Kurejoen Puutarha tuo kukilla iloa poikkeukselliseen aikaan – puutarhanhoito on sentään sallittua!

Mainos[adrotate banner="3"]

Leudon ja vähälumisen talven jälkeen Kurejoen Puutarhalla Alajärvellä saatiin jännittää, miten pensaat ja puut ovat taimistolla talvehtineet. Tilanne näyttää tämän suhteen hyvältä, koska kovilta pakkasilta vältyttiin, niin silmut näyttävät aukeavan normaalisti.

– Korona sen sijaan tuli päivänpolttavaksi puheenaiheeksi juuri silloin, kun pihaan saapui yli 10000 pikkutainta begoniaa, pelargoniaa, petuniaa ja orvokkia, Tuula Karjanlahti kertoo. – Kesän työntekijät tulivat töihin ja eipä siinä silloin paljon muuta mietitty, kuin että taimet on saatava ruukkuihin entiseen malliin ja amppeleita on alettava tekemään.

MAINOS
Amppeliorvokki ei hätkähdä pientä pakkastakaan.

– Ilahduttavaa oli, että asiakkaat alkoivat kysellä jo maaliskuussa kevään taimista ja kesäkukista. Yhteydenottoja on tullut runsaasti.

Nyt vappuviikolla puutarhalla koulitaan viimeisiä pikkutaimia. Uusia amppeleita istutetaan aina kesäkuun ensimmäisille viikoille saakka.

Kasveja harvennetaan kasvihuoneessa. Taimistotuotteita noudetaan ja niitä toimitetaan eteenpäin sekä järjestellään myyntialueelle.

– Kasvihuonekurkun raakileiden harvennus ja tomaatin varkaidenpoisto on jokaviikkoinen työ, Tuula sanoo.
– Äitienpäiväviikolla saadaan varmaan jo maistella ensimmäisiä kurkkuja ja tomaatit kypsyvät toukokuun loppupuolella.

Orvokkikausi käynnistymässä

Kevään orvokkikausi on pikkuhiljaa käynnistymässä, sillä kylmässä karaistut orvokit kestävät jopa viisi astetta pakkasta. – Lämpimästä kasvihuoneesta ei orvokkiakaan kannata viedä suoraan pakkaseen, vaan se pitää säilyttää ensimmäinen yö jossain viileässä tilassa.

Jäätymään päässyt orvokki kumartaa pakkasessa, mutta päivän lämpö ja aurinko sulattaa sen hiljalleen entiselleen. – Kannattaa huolehtia, ettei orvokki jää pakkaseen tai kovaan vilpoiseen tuuleen liian kuivana, sillä silloin tulee vioitusta lehtiin.

Orvokin jälkeen parhaiten hetkellisiä pakkaslukemia kestää petunia ja niistä varsinkin riippupetuniat. Ensimmäinen petunia-amppelierä onkin jo tänä keväänä lähtenyt puutarhalta vähittäiskauppaan.

Tulevan kesän kesäkukkakausi mennään pitkälti samojen kasvien merkeissä kuin ennenkin. Tuula kertoo, että uusia lajikkeita on valikoimissa mm. pelargoniassa ja petuniassa.

– Tarhaneilikka lisää suosiotaan ja siitä löytyy tänä vuonna laajempi värivalikoima. Nämä tiiviit ja matalat lajikkeet kukkivat läpi kesän.

Edellinen kesä määrittelee jonkin verran seuraavan kesän kasvivalintaa. Sateisen kesän jälkeen valitaan seuraavana kesänä sateenkestäviä kasveja.

Monivuotisia voi istuttaa sulaan maahan

Vaikka monen kesäkukan istutusta saa vielä tovin odottaa, niin monivuotisia kukkia voi istuttaa heti, kun maa on sulanut ja kuivahtanut sen verran, että sitä on helppo muokata. – Nyt on myös hyvä aika jakaa syyskukkivia perennoja. Samoin puiden, pensaiden, havujen ja köynnösten istutus voi alkaa.

Keväällä istuttajan kannattaa hyödyntää kevätkosteus, mikä helpottaa kastelua alkuvaiheessa. – Istutetun taimen kastelu tapahtuu kerran tai kahdesti viikossa noin kuukauden ajan.

Tuula muistuttaa, että kastelun määrä tulee suhteuttaa kasvin kokoon. Kasvin juurelle kannattaa tehdä multakaulus, jolloin kasteluvesi menee suoraan juuristoon.

– Jos siirrät aikaisempina vuosina istutettuja kasveja uuteen paikkaan, kasvia täytyy myös leikata, sillä siirron yhteydessä myös juuristoa leikkautuu irti. Leikkaamisen myötä kasvuunlähtö on nopempaa.

Tilaa käydä ostoksilla

Kukkaset tuovat varmasti iloa poikkeuksellisiin aikoihin ja puutarhanhoito ei todellakaan ole kiellettyä puuhaa!

Pääsääntoisesti Kurejoen Puutarhan kukat myydään suoraan puutarhalta ja jonkin verran kesäkukkaa menee Alajärvellä Halpa-Halliin ja K-Rautaan.

– Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi olemme siirtäneet maksupäätteen ulos myymälästä ja huolehdimme laitteen desinfioinnista. Lisäksi käsidesi on asiakkaiden saatavilla.

– Tarvittaessa keräämme asiakkaille tuotteet valmiiksi. Taimistotuotteet ovat kuitenkin laajalla alueella ja kasvihuoneissa on tilavaa asioida. Ruuhkien välttämiseksi kevään avajaistapahtuman sijaan puutarhalla järjestetään kokonainen avajaisviikko tarjouksineen ja arvontoineen, Tuula lupaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin 4H-yhdistyksen Kierrätyspuoti Neliapila palvelee poikkeustoimin
Seuraava artikkeliKoronavirusnäytteitä otetaan nyt yhdenkin oireen perusteella