1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Shenyanginista Lehtimäelle kotiutunut Liu Eteläaho tarttui toimeen koronan vastaisessa taistelussa

Lehtimäellä asuvan Liu Eteläahon ajatukset ovat talven aikana olleet tavallista enemmän läheisten luona Shenyangin kaupungissa Kiinassa.

Liu kuuli koronauutisia Wuhanista tammikuun lopulla ja huolestui sukulaisistaan ja ystävistään. Onneksi Wuhan sijaitsee monta tuhatta kilometriä Shenyangista, josta Liu on kotoisin ja jossa hänen sukulaisensa ja ystävät ovat.

MAINOS

Kiinalaiset ovat olleet koronan suhteen todella varovaisia. Liu kertoo, että koulut Shenyangissa ovat edelleen kiinni, vaikka siellä ei ole ollut paljon tartuntatapauksia.

Liu Eteläaho on kotoisin Shenyangin miljoonakaupungista, joka sijaitsee koillisessa Kiinassa, noin 700 kilometriä pääkaupunki Pekingistä.

– Maaliskuun alussa, kun Euroopan koronatilanne huononi, aloin olla hyvin ahdistunut. Olin seurannut kaikkea sitä mitä Kiinassa tapahtui ja sitten sama juttu tuli Suomeen.

Miljoonakaupungin keskustasta Lehtimäelle

Liun kotikaupunki Shenyang sijaitsee koillisessa Kiinassa, noin 700 kilometriä pääkaupunki Pekingistä.
Kaupunki tunnetaan Kiinaa hallinneen Qing-dynastian syntypaikkana. Shenyangissa on noin kahdeksan miljoonaa asukasta ja se on Liaoningin maakunnan pääkaupunki.

Shenyang on suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Kiinassa. Kaupungissa on paljon tehtaita ja teollisuudenaloina ovat laite-, auto-, autonosateollisuus sekä lääke-, kemikaali- ja elintarviketeollisuus. Kaupungissa on myös Shenyangin lentokonetehdas.

– Myös turismi kasvaa Shenyangissa koko ajan, meillä on Qing-dynastian keisarin palatsi ja keisarin puisto, joissa käy miljoonia turisteja ympäri vuoden.

Liun lapsuudenkoti sijaitsi kaupungin ydinkeskuksessa. – Asuimme kerrostaloasunnossa ja perheessä oli äitini, isäni, isänäiti ja minä.

Liu on vanhempiensa ainoa lapsi. Kiinan valtion yhden lapsen politiikka otettiin käyttöön virallisesti vuonna 1979 ja Liu on syntynyt vuotta tätä aikaisemmin. Peruskoulun, lukion ja yliopistoa Liu kävi Shenyangissa.

Yliopistosta Liu valmistui 1999 pääaineenaan englannin kieli. – Sain työharjoittelupaikan tuonti- ja vientiyrityksestä Shenyangissa. Seinäjokinen yritys Seicon Oy, nykyään Peab Oy, alkoi rakentaa jätevesipuhdistamoa Shenyangissa ja sain työpaikan yrityksen Kiinan toimistosta. Toimin tulkkina ja projektipäällikön assistenttina.

Liu työskenteli suomalaisten insinööreiden ja liiketalouden johtajien kanssa kolme vuotta vuosina 1999-2002. – Vierailin myös Suomessa työmatkalla ja projektin jälkeen Seicon Oy ehdotti minulle opiskelua Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa.

Näin Liu muutti Seinäjoelle opiskelemaan lokakuun lopussa 2002. – Valmistuin tradenomiksi kansainvälinen kaupan alalta 2007 ja sain työpaikan Seicon Oy:n toimistosta Seinäjoelta. Sitten tapaisin mieheni Villen ja muutin Lehtimäelle 2011. Sen jälkeen jäin äitiyslomalle ja työstä pois. Alajärven 4H-yhdistyksestä sain työpaikan viime vuoden maaliskuussa.

Suomesta toinen kotimaa

Suomesta on tullut Liulle jo toinen kotimaa, mutta silti hän välillä kaipaa Kiinasta jotain – nimittäin kiinalaista ruokaa!

– Viihdyn Suomessa hyvin, sillä elämäni tärkein juttu, perheeni, on täällä, Liu sanoo ja kertoo, että myös kaunis ja puhdas luonto, rauhallinen asumisympäristö, turvallinen ja toimiva yhteiskunta ovat hänelle tärkeitä.

– On ihana asua maaseudulla, tällaisessa paikassa kuin Lehtimäki. Paikka on pieni ja asukkaat tuntevat toisensa hyvin. Kaupoissa ja kadulla tervehditään tuttuja. Sellaista ei tapahdu Kiinan suurissa kaupungeissa.

Kiinalaisessa kulttuurissa perhe on hyvin tärkeä ja lapsi on perheen ydin. – Vanhemmat yrittivät antaa lapsille kaikkea parasta esimerkiksi koulutuksen, ruuan, asumisen, terveydenhuollon, viihtymisen sekä koulujen suhteen.

Kiinalaisessa kulttuurissa kunnioitetaan vanhoja ihmisiä sekä opettajia. Perheenjäsenet huolehtivat toisistaan ja ovat tiivisti yhteydessä sukulaisten kanssa. – Ystävät ovat tärkeitä ja ystävien piiri on laajempi kuin Suomessa.

Liun mielestä myös kiinalaisilla olisi opittavaa Suomesta. – Se miten täällä huolehditaan ja hoidetaan ympäristöä, suojellaan ja kehitetään sitä, on Suomessa on paljon paremmin hoidettu kuin Kiinassa.

– Kiinassa olisi opittava myös rauhallisesta, rehellisestä ja reilusta elämätavasta, mikä on Suomesta. Kiinassa ihmisellä on elämässä paljon kiirettä ja stressiä, monet tekevät paljon ylityötä. Taloudelliset arvot ovat ihmisille Kiinassa tärkeämpiä, kuin Suomessa.

Liu on vieraillut kotiseudullaan Kiinassa viimeksi kesällä 2017. – Ennenkuin minulla oli oma perhe, kävin siellä kaksi kertaa vuodessa. Mutta nyt kolmen lapsen kanssa matka Kiinaan on monimutkainen.

Tulevalle kesälle perhe oli kuitenkin suunnitellut vierailua Shenyangiin. Koronakriisi kuitenkin muutti suunnitelmat.

Suojavarusteita lahjoituksena

Kun korona rantautui Eurooppaan ja Suomeen, Liu koki suhtautumisen asiaan aluksi liian optimistiseksi.

– Suomen hallitus teki kuitenkin hyviä toimenpiteitä sen jälkeen, kun korona alkoi levitä. Myös suomalaiset ovat pikkuhiljaa ottaneet koronan uhkan vakavasti. Mielestäni on hyvä, että suhtaudumme koronaan vakavasti, koska kyseessä on uusi tauti josta kukaan ei vielä tiedä kaikkea.

Uutisista Liu luki, että Suomessa ei ole suojavarusteita riittävästi sairaanhoitajille, eikä niitä enää löydy Euroopastakaan.

– Helmikuun alussa ostin täältä hengityssuojaimia ja lähetin niitä sukulaisilleni Kiinaan. Nyt Suomessa on sama ongelma joten päätin, että minun on pakko tehdä jotain. Aloin kysellä Shenyangista ystäviltäni, mistä voisin hankkia hyvälaatuisia hengityssuojaimia.

Liu sai monta kontaktia joista osa ei ollut luotettava, osa oli liian kalliita, osalle ei saanut kuljetusta Suomeen. – Vihdoin vanha työkaveri löysi hyvän tehtaan, jolla on sertifikaatti ja jonka suojavarusteiden tuotanto täyttää Euroopan standardit.

– Sitten laskin paljonko minulla on rahaa ja sen perusteella päätin suojainten ostomäärän, Liu kertoo. – Ostin 250 kappaletta FFP2-KN95 hengityssuojaimia, jotka sopivat Suomessa sairaalassa sairaanhoitajien käyttöön.

Kun kuljetus oli järjestetty ja asiat tullin kanssa selvitetty, otti Liu yhteyttä Seinäjoen keskussairaalaan ja varmisti, että suojamet ovat hyväksyttyjä. – Sain positiivisen vastauksen ja sen jälkeen vain odotin paketin saapumista. Kuljetus kesti yli kaksi viikkoa, mutta vihdoin sain hengityssuojaimet käteeni.

Liu otti vielä samana päivänä yhteyttä Seinäjoen keskussairaalaan ja lahjoitti kaikki suojaimet heille. – Olisin halunnut hankkia isommän määrän, mutta se olisi ollut liian kallista ja toisaalta myöskään Suomen tulli ei hyväksy yksityishenkilöltä isomman suojavarustemäärän tuontia.

– Lahjoitus on pieni, mutta toivon että siitä olisi edes vähän apua sairaalassa. Meidän kaikki lapset ovat syntyneet Seinäjoen keskussairaalassa, jossa olen saanut todella hyvää palvelua ja hoitoa.

– Koska itse olen Kiinasta kotoisin, osaan kieltä ja tiedän miten siellä tehdään kauppaa. Oli hienoa voida hyödyntää sitä tässä kriisitilanneessa, Liu sanoo ja vinkkaa, että jos on tarvetta tilata lisää suojavarusteita Kiinasta, hän auttaa mielellään asiassa.

Liu haluaa myös kiittää kaikkia ihmisiä, jotka taistelevat koronakriisissä. Lääkärit, sairaanhoitajat, poliisit, opettajat, postin työntekijät, ruokakaupan myyjät, maantilojen työntekijät – ilman heitä ja heidän työtänsä emme selviäisi tästä kriisistä. – Erityisesti haluaa kiittää ja kunnioittaa opettajia! Viiden viikon kotikoulun jälkeen arvostan opettajien työtä kovasti!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät