1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Keskustelu kiihtyi Vuorenmaassa

Soinin Vuorenmaan rinnehiihtokeskuksen kahvio Peikonpesässä vauhti kiihtyi välillä, kuten aikoinaan nopeuslaskukisoissa mäkiennätykseen 117,46 km/h vieneessä laskussa.

Erämaan elämyskeskuksen yrittäjät, toimitusjohtaja Outi Iivarinen ja valtakirjalla mukana oleva Jorma Leppäniemi toivat esille näkemyksiään sopimuksista, mitä kunnan kanssa on tehty.

MAINOS
Leila Määttänen kyseli sopimustekstien allekirjoitusten perään. Leppäniemen mukaan sähköpostikeskustelu kunnanjohtajan kanssa on sopimuksenalaista toimintaa.

– Olemme erittäin pettyneitä kunnan toimintaan. Nämä tehdyt sopimukset tuovat kunnalle 10 vuoden aikana yhteensä 4,2 miljoonan euron kulut. Siihen kuuluvat rinnekoneiden uusimiset, sähköt, jätehuolto ja monet muut asiat. Meillä on lähes 600000 euron edestä varastossa Ähtärissä tavaraa tulossa tänne, mutta ei kannata tuoda, ennen kuin infra on kunnossa, aloittaa Leppäniemi.

Leila Määttänen kyseenalaistaa tavaroiden olemassaolon. – Haluaisimme tietää, mitä varastossa on tulossa tänne päin.

Leppäniemen mukaan odottamassa on 10 moottorikelkkaa, yksi iglu, keittiötarvikkeita ja monenlaista muuta tavaraa.

Yrittäjien mukaan rinnealueella on monia epäkohtia, minkä kunta on luvannut hoitaa.

– Sähkön heikkous, hankala tie ja rinnekoneen käytön kanssa on ongelmia. Emme voi tuoda tänne igluja, koska ne tarvitsevat sähköä ja kapasiteetti ei riitä. Kahvioon menevän tien varrella on sattunut jo useita sivuunajoja, koska tie on vaarallinen sen kapeuden ja jyrkkyyden takia. Rinnekonetta meillä ei ole lupa käyttää, vaan kunnalla on ne käyttöoikeudet.

Paikalla on noin 30 kuntalaista ja median edustajaa. Kahvittelun ja vajaan puolen tunnin kuuntelun jälkeen kymmenkunta kuntalaista sai tarpeekseen ja lähti paikalta. Osa jäi kuuntelemaan Elämyskeskuksen järjestämää avointa infoa pitemmäksikin aikaa.

Soinin kunnan näkemys asiasta

Hallitus totesi esitetyn maanantain kokouksessaan, ettei yhtiön Soinin kunnalle osoittamille laskuille ja muille vastaaville vaatimuksille ole perustetta. Yhtiön toiminnan sopimuksenmukaisuutta selvitetään. Kunnanhallitus vaatii Erämaan elämyskeskus Oy:tä täyttämään rinnealueen vuokrasopimuksessa sille määritellyt vuokra- ja muut velvoitteet.

Vuorenmaan rinneyrittäjä on lähettänyt Soinin kunnalle jo 218 667 euron edestä laskuja ja korvausvaatimuksia.

Hallitus kertasi entisen kunnanjohtaja Juha Viitasaaren selvityksen sopimusneuvotteluista. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala toteaa, että kunnan ja rinneyrittäjän välisen yhteistyön edellytykset ovat heikot.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan yhtiö on ollut tietoinen kunnallisen päätöksenteon järjestyksestä. Näin ollen vuokralainen ei ole voinut olettaa, että asioista sovitaan muuten kuin kunnanhallituksen päätöksellä.

Kunnanhallitus vaatii, että Erämaan Elämyskeskus Oy täyttää rinnealueen vuokrasopimuksessa sille määritellyt vuokra- ja muut velvoitteet.

Kunta on tarjonnut yritykselle mahdollisuutta ostaa rinnekoneen leasing-yhtiön hyväksymien kuljettajien työpanosta rinteiden kunnostukseen, mutta tähän ei ole tartuttu.

Juha-Pekka Keisalan mukaan kunta haluaa edelleen kehittää Vuorenmaata. Hän uskoo, että Soinin Sisu pääsee kesällä rakentamaan hankerahalla alueelle elämysportaita ja alamäkiluistelurataa. Kunnan osuus näistä kahdesta hankkeesta on yhteensä reilut 40 000 euroa. Erämaan elämyskeskus ei ole mukana näissä hankkeissa.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät