0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Muistoseurat ihastuttaa ja naurattaa valkokankaalla

Leea Kedon käsikirjoittama ja Jukka Mäkisen ohjaama Muistoseurat 3 – haaveita ja harha-askelia sai ensi-iltansa joulukuun 27. päivänä.

Järvilakeuden kansalaisopiston tuottama paikalliselokuva esitettiin Vimpelin Nuorisokuvissa ensimmäisen kerran perjantaina, jolloin katsomossa istui myös kaksi elokuvassa esiintyvää vimpeliläistä – Matti Järvelä ja Rene Mattila.

MAINOS

Ensimmäisessä Muistoseurat-elokuvassa yllättäen edesmenneen, limusiinikyydistä haaveilleen Anteron ystävät Pena ja Kale kiersivät mustalla Ford Transitilla eteläistä Pohjanmaata Anteron muiston kunniaksi.

Jatko-osassa seikkailtiin Anteron aarteen jäljillä Järviseudulla. Aarteesta saatiin vihiä Anteron jäämistöstä löytyneestä kirjeestä, jonka kirjoittajaa lähdettiin jäljittämään.

Kolmannessa Muistoseurat-elokuvassa miehet ovat päättäneet luopua Muistoseura-ajelusta ja aikaisemmista elokuvista tutut naiset toteuttavat omanlaisensa Muistoseura-ajelun.

Kale ja Pena joutuvat moninaisten tapahtumien vietäviksi, kuten esimerkiksi tanssin pyörteisiin ja eksyksiin.

Ransuksi kutsutun Fordin lisäksi elokuvan roolihahmot liikkuvat esimerkiksi cabriolet-mallin Saabilla ja tandem-polkupyörällä. Kuvauksia tehtiin Kauhavalla, Kortesjärvellä ja Alahärmässä viime kesänä. Synkkiä tapahtumankäänteitä enteilevä avauskohtaus kuvattiin marraskuussa.

Tekemällä oppimista

Muistoseurat-paikalliselokuvat ovat kuuluneet Järvilakeuden kansalaisopiston opinto-ohjelmaan. Toteutus poikkeaa perinteisestä opisto-opetuksesta siinä, että elokuvan tekemiseen liittyviä asioita opitaan tekemällä.

Elokuvan tekemisessä on paljon eri vaiheita monenlaisten käytännön asioiden hoitamista. Muistoseurat 3 -projektissa opittiin muiden muassa äänten ottamista ja kohtausten asemoimista elokuvan leikkaamisen kannalta.

– Välillä kävi niin, että ne näyttelijät, joilla ei ollut kohtausta, ovat tulleet seuraamaan kuvauksia tai tulleet avustajiksi. Näyttelijät kertoivat oppineensa elokuvan tekemisestä aivan valtavasti – esimerkiksi että kohtaukset kuvataan monta kertaa ja eri kulmista.

Kun on seurannut elokuvan tekemistä ja nähnyt valmiin lopputuloksen, on ymmärtänyt, kuinka elokuvan tekeminen poikkeaa esimerkiksi teatterista ja teatterissa esiintymisestä, kertoo Järvilakeuden kansalaisopiston rehtorina toimiva Leea Keto.

Keto haluaa painottaa, että ilman vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita paikalliselokuvan tekeminen ei olisi onnistunut.

Jokin yritys lainasi konehalliaan kuvauksia varten ja Hunurijärven matkailukeskusta saatiin käyttää kuvauksissa korvauksetta. Vastaavanlaisia yhteistyötahoja oli paljon.

Kuvauspäiviä oli kymmenen. Kuvauspäivät eivät olleet yhtä pitkiä kuin edellisiä paikalliselokuvia työstettäessä, koska näyttelijöitä oli edellisosiin verrattuna enemmän.

Melko pahaenteinen avauskohtaus kuvattiin vasta marraskuussa. Leea Keto kertoo, että Muistoseurat 3 – haaveita ja harha-askelia -elokuvaa näytetään eri puolilla maakuntaa. Elokuvaa on kyselty myös Oulun ja Kuusankosken suunnalla.

Tyytyväisiä näyttelijöitä

Elokuvassa nähtiin eri rooleissa 35 eri-ikäistä näyttelijää, joista toisilla on isompi ja toisilla pienempi rooli. Haaveita ja harha-askelia -elokuvaa oli toteuttamassa tavalla tai toisella reilut 70 ihmistä.

Ylellä äänimiehenä työskennellyt Jorma Kesti toimi teknisenä avustajana. Jukka Mäkisen ohjaamien Maalaiskomedioiden pastori Matias Pohdon roolista tuttu Jarkko Tiainen vilahtaa elokuvan sivuosassa.

Matti Järvelä esittää tuoreessa paikalliselokuvassa Viisto-Veksiä, paikallista pikkurikollista.

Rene Mattila on puolestaan teini-ikäinen Matteus, joka keskittyy älykännykkäänsä, mutta kuuntelee aikuisten jutustelua, ihmettelee niitä ja pääsee myös puuttumaan keskusteluun. Järvelä kertoo ohjaaja Mäkisen antaneen melko vapaat kädet roolihahmon toteuttamisessa.

– Minä yritin olla kyllästyneen oloinen, Rene Mattila valottaa.

Paikallisen pikkurikollisen eli Viisto-Veksin roolin tulkitseva Matti Järvelä ja teini-ikäistä Matteusta esittävä Rene Mattila ja ovat nähneet Muistoseurat 3 -elokuvan raakaversion kertaalleen ja itse elokuvan kaksi kertaa. Ja kuten moni muukin elokuvan nähnyt, myös he pitävät näkemästään.

Sekä Järvelä että Mattila ovat nähneet elokuvan raakaversion ja käyneet kahdesti katsomassa valmiin elokuvan. Järvelä vinkkaa, että Muistoseurat 3 – haaveita ja harha-askelia kannattaa käydä katsomassa, koska elokuva on hauska ja siinä puhutaan Pohjanmaan murretta.

– Ja elokuva on tehty täälläpäin, täydentää Mattila näyttelijäkollegansa lausetta.

Nauru on ehtinyt raikua Kauhavan tai Vimpelin elokuvateattereissa. Naurua riitti myös kuvauksissa ja tästä nähdään myös tunnelmapaloja elokuvan lopuksi.

– Hyvä, että pystyi pitämään vakavan naaman. Nauratti melkein esittäessäkin, muistelee Järvelä.

Vimpeliläiskaksikko kiittelee Leea Kedon tekstiä hyväksi ja hersyväksi.
– Kovasti toivoimme Leealta, että kyllä se nelososakin pitää tehdä, paljastaa Matti Järvelä.

Vimpelin Nuorisokuvissa Muistoseurojen tuoreinta jatko-osaa on käynyt katsomassa noin 80 ihmistä. Seuraava mahdollisuus tarjoutuu loppiaisena kello 19.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät