1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Kirjailijavierailut jatkuvat Soinissa

Koko Soini lukee -hankkeen kirjailijavierailut jatkuivat viime viikolla. Tamperelainen kirjailija Anneli Kanto vieraili ensin Soinin Yhtenäiskoululla kertomassa lapsille kirjallisuudesta ja luki näytteitä kirjoittamistaan lastenkirjoista.

Pienet koululaiset seurasivat innostuneina kirjailijan esittelyä ja kyselivät mielenkiintoisia kysymyksiä.

MAINOS
Tamperelainen Anneli Kanto kirjoittaa paljon historiallisia kirjoja. Hän on kirjoittanut myös näytelmiä.

Illalla Soinin kirjastossa Kanto kertoi kirjoistaan aikuisille. Pääaiheena oli hänen sisällissotaa käsittelevä kirjansa Lahtarit.

– Kirja kertoo Tampereen valtauksesta vuonna 1918 ja pääosissa on kirjailijan isoisä Yrjö Jaakko Kanto. Kirjassa ei perehdytä sodan syihin, vaan siihen, millaista porukkaa sodassa oli. Kirjassa on paljon minäkerrontaa, totesi Kanto.

Kirjaan on taltioitunut Kannon isoisän taustan vuoksi voimakasta ilmajokista murretta.

Anneli Kanto on päätynyt ihmettelemään sodan nopeaa raaistumista.

– Tämä johtui osittain myös ylhäältä tulleesta käskystä, jota tutkittiin varsin mielivaltaisesti. Myös Tampereen taisteluiden jälkeen oli kaupungissa satoja kuolleita hevosia, joka on ollut kyllä hirveää.

Anneli Kanto on kirjoittanut mm. teokset ”Pyöveli” ja ”Veriruusut.” Kirjailijalla on tekeillä seuraavaksi historiallinen romaani 1400-luvulta ja näytelmäkirjoitus teatterille.

Vastuu lukuharrastuksesta vanhemmilla

Anneli Kanto ottaa kantaa lasten lukuharrastuksen vähenemiseen.

– Tutkimustulokset osoittavat, että rauhallinen hetki auttaa lasta tarttumaan kirjaan. Vanhempien lukuharrastus ja aktiviisuus ääneenlukemiseen innostavat lasten lukuharrastusta. Pienillä lapsilla täytyy olla malli lukemiseen. Eivät lapset automaattisesti opi itse tarttumaan kirjaan.

– Lukemisella on monia positiivisia vaikutuksia lapsille ja nuorille. Lukemisessa ollaan lähellä toisia ja rauhoitutaan yhteiseen hetkeen. Lukeminen on samalla myös sosiaalinen tapahtuma aikuisen ja lapsen välillä. Lukeminen auttaa kehittämään myös keskittymiskykyä nykyisen hektisen elämänmenon keskellä.

Lukemisharrastuksen lisäämiseen Kanto esittää myös selkokielisten julkaisujen ja kirjojen lisäämistä.

Hanke jatkuu maaliskuun loppuun

Koko Soini lukee -hanke jatkuu kirjailijavierailujenkin osalta. Torstaina 12.3. runomies Reijo Vähälä saapuu seurakuntatalolle esittämään runoja ja lauluja kuulijoiden toiveiden mukaan. Tapahtuma alkaa kello 12 ruokailun jälkeen.

Samana päivänä kello 16 kirjastoon saapuu luennoimaan perinnerakentamiseen erikoistunut arkkitehti ja tietokirjailija Risto Vuolle-Apiala. Kello 17-17.30 on aiheena hirsirakentaminen ja saunaosuus on kello 17.45-18.45.

Dekkaripajoja Yhtenäiskoululle 26.3. saapuu ohjaamaan kirjailija Tapani Bagge.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät