MAINOS

Hoitoon hakeutumista ei tule lykätä – Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa huolehditaan turvallisuudesta

Koronaepidemia on saanut moni paikoin aikaan sen, että muissa vaivoissa ei hakeuduta hoitoon, vaikka syytä olisikin.

– Nyt uskaltaa kyllä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, kysyä neuvoa ja tulla vastaanotolle, sillä koronavirustilanne on alueella todella rauhallinen ja teemme kaikkemme turvallisuuden varmistamiseksi, sanoo Järvi-Pohjanmaan perusturvan terveyspalvelujohtaja Ioannis Stogiannidis.

– Kun asiakas tulee terveyskekukseen sisälle, aulaemäntä tervehtii ja muistuttaa käsidesin käytöstä, kuten myös poislähtiessä. Lääkärit käyttävät suojavisiirejä potilasvastaanotoilla ja olemme luopuneet kättelystä. Sen sijaan tervehditään kyynärpäillä koskettamalla, lupaa Stogiannidis, jonka mielestä näinäkin aikoina jokin mukava energianvaihto ihmisten kesken on tarpeen.

MAINOS

Stogiannidis muistuttaa, että suojatoimista huolimatta on tärkeää, että potilas ei tule vastaanotolle flunssaoireisena. Tällaisissa tapauksissa aika perutaan ja otetaan uusia aika flunssapoliklinikalle, jossa henkilöstö on varautunut visiirein, hanskoin ja maskein. Myös potilas saa maskin ennen sisälletuloaan ja sitä ei riisuta ennenkuin kotona.

Myöskään henkilökunta ei terveyskeskukseen tule töihin, jos potee flunssaoireita.

– Tärkeää on kuitenkin nyt se, että sellaisten asioiden kanssa ei jäädä kotiin, jotka hoitamattomana voivat käydä pahemmiksi, Stogiannidis painottaa ja kertoo, että puhelumäärät ovat tähänkin saakka terveyskeskukseen olleet korkeita, mutta moni selvästi kaihtaa vastaanotolle saapumista.

Potilaita toki autetaan myös puhelimitse ja parhaillaan ollaan ottamassa käyttöön myös videovastaanottoaikoja. Tämä on ollut suunnitteilla jo pidempään, mutta koronan myös asia on saanut uutta vauhtia. Ensimmäiset videovälitteiset vastaanottoajat voivat olla luvassa jo pian.

– Ensin niille pitää saada määriteltyä maksut, muistuttaa vs. peruspalvelujohtaja Marita Ylilahti. – Yleensä muualla videoitse tapahtuvan lääkärin vastaanoton maksut ovat varsin samaa luokkaa, kuin perinteisilläkin vastaanottokäynneillä.

Terveyskeskukseen saapuvan potilaan toivotaan tulevan vastaanotolle maksimissaan yhden tai kahden saattajan kanssa. Aulassa istuimet on laitettu niin, että parin metrin turvavälit on helppo pitää. Paikalle kannattaa tulla vasta, kun on oma vastaanottoaika, jotta aulaan ei tule turhia ruuhkia.

Hyvä varautuminen

Koronavirustesteihin voi nyt hakeutua myös lieväoireiset. Tähän aikaan tavallista nuhakuumetta ei juurikaan ole enää liikkeellä, joten kuumeeseen, kurkkukipun ja muihin flunssaoireisiin on korona nyt entistä todennäköisempi selittäjä, ainakin jos kyse ei tiedettävästi ole siitepölyjen aiheuttamasta allergiasta.

Järvi-Pohjanmaalla koronavirustestejä on toistaiseksi otettu vain yksittäisiä, juurikin koska hengitystieinfektioiden osalta tilanne on niin rauhallinen.

Mahdolliseen epidemian uuteen nousuun on kuitenkin varauduttu hyvin ja esimerkiksi suojamaskeja on hyvin käytössä ja niitä tilataan jatkuvasti lisää. Terveydenhuollossa käytössä ovat kokokasvovisiirit ja kotihoidossa sekä asumisyksiköissä suu-nenäsuojia ja visiirejä.

Marita Ylilahti kertoo, että myös muutoin alueen varautumisaste viruksen leviämiseen on korkea. Lääkäreitä, sairaanhoitajia ja tukihenkilöitä on saatavilla ja sairaalapaikkojakin on niin paljon, että apua voidaan antaa muillekin Etelä-Pohjanmaan kunnille. – Lappajärvellä on odottamassa 12 vuodeosastopaikkaa ja sinne saadaan niitä lisääkin nopeasti tarvittaessa, Ylilahti lupaa.

Hammashuollossa lisätään toimintaa

Vastaava hammaslääkäri Jaakko Anttila kertoo, että rauhallisen koronatilanteen myötä myös hammashoitoa tullaan toteuttamaan enemmän kuin viime aikoina on tehty, jotta ongelmat eivät pääsisi kasautumaan.

Suojaintilanne on hyvä myös hammashoidossa ja toukokuun alusta alkaen Alajärvellä alkaa taas työskennellä usempi vastaanottajaja. Hoitoon tullaan kutsumaan sellaisia potilaita, joilta viime viikkojen aikana on peruttu kiireettömiä hammashoitoaikoja.

– Viime viikkoina on annettu vain kiireellistä hoitoa ja riskiryhmien osalta tämä tilanne jatkuu edelleen. Myöskään uusia ajanvarauksia kiireettömään hammashoitoon ei oteta, Anttila kertoo.

MAINOS
Exit mobile version