-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Tukea yrittäjille tarjolla edelleen – Johanna haki tukea, rahat olivat viikon kuluttua tilillä

Koronaepidemiasta kärsiville yrityksille on tarjolla taloudellista tukea hyvin ja sitä on edelleen haettavissa. Koko maassa ja Etelä-Pohjanmaan maakunnassa yksinyrittäjät ovat hakeneet heille varattua 2000 euron tukea kuitenkin melko vähän.

– Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun toiminta-alueella hakemuksia on saapunut hieman alle 100, ja niistä on käsitelty noin 75 prosenttia. Hakemusten käsittelyssä on esiintynyt jonkin verran viivettä, mikä on aiheutunut lisätietopyyntöjen suuresta määrästä. Alkuvaiheessa suurin ongelma oli liikevaihdon laskun osoittaminen. Liikevaihdon laskun osoittaminen tarvittavilla liitteillä on hakemuksen etenemisen kannalta keskeinen asia, sanoo JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa.

MAINOS

Vimpeliläisen Boutique Johanna K:n yrittäjä haki ja sai yksinyrittäjän tukea. Yhtiömuoto on osakeyhtiö.

– Hain tukea heti, kun tukihaku avautui. Tuen hakeminen oli helppoa www.jpyp.fi-sivujen kautta. Itse hakulomake oli helppo täyttää ja vei aikaani ehkä 10 minuuttia. Hakemukseen tarvittavat liitteet olivat minulla valmiina katsottuna. Tarvittavista liitteistä oli hyvä listaus jpyp.fi-sivulla, yrittäjä Johanna Korkea-aho kertoo.

Päätös tuen saamisesta tuli sähköpostilla muutamassa päivässä.

– Tukiraha oli tilillä noin viikon kuluttua päätöksen saamisesta. Tukirahan käytin liikkeen laskujen maksamiseen. Kannattaa ehdottomasti hakea tukea, jos vähänkään on tarvetta. Etenkin kaupan alalla on paljon ennakkoja, joista joutuu vastaamaan, joten tuki tuli kyllä tarpeeseen, monilla on varmasti sama tilanne, Korkea-aho kannustaa.

JPYP:n kotisivuilla on ohjeet tuen hakemiseen. Tukea voi hakea 30.9.2020 saakka. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt JPYP:n toiminta-alueelle (Alajärvi, Lappajärvi, Soini ja Vimpeli) yksinyrittäjien tukeen yhteensä noin 932 000 euroa.

Työllistävien yritysten tuen myöntävät ELY-keskus ja Business Finland

ELY-keskuksen koronatukea voivat hakea yritykset, joilla on 1–5 työsuhteessa olevaa työntekijää hakemuksen jättämishetkellä. Lappajärveläinen InKauneus haki ELY-keskuksen tilanneanalyysiin suunnattua tukea. Hakemuksen käsittely oli nopeaa: rahat olivat tilillä viikossa.

– Tuen hakeminen oli helppoa. Tein hakemuksen netissä, ja kirjoitin siihen, mikä meillä on tilanne, miten korona on vaikuttanut ja mitä rahalla tehdään. Kerroin, että raha menee palkkakuluihin, ettei tarvitsisi lomauttaa työntekijää ja että yritämme keksiä uusia keinoja saavuttaa asiakkaita, kun hallituksen linjauksen mukaisesti turhaa liikkumista on pyydetty välttämään, yrittäjä Inka Herrala kertoo.

InKauneudella on yksi työntekijä yrittäjän lisäksi.

– Olen käsityksessä, että monet eivät ole siksi hakeneet tukea, kun yritystoiminnan tulo ei ole pienentynyt 30 prosenttia. Meilläkin tilanne on aika rauhallinen, mutta huomattavasti hiljaisempaa kuin normaalisti toukokuussa, koska kaikki juhlat ja menot on peruttu. ELY:n tuki paikkaa tätä tulonmenetystä ja antaa hieman tilaa hengittää, hän jatkaa.

Business Finland puolestaan tukee pk-yrityksiä, joissa työskentelee 6–250 henkilöä. Avustus on tarkoitettu yrityksille, joiden toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa koronaviruksen vuoksi. Yrityksellä tulee olla kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

– Rahoitus on tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Avustus on tarkoitettu pienimuotoisen tilanneanalyysin tekemiseen tai laajemman kehittämishankkeen toteuttamiseen. Avustuksen suuruus on 80 prosenttia projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 prosenttia myönnettävän avustuksen määrästä. Tietoa ja apua hakemusasioissa saa JPYP:n yritysneuvojilta. Yrityksen käyttämä tilitoimisto on myös tärkeä yhteistyötaho. Neuvoa ja apua kannattaa pyytää rohkeasti, Alanko-Luopa muistuttaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät