1 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Ikäihmisten on noudatettava ohjeita

Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tähdentää, että yli 70-vuotiaiden suomalaisten on nyt välttämätöntä noudattaa hallituksen ja viranomaisten ohjeita omasta eristäytymisestä toistaiseksi.

– On ymmärrettävää, että rajoitustoimet voivat tuntua monesta ikäihmisestä liioittelulta. Tätä virusta ei kuitenkaan missään nimessä pidä vähätellä. Asiantuntijoiden mukaan se on vaarallisin ikäihmisille ja valmiiksi sairaille. Kuolonuhrit muissa maissa ovat hyvin pitkälti olleet iäkkäämpiä. Tämä kaikki on kerta kaikkiaan nyt otettava vakavasti etenkin, kun virus on uusi ja osin vielä tuntematon, Heikkinen sanoo.

MAINOS

– Myönteistä suhtautumista rajoituksiin helpottaa se, kun muistaa, että suojelemalla itseä virustartunnalta, suojelee samalla omia läheisiään ja koko yhteiskuntaa ja terveydenhuollon resurssien riittävyyttä. Myös asetetulla 70-vuoden karanteeni-ikärajalle on järkiperustelut: sillä pyritään ehkäisemään juuri aktiivisen suuren ikäluokan joukkosairastuminen, Heikkinen perustelee.

Heikkinen pitää suomalaisen yhteiskunnan peruskivenä sitä, että perheet elävät ylisukupolvisesti ja että isovanhemmat ovat tiiviisti mukana lasten ja lastenlasten arjessa. Nyt yhteyttä on kuitenkin pidettävä muuten kuin fyysisesti kohtaamalla.

– Ikäihmiset eivät voi nyt voi toimia lastenhoitoapuna tai ylipäätään tulla kyläilemään. Eikä heidän luonaan voi kyläillä. Yhteiskunta tekee kaikkensa riskiryhmissä olevien suojelemiseksi, mutta on jokaisen vastuulla toimia sen puolesta myös itse. Myös heidän, jotka riskiryhmiin itse kuuluvat.

– Poikkeustila ei kuitenkaan jatku loputtomiin. Kyllä tästäkin yhdessä selvitään, ja kokemuksestani tiedän, että ikäihmiset kantavat vastuuta usein muidenkin puolesta ja toimivat annettujen ohjeiden mukaan, kun vain perustelut tuntuvat järkeviltä, ennen kansanedustajuutta vanhustenhoitoyksiköissä sairaanhoitajana ja esimiehenä toiminut Heikkinen summa

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät