1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Alajärven uimahallissa jokainen päivä alkaa veden laadun varmistamisella

Alajärven uimahalli on palvellut kuntalaisia ja lähialueiden asukkaita nyt reilun kuuden vuoden ajan.

Kävijämäärät ovat vakiintuneet noin 70000 käyttäjän vuositasolle, mutta viime vuonna kävijöitä oli noin 3000 enemmän, kuin edellisenä. Käyttäjämäärät ovat siis pienessä nousussa. Käyttäjiä uimahallilla on merkittävän paljon alueen asukasmäärään nähden.

MAINOS

Hallimestari Olli Ojanperä kertoo, että uimahallin ensimmäiset vuodet ovat sujuneet jopa odotettua paremmin kaikilta osin. Sen lisäksi että käyttäjiä on paljon, myös tekniikka pelaa.

– Työ uimahallilla alkaa joka päivä noin tuntia ennen kuin ovet avataan. Aivan ensimmäisenä otetaan vesinäytteet, joista tutkitaan käsianalyysilla muun muassa veden lämpötila ja ph-arvo. Lisäksi tutkitaan vapaan kloorin määrä sekä kokonaiskloori ja näistä selviää sidotun kloorin määrä.

Ennen uimahallin aukeamista tarkastetaan myös kaikki mittarit ja säätimet. Uinninvalvoja tekee ennakoivat tarkastukset ja pyrkii varmistamaan uimarien turvallisuuden ennakkoon niin hyvin, kuin mahdollista.

– Asiakasturvallisuus on Suomen uimahalleissa todella korkealla tasolla ja sellaisena se halutaan meilläkin pitää, Ojanperä selvittää syytä päivittäisille rutiineille.

Omavalvonnan lisäksi noin kerran kuukaudessa myös terveystarkastaja ottaa uimahallin vedestä näytteet, jotka tutkitaan laboratoriossa. Viimeisimmän tutkimukset tulokset on aina nähtävillä uimahallin ilmoitustaululla.

– Yleensäkin kaikki uimahallin tekniikkaan ja turvallisuuteen liittyvät asiat viedään tarkasti kirjanpitoon, jotta ne on jälkikäteenkin selvitettävissä.

Vähin vahingoin

Kuuden vuoden aikana Alajärven uimahallissa on päästy vähillä vahingoilla. Teknisiä vikoja on ollut vain pari, kolme kertaa ja silloin allas suljetaan ja uimareita ei päästetä paikalle.

Uimahallin vesi puhdistetaan kloorilla, vaikka uimaan tulevat asiakkaat eivät menneisyydestä tuttua uimahallin kloorin tuoksua tunnekaan. – Meillä on uudet laitteet ja klooripitoisuus pidetään niiden avulla mahdollisimman matalana, Ojanperä selvittää.

– Jotta klooripitoisuus voi olla matala, on veden ph:n pysyttävä täsmälleen oikealla tasolla ja siksi sitä seurataan tarkkaan. Kaikki vesi kulkee lisäksi uv-valolaitteen läpi, joka puhdistaa vettä. Vesi kiertää myös hiekka- ja hiilisuodatinten kautta.

Hiekka- ja hiilisuodattimet huuhdellaan niihin kertyneestä liasta kerran viikossa. – Huuhtelun aikana uima-altaan vesi voi tuntua hiukan tavallista viileämmälle, vaikka kyseessä on todella pieni ero tavalliseen, Ojanperä kertoo.

Se, että uimahallin mittavan tekniikan kanssa on päästy näin pitkälle ilman isompia ongelmia johtuu siitä, että asioihin reagoidaan heti. Näin pienistä asioista ei ehdi kasvaa suuria.

Uimahallin tekniikasta huolehtiville haastavin tilanne tulisi vastaan silloin, jos veden ph- tai klooriarvot alkaisivat heittelehtiä. – Mahdollisia syitä sille, miksi niin tapahtuisi, olisi paljon. Sen oikean selvittäminen on haastavaa, Ojanperä kertoo ja sanoo, että Alajärvellä tällainen tilanne on ollut kerran.

– Silloin syy löytyi siitä viimeisestä, epätodennäköisimpänä pitämästämme vaihtoehdosta.

Vaikka asioita ennakoidaan ja uimarien turvallisuus pyritään varmistamaan kaikin keinoin, niin silti Alajärvelläkin on pieniä vaaratilanteita koettu.

Kun samassa tilassa on vettä, vauhtia ja paljon ihmisiä, aiheutuu vaaratilanteita valvonnasta huolimatta. Siksi aina joskus sattuu kaatumisia tai muuta pientä, jonka takia terveydenhuollon tarkastuksiakin on tarvittu. Vakavilta onnettomuuksilta on onneksi vältytty.

Loma-ajat, illat ja lauantait vilkkaimpia

Uimahallin 70000 kävijää jakautuvat avoinnaolopäiville yllättävänkin tasaisesti. Päivien sisällä on silti isoakin tuntivaihtelua ja koulujen loma-ajat näkyvät tilastoissa omana piikkinään.

– Myös sadepäivät ovat vilkkaita ja kuluva talvi on kokonaisuudessaan ollut kiireinen, Ojanperä sanoo. Lunta on vähän, joten pulkkamäkeen ja laduille ei päästä tavalliseen tapaan.

Keskimäärin kävijöitä uimahallilla on eniten torstaisin, mutta se johtuu aamun aikaisesta avoinnaolosta, ei siitä että päivä muuten olisi muita ruuhkaisempi. Hulinaa on todennäköisimmin lauantaina, jolloin kävijöitä on yleensä 250-300 ja heidän tulonsa paikalle ajoittuu usein pienelle ajalle.

– Arkisin kello 17-19 on yleensä kaikkein eniten kävijöitä, kun uimaan tullaan töiden jälkeen.

Jos uimahalliin haluaa mennä niin, että porukkaa ei olisi ihan valtavasti paikalla, niin kannattaa tulla sinne aurinkoisena, kauniina päivänä ja kaksi tuntia uimahallin avaamisen jälkeen. – Tuo on yleensä se kaikkein hiljaisin aika uimahallilla, Ojanperä vinkkaa.

Uimahallin toimintoja pyörittää kolme vakinaista uinninvalvojaa sekä pari keikkaa tekevää valvojaa. Tekniikkaa hoitaa Ojanperän lisäksi kaksi laitosmiestä ja kahviossa on kolme työntekijää. Siivous hoidetaan teknisen toimen kautta.

– Uimahallin valtavat käyttäjämäärät ovat osoittaneet, että tätä todella kaivattiin Alajärvelle. Kun tässä seuraa uimahallin ja monitoimihallin valtavia käyttäjämääriä, on pakko todeta että nämä investoinnit näkyvät varmasti ihmisten hyvinvoinnissa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät