0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Alajärvellä panostetaan päihdesairauksien hoitoon

Fenix-klinikoiden päihdetyöntekijä Eero Kyhä ja vastaava ohjaaja Hannamari Hietala vierailivat Alajärvellä esittäytymässä Järvi-Pohjanmaan perusturvan uudelle päihdetyöntekijä Ann-Marie Lidströmille, kertomassa palveluista ja syventämässä yhteistyötä kaupungin päihdepalvelujen kanssa.

Eero Kyhä kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan Alajärvi käyttää järkevästi ja hyvin myös yksityisiä kuntoutuspalveluja alkoholismin ja päihderiippuvuuden hoidossa.

MAINOS

– Ainakin meille on myönnetty hyvin maksusitoumuksia palvelutarpeen ollessa olemassa. Verrattuna moneen muuhun Suomen kuntaan, Alajärven voi todeta olevan jopa edelläkävijäkunta päihdesairauden hoidossa.
Suomessa on yleisesti melko puutteellinen ymmärrys päihdesairauden vakavuudesta sekä sen hoitamattomuuden massiivisista ja ylisukupolvisista miljardien kustannuksista.

– Tällä hetkellä tämä ymmärtämättömyys näkyy monessa kunnassa lastensuojelun ja perhepalvelujen raskaina talouslukuina, jotka uhkaavat jo kaataa monet kuntataloudet. Tämä on toki vain yksi osa-alue ja jäävuoren huippu alkoholismin kustannuksista.

Oikealla päihdehoidolla saadaan ja on saatu monessa kunnassa tuo kustannus tasapainoon. – Olemme torjuneet toiminnallamme aivan valtavan monia satavarmoja päihdeperheen lasten sijoituksia ja huostaanottoja. Osassa kunnista tämä yhtälö on ymmärretty jo aika hyvin.

– Kaikki perheen tukitoiminnot ovat täysin turhaa rahan haaskausta silloin, jos perheen ydinongelma on vanhemman päihdesairaus. Sairaus ei mene ohi tukemalla. Hautaan asti voi kyllä yrittää tukea, Eero painottaa.

Eero ja Hannamari kertovat, että Fenix-klinikoiden minnesotahoito alkaa aina 1-3 kuukauden laitosjaksolla Ähtärin klinikalla ja jatkuu sen jälkeen 11 kuukauden jatkohoitona.

Hoito tähtää aina täysraittiuteen. Pääajatuksena on, että alkoholisimi ja päihderiippuvuus on sairaus, josta voi toipua hyvään vapaaseen elämään.

Fenixin minnesotahoitoon otetaan aina hoidossa olevan lähipiiri mukaan. – Olimmekin Alajärvellä kertomassa erityisesti läheisten mukaan ottamisesta hoitoprosessiin, sen tärkeydestä ja siitä, kuinka olemme kehittäneet tätä hoidon osa-aluetta entistä paremmaksi, Eero sanoo.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät