2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Naivisti Esa Leppäsen taidehömpsötys löysi uuden kodin Lehtimäeltä

– Tällaista taidehömpsötystä, toteaa itseoppinut taiteilija, Naivistit Iittalassa -näyttelyn vakiokalustoon jo lukeutuva taiteilija Esa Leppänen, joka marraskuulla toi muuttokuormansa Kuusamosta Lehtimäelle.

Lehtimäellä maalattuja tauluja. Leppäsen tauluissa on paljon humoristisia yksityiskohtia.

Nokialta kotoisin oleva Leppänen päätyi vaimonsa kanssa Kuusamoon kymmentä vuotta aikaisemmin, mutta ei koskaan oikein kotiutunut sinne niin hyvin kuin olisi voinut.

MAINOS

Nyt elämänmenoa on katseltu Lehtimäellä parin kuukauden ajan, eikä paikka tunnu yhtään hullummalle.

Ainakin alueen asukkaiden kiinnostus tulokasta ja hänen työtään kohtaan on ollut suurta, sillä joulun alla järjestetyissä avoimien ovien tapahtumissa kävi melkein enemmän väkeä, kuin Kuusamossa koko kesänä.

Leppänen tekee veistoksiaan kierrätysmateriaaleista. Vain maalit ja hitsaustarvikkeet on uutta.

Lehtimäki oli pariskunnalle ennestään vieras paikka, jonne tultiin sopivan kiinteistön löydyttyä oikealta sijainnilta. Tärkeää oli päästä lähemmäs Nokiaa, jossa asuvat vanhukset ovat nyt vain parin tunnin ajomatkan takana.

Innostus jo rippikouluiässä

Leppänen ei koe olleensa sen taiteellisempi lapsi kuin muutkaan.

Rippikouluiässä hän sai käsiinsä maaleja ja alkoi tehdä tauluja. Hän kävi museoissa katsomassa muiden teoksia ja innostui yhä enemmän.

Tästä huolimatta hän lähti opiskelemaan ihan oikeita töitä, autonasentajaksi ja -peltisepäksi. Niitä töitä Leppänen ei kuitenkaan koskaan tehnyt, vaan ajautui kaupan alalle 16 vuodeksi.

Taiteilua miehen elämässä oli epäsäännöllisen säännöllisesti. Välillä parikin vuotta harrastus oli voimissaan, ja sitten taas tuli vuosien tauko. – Vielä kun kymmenen vuotta sitten lähdimme Kuusamoon, en maalannut sen aktiivisemmin, Leppänen nyt muistelee.

Mies ja hänen työvälineensä. Leppäsen ateljee entisessä ”Mailan kaupassa” on valoisa ja tilava.

Elämänmuutos tuli Leppäselle eteen vakavan sairastumisen jälkeen. Hän sairastui 2000 -luvun alussa ja jäi eläkkeelle. Voimat kuitenkin alkoivat hiljalleen palautua ja jossain vaiheessa pariskunta alkoi miettiä, mille tuntuisi asua jossain muualla.

Nokian talo laitettiin myyntiin ja se löysi ostajan. Niinpä oli lähdettävä ja Kuusamo tuntui hyvälle idealle, koska se oli tuttu paikka lomilta.

Kuusamossa asetuttiin vanhaan koulurakennukseen, jossa tilaa riitti. Tilan myötä ”taidehömpsötys” alkoi jälleen nostaa päätään ja etenkin metalliveistosten tekemiseen oli nyt mahdollisuutta.

Niitä Leppänen oli tehnyt jo jonkin verran Nokiallakin, mutta nyt näiden kierrätysmateriaaleista syntyvien veistosten tekeminen sai tuulta purjeisiinsa.

Taiteilijana Leppänen on täysin itseoppinut. Hän on tutustunut naivismiin kirjallisuuden kautta ja todennut, että osa naivisteista on yleensäkin itseoppineita, ja se on aivan ok. Ei tarvitse hänenkään oppeja muilta kysellä.

Esa Leppäsen teoksia on ollut esillä Naivistit Iittalassa -näyttelyssä vuodesta 2016 lähtien. Viime vuonna teoksia oli nähtävillä kaikkiaan 18 eri näyttelyssä.

Kuusamossa syntyi tauluja sekä veistoksia. Leppänen osallistui sikäläisiin näyttelyihin ja hänen oma 100 taulun galleriansa on ollut avoinna kolmena kesänä.

Metalliveistoksiaan Leppänen kävi Kuusamosta käsin myymässä erilaisilla rompetoreilla ja sai hyvän vastaanoton.

Vuonna 2016 Leppänen päätti pyrkiä mukaan Naivistit Iittalassa näyttelyyn, ja pääsi. Siitä asti hän on ollut siellä mukana, tähän saakka näyttelyn pohjoisimpana taiteilijana.

Suomen Gallupin säätiön naivistisen taiteen kokoelmassa on Leppäsen töitä ja Rukalla ravintola Zonessa on hänen tekemänsä kierrätysmetallinen nimikyltti ja parkkimittari/portsari eteisessä.

Leppäsen kansantajuinen, katsojalle hymyn huulille nostattava taide onkin herättänyt paljon kiinnostusta ja esimerkiksi viime vuonna hän oli mukana kaikkiaan 18 eri näyttelyssä. Tälläkin hetkellä Leppänen on mukana mm. Tampereen Pispalan Taidetalossa järjestettävässä naivistinäyttelyssä.

Leppäsen töitä on tällä hetkellä niin Lehtimäellä kuin Kuusamossakin. Vielä on suunnittelematta, pidetäänkö 100 taulun näyttelyä Kuusamossa kesällä auki, vai keskittyykö näyttelytoimintakin kokonaan Lehtimäelle.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät