0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Alajärvi lähtee kuntajakoselvitykseen Kyyjärven kanssa

Alajärven kaupunginvaltuusto otti maanantai-illan kokouksessaan kantaa kuntajakoselvitykseen lähtemisestä Kyyjärven kunnan kanssa.

Kaupungille saapui maaliskuussa valtiovarainministeriöltä lausuntopyyntö kuntarakennelain mukaisesta erityisen kuntajakoselvityksen asettamisesta.

MAINOS

Valtiovarainministeriö on asettanut viime elokuussa Kyyjärven kuntaa koskevan arviointiryhmän, jonka tehtävänä oli tehdä laissa tarkoitettu selvitys kunnan mahdollisuuksista turvata asukkailleen lainsäädännön edellyttämät palvelut.

Arviointiryhmä ehdotti tammikuussa Kyyjärven kuntalaisten palvelujen järjestämisen turvaamiseksi kuntarakennelain mukaista erityistä kuntajakoselvitystä kunnan yhdistämiseksi isompaan kokonaisuuteen vuoden 2022 alussa.

Kuntarakennelain mukaan valtiovarainministeriön on kuultava asianomaisia kuntia ennen erityisen kuntajakoselvityksen määräämistä alueelle. Tämän perusteella valtiovarainministeriö on pyytänyt Kyyjärven, Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven kunnilta sekä Saarijärven kaupungilta ja Alajärven kaupungilta lausuntoa osallistumisesta kuntarakennelain mukaiseen erityiseen kuntajakoselvitykseen.

Valtiovarainministeriö esittää, että kuntajakoselvittäjäksi nimitetään HT Eero Laesterä. Erityinen kuntajakoselvitys toteutettaisiin ajalla 4.5.–30.10.

Kaupunginhallitus esitti asiasta valtuustolle, että Alajärven kaupunki on valmis lähtemään mukaan kuntarakennelain mukaiseen selvitykseen, mutta ei tässä vaiheessa vielä ota kantaa mahdolliseen kuntaliitokseen Kyyjärven kunnan kanssa.

Valtuusto keskusteli asiasta vilkkaasti ja päåätösesitys hyväksyttiin täpärän äänestyksen myötä.
Kyyjärvellä alijäämää noin 3,6 miljoonaa euroa ja konsernilainoja noin 16 miljoonaa. Vastaavasti sijoitusomaisuutta on kuusi miljoonaa.

Käydyssä keskustelussa Jukka Joensuu esitti Kokoomuksen sekä kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten yhteisenä esityksenä, että selvitykseen ei lähdetä. Myös Vasemmistoliiton Olli Ketola näki, ettei selvitykseen lähdettäisi.

Vastakkaisia mielipiteitä kuultiin useita, keskustan Antti-Kalle Levijoki esimerkiksi nosti esille sen, että Kyyjärven asukasmäärä vahvistaisi Järviseudun merkitystä eduskuntavaaleissa ja alueella saattaisi siksi olla mahdollisuus saada edustaja läpi eduskuntaan.

Suoritetussa äänestyksessä Joensuun ja Ketolan tekemät esitykset yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti 18-16 ja Alajärvi lähtee selvitykseen, mutta ei tässä vaiheessa ota kantaa mahdolliseen kuntaliitokseen Kyyjärven kanssa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät