-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Päällystystöitä luvassa ensi kesälle totuttua enemmän

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa aiotaan tänä vuonna päällystää n. 330 kilometriä päällystettyä tieverkkoa. Tämä on kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna, jolloin päällystettiin n. 170 kilometriä.

Yhteensä päällystetyn tieverkon päällysteiden ja tiemerkintöjen ylläpitoon aiotaan käyttää tänä vuonna n. 21 miljoonaa euroa. Päällystetyn tieverkon ylläpitotyöt muodostuvat teiden uudelleen päällystämistöistä, päällysteiden paikkauksista ja tiemerkintöjen kunnostamisesta.

MAINOS

Kulunut talvi on ollut päällysteiden kannalta huono ja päällysteiden vauriot lisääntyivät nopeasti. Tieverkon päällysteistä, erityisesti alemman tieverkon päällysteistä, suuri osa alkaa olla elinkaarensa lopussa ja niiden ennustetaan rappeutuvan kiihtyvällä tahdilla.

Monessa paikassa ei enää riitä pelkkä uudelleenpäällystäminen, vaan tarvitaan tienrakenteen parantamista.

Jotta pohjalaismaakuntien maanteiden päällysteet pysyisivät edes nykyisellä tasolla, tulisi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella päällystää vuosittain noin 480 kilometriä. Rahoituksen pitkäjänteisyyden turvaaminen on tärkeää, jotta tiet pysyvät kohtalaisella tasolla.

Huonokuntoinen maantieinfra on ympäristöä kuormittava tekijä, tienkäyttäjiä haittaava sekä elinkeinoelämän kuljetuksia hidastava ja kustannuksia nostava tekijä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kesän 2020 päällysteurakoissa halvimmat tarjoukset antoivat Asfalttikallio Oy (Pohjoinen) ja Peab Asfalt (Eteläinen), joiden kanssa ELY-keskus on aloittanut sopimusneuvottelut.

Päällysteurakoiden lisäksi Peab Asfalt aloittaa päällysteiden paikkausurakassa sekä Cleanosol Oy jatkaa tiemerkintöjen urakointia.

Päällystystöiden aikataulut tarkentuvat myöhemmin ja kohteisiin saattaa kesän aikana tulla myös muutoksia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät