-12.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Ylikylän koulun vitos-kutoset kannustavat kaikkia kierrättämään!

– Kierrätys säästää luontoa ja maailmaa! Kierrättäminen on tärkeää, sillä ei ole hyvä elää roskakasojen keskellä!

– Kierrätys on helppoa, etenkin kun siitä tulee rutiinia! Totut äkkiä siihen että lajittelet kartongit, lasit, muovit ja muut erilleen!

MAINOS
Oppilaiden ideat siihen, millainen mainos purkin kyljessä muistuttaisi parhaiten kierrätyksen merkityksestä, toteutettiin hienoina piirroksina. Luokka palkittiin ideoistaan valtakunnallisessa kisassa.

– Kyliltä löytyy monia kierrätyspisteitä, mutta muovit ja kartongit pitää viedä keskustaan. Kierrätyspaikkoja näille pitäisi olla enemmän!

Tätä mieltä ovat Alajärvellä Ylikylän koulun reipas viides ja kuudes luokka. Luokalla on 15 oppilasta ja opettajana heillä Ari Anttila, joka kertoo kuluvan lukuvuoden aikana kierrätyksen, erityisesti kartongin kierrätyksen, olleen luokalla tärkeänä teemana.

– Sähköpostiini tuli syksyllä mainos Kartonkikilpailusta. Olin kiinnittänyt kisaan huomiota jo aikaisempinakin vuosina, mutta nyt esitin siihen osallistumista, koska tiesin että nämä vitos-kutoset ovat sellainen ryhmä, joiden kanssa voi tehdä mitä vain, kiittelee Ari oppilaiteen.

Viime vuosina 220000 lasta ja oppilasta onkin jo osallistunut Kartonkikilpailuun kierrätyksen edistämiseksi. Lapset ovat yhdessä edesauttaneet kierrättämisen lisäämistä ja nyt kierrätetäänkin jo kolmasosa kaikista maito- ja mehutölkeistä!

Kisa on nelivaiheinen ja sen yhteydessä tutustutaan kierrätykseen monin tavoin.

Tehtävänä on ollut mm. seurata kotikierrätystä laskemalla, paljonko mehu- ja maitopurkkeja omassa kodissa tyhjenee ja huolehtia siitä, että vähintään puolet niistä päätyvät kierrätykseen. Lopputuloksena on ollut, että kierrätykseen purkit ovat päätyneet sataprosenttisesti!

– On ollut hienoa, että myös oppilaiden vanhemmat ovat lähteneet kampanjaan hienosti mukaan, Ari kiittää.

Yhdessä tehtävässä aiheena oli kierrätyksestä kertovan kampanjamainoksen suunnittelu. Mainoksen tuli olla sellainen, että siitä voidaan toteuttaa 3D-pakkausmalli.

Kisaan sai lähettää kolme ehdotusta ja Ylikylän koululla asia toteutettiin niin, että jokainen oppilas sai piirtää oman ehdotuksensa, joista sitten valittiin kolme kilpailuun lähetettävää.

Tarjolla oli toinen toistaan upeampia piirroksia ja niistä Mariia Grachevan piirroksen myötä Ylikylän koulu palkittiin yhtenä kolmesta voittajaluokasta!

Voittopalkintona luokka sai kaksi painettua mehupurkkia omalla kilpailukuvalla ja lisäksi 20 litraa mehua, heijastimia, sekä isot Kartonkikilpailu-lakanat!

Kierrätys on tärkeää!

Nyt meneillään on kisan viimeinen tehtävä, joka on nimeltään Kerro sadalle – eli oppilaiden pitää kertoa kierrätyksen merkityksestä vähintään sadalle muulle!

Tämän tiimoilta luokka on koonnut Kurejoen Jamin ruokalaan aiheesta näyttelyn, jonka avulla kierrätyksestä kerrotaan varmasti yli sadalle henkilölle.

Näyttelyn mainokset on tehty myös venäjäksi, koska Jamilla on paljon venäjänkielisiä opiskelijoita.

Taannoisella sanomalehtiviikolla oppilaille syntyi kuitenkin ajatus, etät miksi kertoa kierrätyksen tärkeydestä vain sadalle, kun siitä voi kertoa jopa tuhansille?

– Ajattelimme, että jos saisimme lehtitoimittajia tekemään juttua tästä meidän kierrätysprojektista, niin sittenhän tämä sanoma leviäisi jo tuhansille ihmisille!

Näin sitten tapahtuikin ja Ylikylän koulun viides- ja kuudesluokkalaiset ilmoittivat, että haluavat kertoa juuri sinulle joka luet tätä, että kierrättäminen on helppoa ja tärkeää! – Toivomme, että kaikki alkavat kierrättää!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät