Järvi-Pohjanmaalla on kotisairaalassa mahdollisuudet jopa saattohoitoon

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan alueella Alajärvellä, Vimpelissä ja Lappajärvellä, on aloittanut kotisairaalatoiminta helmikuun alussa.

Käytännön toteuttajina on alkuvaiheessa kahta vuoroa tekevä neljän sairaanhoitajan tiimi. Mukana ovat sairaanhoitajat Pauliina Pylkkönen, Emmi Hänninen, Annika Kantonen ja Mari Hautala.

MAINOS

Kotisairaalahoito on tarkoitettu aikuisille, kotona tai palveluasumisyksiköissä oleville henkilöille. Kotisairaalaan tullaan lääkärin lähettämänä joko päivystyksestä, keskussairaalasta tai osastojakson jälkeen.

Kotisairaala toimii akuuttiosaston alaisuudessa ja sen lähiesimiehenä toimii akuuttiosaston palveluvastaava. Kotisairaalan lääkärinä toimii kotihoidon lääkäri ja terveyspalvelujohtaja.

Kotisairaalan sairaanhoitajat työskentelevät joustavasti asiakas- sekä potilastarpeen mukaan myöskin akuuttiosastolla. Kotikuntoutustiimin kanssa tehdään yhteistyötä potilaan tilanteen niin vaatiessa.

– Kotisairaala tarjoaa sairaalatasoista hoitoa asiakkaan kotona. Se on vaihtoehto osastohoidolle ja se on aina lyhytaikaista hoitoa kuten akuuttiosastohoitokin, kertoo Pauliina Pylkkönen ja sanoo, että ensimmäisen viikon aikana kotisairaala -hoitoa saaneet asiakkaat ovat kaikki olleet palveluun todella tyytyväisiä.

– Kotisairaalahoidolla voidaan välttää tai lyhentää osastohoitojaksoa. Hoidosta riippuen kotisairaalakäyntejä voi olla yhdestä kolmeen vuorokaudessa.
– Hoito kestää muutamasta päivästä maksimissaan kolmeen viikkoon. Kotisairaalahoidon jatkuessa pidempään potilaalle tehdään päätös säännöllisestä kotihoidosta.

Kotisairaalan potilailla on mahdollisuus halutessaan tai tilan niin vaatiessa siirtyä osastohoitoon ilman erillistä lääkärissäkäyntiä.

Hoitokäynnit kotisairaalan vastaanottotiloissa terveyskeskuksessa ovat myöskin mahdollisia.

Kotisairaalaan tulevan potilaan sairaanhoidon tarpeen ja soveltuvuuden määrittelee kotisairaalan lääkäri. Edellytyksenä on, että potilaan on selvittävä hoitokertojen välillä kotona yksin, omaisten tai läheisten tuella tai muiden tukitoimien avulla.

Myöskin potilaan tulee olla halukas kotona tapahtuvaan hoitoon. Hoitohenkilöstön on varmistettava, että potilas on hoidettavissa kotona turvallisesti.

Kotisairaalassa hoidetaan sairauksia, jotka vaativat suonensisäistä lääkitystä tai nesteytystä kuten esimerkiksi keuhkokuume, virtsatie- ja haavainfektiot.

– Kotisairaalassa on myös mahdollisuus hoitaa saattohoitopotilaita ja syöpäpotilaita taudin eri vaiheissa sekä tehdä verensiirtoja, hoitajat kertovat.

– Lisäksi kotisairaalassa hoidetaan potilaita, jotka vaativat tehostettua kotiuttamista ja kuntouttamista esim. leikkausten jälkeen ja kotisairaalassa otetaan myöskin hoitoon liittyviä verinäytteitä.

Fysioterapeutti tekee yhdessä kotikuntoutustiimin kanssa toimintakykyarviointeja ja kuntoutumisen ohjausta sekä apuvälinearvioita.

Kotisairaala toimii yhteistyössä mm. terveyskeskuksen kiirevastaanoton, erikoissairaanhoidon, kotihoidon ja palveluasumisyksiköiden kanssa. Kotisairaalan tarkoitus on osaltaan olla vaikuttamassa akuuttiosaston kuormituksen ja hoitopäivien vähentämiseen.

Mikäli kotisairaalatoiminnalle tulee jatkossa lisääntyvää tarvetta, laajennetaan sitä tarpeen mukaan. Esimerkiksi tehostetusta palveluasumisesta akuuttiosastolle siirroista moni voidaan välttää kotisairaalan avulla.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliRockwayn opetusta Eepos-kirjastoistakin
Seuraava artikkeliStåhl hakee huipputulosta Kuortaneella