2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

EPSHP:ssä varmistui viides koronavirustartunta (COVID-19)

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin viides koronavirustartunta työikäisellä miehellä. Tapaus kytkeytyy aikaisemmin todettuun koronavirustartuntaan. Tartunnan saaneet olivat olleet samalla ulkomaanmatkalla Itävallassa.

Tartunnasta saatiin varmistus THL:stä.

MAINOS

Potilas on hyväkuntoinen ja hän on eristyksessä kotonaan. Potilaalla ollut yksi lähikontakti ja hänet on määrätty karanteeniin.

Tämän tiedotteen jälkeen sairaanhoitopiiri ei enää tiedota yksittäisistä COVID-19 -tartunnoista. Jatkossa THL kerää tapauksia koskevat tiedot suoraan tartuntatautirekisteristä.

Viruksen leviämistä Suomessa ei voi pysäyttää

Toistaiseksi koronatartuntoja alueellamme on ollut vähän, mutta tautitapausten oletetaan lisääntyvän lähiaikana. Sairaanhoitopiiri ja perusterveydenhuolto pyrkivät varautumaan laajenevaan epidemiaan mahdollisimman hyvin.

Lievistä hengitystieoireista kärsiviä potilaita ei pääsääntöisesti testata. Näytteenottokriteereitä on muutettu huomioiden riskiarviointi ja näytteenottokapasiteetti.

Näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita. Lieväoireisista matkailijoista otetaan näyte harkiten. Näytteitä otetaan myös terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta, jos oireet viittaavat koronavirustartuntaan.

Henkilökunnan testaaminen on tärkeää sen vuoksi, että estäisimme tartuttamasta muuta henkilökuntaa ja potilaita. Näytteenottoa pyritään lisäämään sitä mukaa, kun kapasiteettia saadaan lisää.

Kansalaisten on tässä tilanteessa erityisen tärkeää noudattaa valtioneuvoston antamia ohjeita. Sääntöjä noudattamalla pystymme hillitsemään viruksen hallitsematonta etenemistä. Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää.

Jos sairastut lieviin flunssaoireisiin, pysy kotona, kunnes oireet ovat olleet poissa yhden vuorokauden. Jos oireesi ovat normaalia flunssaoireita pahemmat, ole ensisijaisesti yhteydessä päivystysapupuhelimeen 116117 tai omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. On erittäin tärkeää ottaa aina yhteyttä puhelimitse ennen hakeutumista terveydenhoidon yksikköön.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi

Lääkettä tai rokotetta ei COVID-19 -virukseen toistaiseksi ole. Suurin osa ihmisistä sairastaa taudin lievillä ylähengitystie-infektion oireilla. Hoito on oireita lievittävää ja tällä hetkellä kuumeen ja kivun hoitoon suositellaan ensisijaisesti parasetamolia, jos sen käytölle ei ole muutoin estettä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät