-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Alajärvellä ryhdytään vieraslajien torjuntatalkoisiin!

Alajärven kaupunki on julistanut vuoden 2020 vieraslajien torjuntavuodeksi.

Vieraslajit ovat sellaisia eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta esiintymisalueeltaan uudelle alueelle. Vieraslajit voivat aiheuttaa ongelmia alkuperäiselle luonnolle.

MAINOS

Kasvit ja eläimet, jotka löytävät tiensä uusiin, vieraisiin elinympäristöihin voivat tukahduttaa alkuperäisen lajiston ja vahingoittaa ympäristöä. Tällöin niitä kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Vieraslajit voivat olla haitallisia ihmisen terveydelle, muuttaa elinympäristöjä käyttökelvottomiksi, yksipuolistaa luontoa sekä levittää tauteja ja loisia. Koko maailman mittakaavassa vieraslajit ovat toiseksi suurin uhka luonnon monimuotoisuudelle elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen.

Kaupunki haastaa seurat ja yhdistykset sekä kaikki kuntalaiset torjuntatyöhön ja toimimaan yhteisen luonnon hyväksi. Jokainen voi tehdä jotain elinympäristön turvaamiseksi.

Torjuttavat lajit ovat jättipalsami, kurtturuusu ja lupiini. Tunnistamis- ja torjuntaohjeet löytyvät mm. seuraavasta linkistä https://www.allergia.fi/luontoaskel/vieraslajiopas/talkoiden-jarjestaminen/.
Myös jättiputkea torjutaan, mutta koska laji on vaarallinen kosketettaessa, torjunta tapahtuu ammattilaisten toimesta.

Toimi näin: Tunnista vieraslaji. Älä kuitenkaan toimi toisen omistamalla maalla ilman lupaa. Ilmoita esiintymästä sähköpostitse niina.jussinmaki(at)alajarvi.fi. Sen jälkeen poista vieraslaji ja hävitä jäte ohjeen mukaan.

Maanomistaja on aina vastuussa omalla kiinteistöllään olevien vieraslajien torjunnasta. Alajärven kaupunki huolehtii vain omistamillaan alueilla olevien vieraslajiesiintymien torjunnasta. Valitettavasti resurssitveivät riitä yksityisten omistamien kiinteistöjen vieraslajitorjuntaan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät