-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Joka kolmas kokee usein kiirettä työmatkallaan

Työmatkat ovat monille päivän vaarallisinta aikaa.

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan joka kolmas työssäkäyvä kokee usein kiirettä työmatkallaan, mikä lisää riskejä tien päällä. Liikenneturva tekee yhteistyötä työmatkojen turvallisuuden parantamiseksi noin sadan yrityksen tai organisaation kanssa.

MAINOS

Tielläliikkujien valtaosan muodostavat 25-64-vuotiaat, ja työmatkaliikenne muodostaa ison osan tämän ryhmän liikkumisesta.

Työhön liittyvä liikenne on usealla työpaikalla suurin työhön liittyvä riskitekijä, ja vuosittain työmatkaliikenteessä sattuu yli 20000 tapaturmaa.

Tapaturmariskiä niin autoillessa, pyöräillessä kuin kävellessäkin lisää kiire. Liikenneturvan syksyllä toteuttaman kyselyn mukaan joka kolmas (33 %) työssäkäyvä kokeekin usein kiirettä työmatkallaan.

– Jos kokee, että kiire puskee usein päälle, kannattaa yrittää muuttaa omia tapojaan. Jos kokeilee kuukauden ajan lähteä kotoa vaikkapa vain viisi minuuttia aiemmin, voi siitä helposti muodostua uusi hyvä tapa.

– Kun ei tarvitse kiirehtiä, voi jokapäiväisestä pakkopullasta tehdä mukavaa omaa aikaa. Näin työmatkansa kokeekin lähes kolme viidestä (58 %) kyselyymme vastanneesta, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Tammikuussa sattuu vuosittain eniten palkansaajien työmatkatapaturmia. Yhtenä syynä tähän voi nähdä vuodenaikaan kuuluvan liukkaan tai muuten haastavan kelin sekä pimeyden, kulkumuodosta riippumatta.

Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa (67 %) kertoikin varaavansa huonolla kelillä tavallista enemmän aikaa työmatkaan tai pitävänsä etäpäivän.

– Tässä voisi työnantajakin ennakoida henkilöstön puolesta ja suositella ainakin mahdollisuuksien mukaan etäpäivää, jos sääennuste povaa huonoa keliä. Etäpäivällä tai julkista liikennettä hyödyntämällä ehkäistään vaikeiden olosuhteiden lisäksi myös kiireen aiheuttamat riskit tien päällä, kannustaa Taskinen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät