Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy otettu hyvin vastaan Järvi-Pohjanmaalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Alle 25 -vuotiaille suunnattu maksuton ehkäisy Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueen nuorille Alajärvellä, Lappajärvellä ja Vimpelissä on otettu hyvin vastaan.

Terveydenhoitajat Virpi Salmenautio Alajärven ja Salla Laukkonen Vimpelin ja Lappajärven perhesuunnitteluneuvolasta kertovat, että maksuttomuuden avulla on tavoitteena välttää raskauden keskeytykset, jotka ovat tilanteita joihin kukaan ei halua itse tai läheisensä joutuvan.

MAINOS

Sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja Väestöliitto ovat suositelleet jo vuodesta 2006 saakka kunnille nuorten maksutonta ehkäisyä.

Kesän 2019 alussa julkaistussa hallitusohjelmassa on suunnitteilla valtakunnallisesti laaja kokeilu, jossa alle 25-vuotiaille nuorille tarjotaan ilmaista ehkäisyä.

Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu, että raskauden ehkäisyneuvontaan sisällytetään kokonaisvaltainen seksuaaliterveyden edistäminen eli seksitautien ehkäisy, seksuaalineuvonta ja seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy.

Sopivan ehkäisymenetelmän valinta edellyttää asiakkaan haastattelua seksuaalikäyttäytymisestä, parisuhteen luonteesta ja elämäntilanteesta. Henkilökohtaisen haastattelun avulla pyritään aiempaa enemmän kiinnittämään huomiota myös ikään ja hedelmällisyyttä koskevaan neuvontaan.

Maksuttomalla ehkäisyllä pyritään ennaltaehkäisemään raskauden keskeytyksiä ja antamaan ohjausta ja neuvontaa kontrollikäyntien yhteydessä.

Terveydenhoitajat kertovatkin, että maksuttoman ehkäisyn myötä nuorten käyntejä terveydenhoitajalle tulee aiempaa enemmän.

– Terveydenhoitaja voi aloittaa nuorelle ehkäisyn kolmen kuukauden aloitusannoksella. Sen jälkeen suoritetussa kontrollissa saa kuuden kuukauden lääkityksen, jos kaikki on hyvin. Ensimmäinen lääkärikäynti on yleensä noin vuoden kuluttua aloituksesta, salmenautio sanoo ja muistuttaa, että tarvittaessa lääkärikäynti tulee jo aiemmin.

Maksuton ehkäisy on tarjolla alle 25 vuotiaille, joiden kotikunta on Alajärvi, Lappajärvi tai Vimpeli.

Maksuttomat hormonaaliset ehkäisyvalmisteet annetaan asiakkaalle aina ajanvarauksen yhteydessä tai terveydenhoitajan kanssa sovitusti Alajärven, Lappajärven tai Vimpelin terveyskeskuksessa perhesuunnittelu- tai äitiysneuvolassa.

Kondomeita saa myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta terveydenhoitajan vastaanoton yhteydessä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLions Club Alajärvi-Järviseutu juhlisti toimintansa 60 vuotista taivalta
Seuraava artikkeliAlajärvellä tutustuttiin tuntemattomaan – ystävyys on sydämen asia SPR:n väelle