-2.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kuortaneen Kunto sadan vuoden ikään – juhlakirjaan kaivataan lisää aineistoa

Perinteikäs ja mittavan työn urheilun saralla tehnyt Kuortaneen Kunto saavuttaa sadan vuoden ikäpaalun vuonna 2021. Vaikka juhlavuoden huipennukseen on aikaa vielä runsas vuosi, ovat valmistelut hyvässä vauhdissa.

Merkittävin tämän hetken työkohde on Kuortaneen Kunto 100 -vuotta juhlakirjan aineiston kokoaminen.

MAINOS

Aineistoa on toki melko runsaasti, mutta vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä ja muita tietolähteitä halutaan lisää, jotta kaikki seuran näkökulmasta tärkeät tiedostot ja muu materiaali saadaan kirjan kansien väliin.

Aineistoa kokoava Pertti Peltokangas sanoo idean juhlakirjasta lähteneen painin ja suunnistuksen parissa seuratyötä tehneiltä henkilöiltä. Kirjan ilmestyminen ajoittuu seuran 100 -vuotisjuhlien yhteyteen, vuoden 2021 syksyyn.

– Kirjan työstäminen vauhdittui viime syksynä. Kirjoittajaksi saimme eläkkeellä olevan historianopettaja, liikuntaneuvos Lauri Järvisen. Hän on kirjoittanut useita kirjoja urheiluseuroista ja urheilijoista.

– Luotamme siihen, että KuKun historiaa sekä monen toimintasektorin, kyläosastojen ja jaostojen tiedostoja löytyy Kuortaneelta ja muualle muuttaneiden henkilöiden aarrekammioista. Myös muiden urheilusta kiinnostuneiden henkilöiden hallussa saattaa olla tekstejä, valokuvia ja muistoja sata vuotta täyttävän seuran taipaleelta.

– Haluamme kuulla tarinoita ja tapahtumia menneiltä vuosikymmeniltä myös ihmisten itsensä kertomina. Tietoa ja muistelmia KuKun vuosikymmeniltä on myös Kuortaneen rajojen ulkopuolella, sanoo pitkän työrupeaman KuKun hyväksi tehnyt Pertti Petokangas

Kyläosastot voimanlähteinä

Kuortaneen Kunnon toiminta on käynnistynyt 21.7.1921. Toiminta on vauhdittunut 1930-luvun puolivälissä, jolloin kyläosastot nousivat isoon rooliin seuratoiminnassa. Sotavuodet jättivät jälkensä myös urheiluseuran toimintaan. Sodan päätyttyä toiminta aktivoitui voimakkaasti.

1960 -luku on ollut Kuortaneen Kunnon kulta-aikaa etenkin urheilijoiden saavutuksia mitattaessa. Kuortaneen Kunnon lippua kannattelivat tuolloin mm. kansainvälisesti tunnetut urheilijat Risto Björlin, Antti Lanamäki, Erkki Ala-Honkola ja Sauli Lähteenmaa.

Kuortanelaisen urheilun kantavia voimia ovat olleet mm. Jukka Uunila, Kosti Rasinperä, Esa Riihimäki ja Matti Lähdesmäki.

Kuortaneen Kunnon ensimmäinen puheenjohtaja on ollut suojeluskuntamies ja urheilumies Elias Sysilampi. 1940 -luvulla seuratoimintaa pyöritti maanviljelijä Lauri Rannikko. 1950-luku oli Jukka Uunilan seuratoiminnan korkeakoulu. Hän oli mukana jokaisessa kokouksessa ja kökässä.

– Jonkun täytyy palaa, jotta muut syttyisivät” -toimintamalli toteutui viimeistä piirtoa myöten. Siitä on ollut nuorempien polvien hyvä jatkaa työtä seuran hyväksi.

Materiaalia juhlakirjaa varten voi toimittaa ja tarinoita voi käydä kertomassa Pertti Peltokankaalle Kuortaneen kunnanvirastolla tai lähettää sähköpostia osoitteeseen: peltokangaspertti@gmail.com tai puhelimella 050 1565.

KUVA:

Pertti Peltokangas kerää aineistoa KuKun juhlakirjaan muun muassa puhelinhaastatteluilla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät