Alueellinen valmiustoimikunta toivoo malttia Vapun viettoon

Mainos[adrotate banner="3"]

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta on kokoontunut nyt kuukauden ajan poikkeusoloissa päivittämään alueellista tilannetta koronaviruksen aiheuttaman pandemian osalta.

Tänään pidetyssä kokouksessa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen avasi kokouksen käymällä läpi nykyisen tilanteen taudin rajoitustoimien osalta.

MAINOS

Hallitus linjasi 22.4.2020, että rajoittamistoimia isojen yleisötapahtumien osalta jatketaan tartuntatautilain nojalla heinäkuun 2020 loppuun saakka. Koulujen tilanteesta kuultaneen lisää ensi viikolla. Kokoontumisen rajoituspäätökset ja koulujen sulkemista/avaamista koskevat paatokset antaa aluehallintovirasto valtioneuvoston linjauksen pohjalta.

Aluehallintoviraston päätökset perustuvat tartuntatautilakiin ja ovat nyt voimassa 13.5. asti. Ravintoloiden sulkemispäätöksen teki eduskunta valtioneuvoston esityksestä valmiuslain nojalla annetulla asetuksella 31.5. asti.

– Mikäli uusia päätöksiä on tarve tehdä, niiden sisällöistä tiedämme enemmän vasta vapun jälkeen, kertoi Pukkinen.

Päivittäistavaroiden saatavuus hyvä – hamstraaminen rauhoittunut

Valmiuspäällikkö Lauri Kulonen huoltovarmuusorganisaation kauppa- ja jakelupoolista osallistui myös kokoukseen ja kertoi, että päivittäistavaroiden saatavuus vähittäiskaupan 2800 myymälän verkostosta ympäri maata sekä foodservice-tukkukaupan tilaus- ja noutotukkuverkostosta ovat tällä hetkellä hyvällä tasolla.

Kulonen avasi myös mittareita, joilla tilannetta seurataan. – Päivittäistavaroiden hamstraus on selvästi rauhoittunut ja kriittisten toimintojen osalta henkilöstön saatavuus alalla on riittävä.

– Foodservice-toimialan kysynnän romahtaminen koronakriisin aikana tulee kuitenkin vaikuttamaan pitkään esimerkiksi tukkukauppojen toimintaan. Jotta välttämättömien päivittäistavarahuollon palveluiden tuottamista voidaan jatkaa kaikissa tilanteissa, koko Suomessa, kauppa- ja jakelupooli tekee yhteistyötä muun muassa Länsi- ja Sisä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan kanssa, kertoo Kulonen.

Tilanne alueella rauhallinen – vapun viettoon toivotaan nyt malttia

Alueen sairaanhoitopiireissä tilanne on rauhallinen ja henkilöstöä koulutetaan jatkuvasti. Suojaintilanteeseen ollaan saamassa monissa sairaanhoitopiireissä kohennusta kotimaisen tuotannon kautta.

Huoltovarmuuskeskuksen alaisuuteen on perustettu uusi yksikkö 21.4., jonka tehtävänä on hoitaa suojainten keskitetty hankinta asianmukaisesti ja tehokkaasti. Yksikön tehtävänä on luoda läpinäkyvyyttä kriittisten suojavälineiden varasto- ja toimitustilanteeseen, kulutusennusteisiin ja turvata Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon suojavälinehankinnat.

Kiireetöntä hoitoa pyritään nostamaan kaikissa sairaanhoitopiireissä. Sairaanhoitopiireistä muistutetaan, että perussairauksien hoitoa ei tule pitkittää virustartunnan pelon vuoksi. Uutena havaintona koronatilanteessa kerrottiin, että mielenterveyspotilaiden ja päihdeongelmaisten määrä on päivystyksessä lisääntynyt selvästi.

Maakuntaliitoista kerrottiin, että valmisteilla on STM:n tulevaisuuden sote-keskusohjelma, johon on sisällytetty paljon hankkeita lasten, nuorten, perheiden sekä päihde- sekä mielenterveyspalveluiden parantamiseen.

Erityiskohde kaikille maakunnille on sisällyttää hakemuksiin lasten ja nuorten psykososiaalisten palveluiden vahvistaminen. Kaikkiaan rahaa on haettavana yli 200 miljoonaa euroa.

Poliisin mukaan nuorison kokoontumiset ovat jatkuneet ja kelien lämmetessä huolta aiheuttaa lähestyvä vappu. Vappupiknikille ei pitäisi lähteä suurin joukoin vaikka sää suosiikin, muistuttaa poliisi.

Hiippakuntiin on jonkun verran tullut viestiä siitä, että omaiset mielellään siirtäisivät siunaustilaisuuksia. Hiippakunnista kuitenkin rohkaistaan järjestämään hautaus viivytyksettä. Hautaan siunaaminen on hyvä ja kannatteleva kohtaamisen hetki, vaikka väkeä on vähemmän paikalla.

Myöhemmin voi järjestää isomman muistotilaisuuden.

Länsi- ja Sisä- Suomen alueellinen valmiustoimikunta

Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana koko Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen viranomaisedustajat kuten ELY-keskukset, poliisi, hätäkeskuslaitos, puolustusvoimat, rajavartiolaitos, tulli, pelastuslaitokset sekä hiippakunnat, sairaanhoitopiirit, maakuntaliitot, Yle, Digi- ja väestötietovirasto, SUPO ja Kela.

Valmiustoimikunta on viranomaisten välinen yhteistyöelin alueellisen varautumisen kehittämisessä.

Valmiustoimikunta myös seuraa ja arvioi yhteiskunnan turvallisuustilannetta ja välittää tietoa alueen sidosryhmille ja keskushallintoon.

MAINOS
Edellinen artikkeliKuortane Games juhannuskisat siirtyy
Seuraava artikkeliMoni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä