-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Ulkoilun etiketistä apua koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseen

Koronaepidemia laajenee Suomessa ja se on vaikuttanut kaikkien arkeen monin tavoin. Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi vastuullinen käytös myös ulkoillessa on nyt erityisen tärkeää.

Tätä tarkoitusta varten ulkoilujärjestö Suomen Latu on julkaissut vastuullisen ulkoilun etiketin. Siinä on ohjeena mm. laavujen ja ulkokuntosalien välttäminen ja kahden metrin etäisyyden pitäminen muihin ulkoilijoihin.

MAINOS

Näitä etiketin vinkkejä noudattamalla ulkoilu on meille kaikille turvallista:
Nyt on aikaa ulkoilulle. Nauti ja virkisty, mutta seuraa aina viranomaisen antamia ohjeita ja määräyksiä.

– Jos tunnet olosi vähänkään kipeäksi tai olet toipilas, jää kotiin.

– Vältä sosiaalisia kontakteja. Ulkoile vain yksin tai oman perheesi kanssa.

– Suosi tavallisia lähimetsiä ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Pysy poissa suosituimmista kohteista – jätä hienoihin luontokohteisiin tutustuminen pandemian jälkeiseen aikaan.

– Vältä ulkoliikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja, lasten leikkipuistoja ja laavuja.

– Käytä hanskoja, jos joudut matkalla koskemaan telineisiin, ovenkahvoihin tai muihin pintoihin.

– Niistä lenkilläkin vain nenäliinan, älä räi ympäriinsä. Kanna mukana omaa roskapussia.

– Ohita ja tervehdi polulla vastaan tuleva vähintään kahden metrin päästä.

Ähtärin, Soinin ja Lehtimäen alueella toimiva Suomen Ladun paikallisjärjestö Suomenselän Samoilijat ry kannustaa kaikkia ulkoilemaan ja tutustumaan koronaepidemian aikana erityisesti omaan lähiluontoon, lähistöllä sijaitseviin metsiköihin ja niiden pieniin polkuihin.

Luonnossa liikkumisella on tutkitusti elvyttäviä ja virkistäviä vaikutuksia, joita mielemme ja kehomme nyt erityisesti kaipaavat.

Nyt siis kannattaa nauttia kevään edistymisestä, kuunnella linnunlaulua ja avata silmät lähiluonnon kauneudelle. Kavereiden sijasta voi halata puita. Muistakaa ottaa muut ulkoilijat huomioon ja tervehtiä vastaantulijoita. Muiden kontaktien puuttuessa jokainen kaipaa nyt tulla nähdyksi.

On tärkeää huomioida myös mahdolliset ruohikkopalovaroitukset. Varoitusten voimassa ollessa kannattaa tehdä mukaan sellaiset retkieväät, jotka eivät vaadi tulen tekoa. Vastuullinen ulkoilija vie myös kaikki roskansa mukanaan pois luonnosta.

Suomenselän Samoilijat ry on joutunut koronavirustilanteen vuoksi ohjeistuksia noudattaen perumaan kaikki kevään ajalle suunnitellut viikoittaiset aktiviteetit ja siirtämään lajikokeilut sekä muut yleisötapahtumat tulevaisuuteen.

Yhdistys kannustaakin nyt kaikkia omatoimiseen liikuntaan ja ulkoiluun; kevään aikana kannattaa kokeilla vaikkapa suunnistusta.

Kiintorastikarttojen avulla jokainen halukas ulkoilija voi suunnistaa omatoimisesti Ähtärin metsiköissä. Ähtärissä on kolme kiintorastiverkostoa, joiden kartat viedään ilmoitustauluille kaikkien saataville pääsiäisviikolla.

Koulujen ja sairaalan ympäristön sprinttisuunnistuskartat ja keskustan pururadan maastokartat ovat saatavilla Ähtärin urheilukentän ilmoitustaululta. Mustikkavuoren kiintorastikarttoja löytyy ajanottorakennuksen ilmoitustaululta.

Lisäksi Tuomarniemen opetusmetsän karttoja saa Seitenkuhilaantien Varoituskuusikon laavulta. PDF-karttoja voi jo nyt tulostaa Ähtärin Urheilijoiden suunnistusjaoston nettisivuilta. Edellä mainittujen lisäksi sieltä löytyy myös matkailualueella sijaitsevan Kierinniemen kartta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät