Riina Leppäkangas lensi Lehtimäeltä Fuengirolaan – ja jäi!

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäeltä kotoisin oleva Riina Leppäkangas, 35, on perustanut vakituisen kodin Espanjan Aurinkorannikolle Fuengirolaan. Seutu tuli hänelle alunperin tutuksi kymmenisen vuotta sitten lomamatkalla ja jo 2012 hän jäi sinne 1,5 vuoden ajaksi.

Urheilullinen Riina saa harrastaa varsin hulppeissa maisemissa.

Paluu kotimaahan oli kuitenkin vielä edessä, mutta 2015 veri veti takaisin ja nyt Riina sanookin, että hänen kotinsa on nyt täysin Espanjassa, vaikka perhettä ja Suomen luontoa väliin ikävöikin.

MAINOS

Unelmat todeksi

Riina kävi peruskoulun Lehtimäellä ja sen jälkeen hän opiskeli suurtalouskokiksi Ähtärin ammatti-instituutissa. Tämän jälkeen hän opiskeli myös lähihoitajaksi ja personal traineriksi.

Fuengirolaan Riina lähti pidemmäksi aikaa ensimmäisen kerran vuonna 2012. – Olin sitä ennen käynyt täällä kerran lomalla ja tykästyin paikkaan. Halusin kuitenkin tuolloin 2012 lähteä vain hieman kokeilemaan ulkomailla asumista ja tarkoitus oli olla muutama kuukausi, mutta aika venähti lopulta 1,5 vuodeksi, Riina muistelee.

Ensimmäisen reissun jälkeen hän palasi Suomeen opiskelemaan lisää. – Nyt asun sitten toistamiseen samaisessa kaupungissa, jonne muutin 2015 kesällä. Pian tulee viisi vuotta täyteen.

Tästä huolimatta nimenomaan Espanjaan muutto ei ollut Riinalle mikään erityinen haave, mutta ulkomaille hän halusi. Paikka valikoitui oikeastaan ensimmäisellä kertaa vain sen vuoksi, kun hän oli siellä kerran aiemmin käynyt.

Riina on viihtynyt Fuengirolassa niin hyvin, ettei ole haikaillut takaisin Suomeen. – Asun avopuolisoni kanssa ja hän on toki ollut yksi syy tänne jäämiseen. Hän on kotoisin tältä alueelta, puoliksi suomalainen ja espanjalainen.

Aurinkorannikon maisemat ovat tuttuja monille suomalaisille.

– Kotini on Espanjassa. Vanhempani, sisarukseni ja muut sukulaiset ovat Suomessa, joten sillä tavalla tietysti on siteet Suomeen, mutta muutoin olen täysin Espanjassa ”kirjoilla”. Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, voi olla, että palaan joskus Suomeen.

Riina kertoo, että joskus hän ikävöi kotiseutuaan. – Perhe on siellä. Myös Suomen luontoa tulee välillä ikävä.

Normaalia arkea

Ulkomaille haluaville Riina haluaa sanoa, että kannattaa heti alusta alkaen asennoitua erilaiseen kulttuuriin. – Jos puhutaan Espanjasta, niin varaudu siihen että talvella täällä on sisällä kylmempi kuin ulkona ja asiat eivät suju yhtä nopeasti kuin Suomessa, eli täällä tarvitaan aikaa arkipäiväisten asioiden hoitamiseen.

– Todentotta, elämä on täällä asuville aivan sitä normaalia arkea niinkuin Suomessakin tai missä tahansa muualla. Tämäkin voi nimittäin tulla yllätyksenä joillekin.

Riina muistuttaa, että kun lähdet ulkomaille, niin on tärkeää olla joustava, avoimella mielellä ja positiivisella sekä iloisella asenteella. – Kunnioitus maan kulttuuria kohtaan on erittäin tärkeä asia, sekä halu oppia ja vastaanottaa uutta.

Suomalaisilla onkin Riinan mielestä jotain opittavaa Espanjasta. – Voisimme ottaa oppia espanjalaisesta perhekeskeisyydestä. Espanjalaiset viettävät paljon aikaa yhdessä syöden, ulkoillen ja kyläillen. Lisäksi tietynlainen rentous asioiden suhteen olisi myös hyvä oppi suomalaisille.

Ei pelkkää merenrantaa. Seutu tarjoaa hienot puitteet monenlaiseen liikkumiseen.

– Espanjalaiset voisivat puolestaan ottaa ainakin hieman oppia suomalaisesta jämptiydestä, esimerkiksi siitä, että ollaan tapaamispaikalla silloin kun ollaan sovittu, eikä paria tuntia myöhemmin.

Koronan vaikutukset tuntuvat

Riina toimii tällä hetkellä yksityisyrittäjänä liikunta-alalla. Hän kertoo että korona on vaikuttanut elämään Fuengirolassa hurjan paljon. – Säännöt ovat olleet tiukat. Tässä vaiheessa niitä on toki jo höllennetty, mutta aiemmin vietimme sisätiloissa noin kaksi kuukautta. Ulos ei saanut mennä kuin painavasta syystä esimerkiksi ruokakauppaan, apteekkiin tai lääkäriin.

Poliisit valvoivat kaduilla, jopa helikopterit ja dronet seurasivat ihmisten liikehdintää. Sakkoja jaettiin paljon sääntörikkomuksista.

– Itselleni korona vaikutti eniten töiden suhteen. En voinut ohjata henkilökohtaisia asiakkaitani enkä pitää ryhmäliikuntatunteja. Onnekseni keksin online-jumpat ja -ohjaukset, niin on ollut hieman korvaavaa toimintaa.

Tilanne on nyt askel askeleelta menossa parempaan suuntaan. – Vapautuksia saamme lisää ja uloskin olemme jo muutaman viikon ajan päässeet liikkumaan, Riina kuvailee.

Viimeisimmän tiedon mukaan turistit saavat matkustaa Espanjaan taas heinäkuusta alkaen. – Uskon että silloin on jo tarpeeksi hyvä tilanne täälläkin. Itsekin suunnittelen tulevani silloin kesälomalle Suomeen.

– Katsotaan, mitä korona tuo vielä tullessaan. Olen kuitenkin positiivisilla mielin. Oma kekseliäisyys ja into tarttua uuteen on pitänyt toiveikasta mieltä yllä. Toki tiedän, ettei kaikilla ole yhtä hyvä tilanne ja vaikeita aikoja on vielä edessäpäin, mutta siitä huolimatta kannustan aina kaikkia pitämään lippua korkealla!

Riina toivottaa kaikille mukavaa kesää myös Suomeen ja kannustaa kaikkia, jotka haaveilevat muutosta Espanjaan tai mihin tahansa maailmassa, niin tuo askel kannattaa ottaa ja kokeilla. -Sitten sen näet oliko se sinua varten. Eipähän ainakaan tarvitse katua, että jäi tekemättä!

Tuula Jokiaho

 

 

MAINOS
Edellinen artikkeliSellonsoittoa ja laulua Kesäillan musiikkihartaudessa
Seuraava artikkeliLuonnonkukkien päivää vietetään kotipihoilla ja lähiluonnossa