitä tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa. Biokaasusta tuotetaan liikennekaasua, jota tankataan kaasukäyttöisiin ajoneuvoihin.

Poltettava jäte poltetaan Mustasaaressa Westenergyn jätteenpolttolaitoksella ja siitä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Paperista valmistetaan sanomalehtipaperia.

Kartonkipakkaukset käytetään raaka-aineena kartonkitehtaalla. Käyttökohteita ovat esimerkiksi aaltopahvin raaka-aineet, pakkauskartongit, kirjekuoret, laminaattipaperit sekä monenlaiset hylsyt.

Muovipakkaukset jalostetaan raaka-ainetta uusiomuovituotteiden valmistamiseen, kuten muovijätesäkit, -pussit, -putket ja -levyt sekä erimuotoisia ja -pituisia profiileja, joista valmistetaan ulkokalusteita, aitoja, liikenne- tai meluesteitä, laiduntolppia ja sahapukkeja.

Metalli murskataan ja lajitellaan esim. painon, värin tai magneettisten ominaisuuksien perusteella ja käytetään metalliteollisuuden raaka-aineena.

Lasi murskataan ja käytetään uuden pakkauslasin valmistukseen.

Vaarallinen jäte käsitellään turvallisesti vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksella, josta se ohjataan energiahyötykäyttöön tai muulla tavalla niin, että siitä ei ole vaaraa ympäristölle.

Joulukuuset murskataan Millespakan jätekeskuksessa ja käytetään energiana.

Hinnoissa jopa laskua

Hyötykäyttöasemien hinnastot ja perusmaksut pysyvät ennallaan vuonna 2020.
Valtakunnallisesti jätteiden kierrätykselle asetetaan kovia tavoitteita, vuonna 2023 kotitalouksien jätteistä tulisi kierrättää 55 prosenttia.

Vastauksena kiertotalouden haasteisiin Millespakan jätekeskuksen biojätteen käsittelyhintaa on alennettu.

Millespakan alueella on jätehuoltomääräyksien mukaan ollut jo pitkään velvoite kaikille kiinteistöille lajitella biojäte erikseen.

Useat kiinteistöt kompostoivat biojätteensä, mutta toivottavasti hinnan aleneminen mahdollistaa useammalle myös erillisen biojäteastian hankinnan kiinteistön pihaan.

Jätelakiin on tulossa uudistuksia kesällä 2020 ja todennäköisesti lakiin kirjataan velvoite biojätteen erilliskeräyksestä kiinteistöiltä.

Toinen hinnanmuutos koskee painekyllästettyä puuta. Millespakan sopimuskumppani on muuttanut sopimusehtoja ja käsittelyhintaa, joten painekyllästetyn puun hinta nousee.

Kotitalouksille painekyllästetty puu on maksutonta hyötyjäteasemilla, kun toimitettava määrä on riittävän pieni. Suuremmat erät kotitalouksilta vastaanotetaan yrityshinnalla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät