-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä

Kotipuutarhasta on paljon iloa silmälle ja puutarhanhoito on mukavaa ajanvietettä korona-arjessa. Samalla pörriäisten kohtalo huolettaa monia luonnon ystäviä.

Tarvitaanko kotipuutarhan kukoistukseen kemiallisia kasvinsuojeluaineita vai voisiko pärjätä luonnonmukaisilla menetelmillä? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee kotipuutarhureille luonnonmukaisten menetelmien käyttöä.

MAINOS

Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.

Pölyttäjistä on monenlaista hyötyä

Monet puutarhakasvit, kuten omena, pensamustikka ja vadelma, tarvitsevat hyönteispölytyksen tuottaakseen satoa.

Useat viljelykasvit tuottavat hyönteispölytyksen ansiosta parempilaatuisen ja runsaamman sadon. Pölytyksellä on myös vaikutusta marjojen makuun, koska pölytys lisää marjojen sokeripitoisuutta.

Jos haluat varmistaa pölyttäjille sopivia ruokailupaikkoja, anna voikukan ja apilan kukkia ainakin osalla piha-alueesta. Keväisin pihan reuna-alueen pajukot ovat pölyttäjille oivallista ruokaa ja syksymmällä maitohorsma.

Kotipuutarhassa kannattaa suosia runsaasti mettä sisältäviä pölyttäjiä kiinnostavia kasveja tai pensaita, kuten mäkimeiramia, kurjenpolvea tai kultaherukkaa.

Miten hoidan puutarhaani luonnonmukaisesti?

Kemiallisille kasvinsuojeluaineille on olemassa hyviä luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Ennalta ehkäisevillä toimilla, kuten kasvualustan kunnosta huolehtimisella ja kasvien sijoittelulla voidaan edistää kasvien terveyttä ja vähentää torjuntatarvetta.

Kotipuutarhassa kannattaa suosia runsaasti mettä sisältäviä pölyttäjiä kiinnostavia kasveja tai pensaita.

Torjuntaa voidaan tehdä myös kitkemällä tai liekittämällä rikkakasveja. Torjunnassa on myös mahdollista käyttää ns. perusaineita, joita säädellään kasvinsuojeluainelainsäädännöllä, mutta joita käytetään pääasiallisesti muuhun kuin kasvinsuojeluun.

Näitä ovat mm. auringonkukkaöljy, fruktoosi ja nokkosuute. Niksejä kotipuutarhurin kemikaalittomaan kasvinsuojeluun löydät Tukesin nettisivuilta.

Näin torjut rikkaruohoja ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita

Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista.

Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.

Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.

Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.

Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.
Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön.

Jos kuitenkin käytät kasvinsuojeluaineita, noudata ohjeita

Jos kuitenkin päätät käyttää kotipuutarhassasi kasvinsuojeluaineita, huolehdi omasta, muiden sekä ympäristön turvallisuudesta ja noudata käyttöohjeita. Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet löydät Tukesin nettisivuilta.

Valmisteita saa käyttää vain myyntipäällyksessä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Lisäksi tulee noudattaa myyntipäällyksen käyttömääriä ja käytön rajoituksia. Esimerkiksi vesistöjen läheisyydessä ei saa ruiskuttaa myyntipäällyksessä mainittua suojaetäisyyttä lähempänä vesistöä.

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät