-4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Kunta auttamaan yksinyrittäjiä

Vimpelin kunta suunnittelee kädenojennusta kunnan omistamissa kiinteistöissä toimiville yksinyrittäjille.

Kunta otti keskiviikkona valmisteluun esityksen, jolla mahdollistetaan yksinyrittäjien vuokranmaksun joustosuunnitelma. Sen tarkoituksena on varmistaa kunnan kiinteistöissä toimivien yksinyrittäjien selviytyminen koronapandemian ja voimassa olevan poikkeustilan yli ja sen jälkeen.

MAINOS

Kunnanhallitus käsittelee vuokranmaksun joustosuunnitelmaa 30.3. pidettävässä kokouksessaan. Hallitukselle tuotavan esityksen kriteerejä täsmennetään vielä ennen kokousta.

Palveluiden puolesta

Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli huomioi palvelualan yritysten ja erityisesti yksinyrittäjien talouden menneen tiukille koronauhan aikana.

– Meillä Vimpelissä ei ole yhtään liikaa palveluita, eikä ainuttakaan saa menettää. Elämme epävarmuuden aikaa, eikä kukaan pysty ennustamaan, kuinka pitkään poikkeustila jatkuu ja valmiuslaki on voimassa. Ne vaikuttavat yrityksiimme – toisiin enemmän ja toisiin vähemmän.

Vimpelissä mietittiin, että konkreettisin yrittäjän arkeen vaikuttava asia on vuokra. Kunnassa ollaan sitä mieltä, ettei yksikään vimpeliläinen yritys saa kaatua vuokrien takia.

– Tavoitteena olisi se, että yrittäjät saisivat joustoa vuokranmaksuaikoihin tekemällä joustavan vuokranmaksusuunnitelman. Yritykset saavat rauhassa elpyä pandemiasta ja päästä jaloilleen. Kriteerit ovat vielä valmisteluvaiheessa. Tämä on yksi toimenpide, jolla halutaan varmistaa kunnalle arvokkaiden ja kuntalaisille palveluja tuottavien yksinyrittäjien toimiminen myös jatkossa.

Kunta haluaa kantaa Leijonanmielen mukaan talkoisiin oman osuutensa huolehtimalla siitä, että yrittäjät selviytyvät ja paikalliset palvelut ovat saatavilla myös poikkeustilan jälkeen. Kunnanjohtaja muistuttaa, että kunta palvelee kuntalaisia – oli meillä poikkeustila tai ei.

– Haluamme luoda positiivista henkeä. Vallitseva tilanne on meidän kaikkien ongelma. Nyt täytyy pitää toisista huolta ja yrityksistä huolta. Kunta haluaa pitää kuntalaisten puolta. Kannattaa käyttää paikallisia palveluita, että ne ovat jatkossakin saatavilla.

Tervetullut idea

Vimpelin Yrittäjien puheenjohtaja Timo Vesala kertoo, että yhdistyksen noin 80 jäsenyrityksestä noin puolet on yksinyrittäjien pyörittämiä yrityksiä. Hänen mielestään kunnan osallistuminen yksinyrittäjien auttamiseen kuulostaa hyvältä.

– Jos poikkeustila jatkuu pitkään, voidaan yrittäjien osalta puhua ahdingosta. Pitkittynyt poikkeustila vaikuttaa sekä isoihin että pieniin yrityksiin.

Vesalan mielestä yksittäisillä kuntalaisilla ja kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa paikallisten yrittäjien tilanteeseen.

– Esimerkiksi partureilta tai hierojilta voi ostaa lahjakortin, jonka voi käyttää myöhemmin. Lahjakortin voi käyttää tilanteen rauhoituttua, jos on epävarmuutta lähteä ostamaan palvelua tai on sairastunut.

Vesala kertoo, että yrittäjiltä ei ole juurikaan tullut yhteydenottoja koronauhan takia.

– Olemme jakaneet Vimpelin Yrittäjien Facebookissa jäsenyrityksillemme kattojärjestön eli Suomen Yrittäjien vinkkejä ja ohjeita.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät