-7.9 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Kuninkaantuvan monipuolinen kesä avautui yleisölle

Soini-seuran järjestämä Kuninkaantuvan kesä 2020 -näyttelyt on avattu yleisön ihasteltaviksi. Tarjolla on mielenkiintoinen ja monipuolinen kattaus nähtävää, uutena muunmuassa sotien aikaiset rintamapuhdetyöt ja vuodien 1918-1945 öljyvärimaalauksia ja grafiikkaa.

Puhdetöiden kirjo on laaja ja voi vain ihailla tekijöiden taitoja.

Erikoisena lisänä on taiteilija Jorma J. Järvisen ilmailuaiheinen myyntinäyttely. Vanhoina näyttelyinä esillä ovat uudistettu apteekkitavaroiden näyttely, 1950-luvun koululuokka, entisajan kauppa sekä militaria -näyttelyt. Kaikissa näissä on myös uutta materiaalia.

MAINOS

Näyttelykesän avannut Soini-seuran Lasse Autio totesikin, että kesän 2020 näyttelyssä on todella paljon nähtävää.

Nähtävän määrä lisääntyi kun monen mutkan kautta paikalle saatiin tälle vuodelle myös Järvisen taidokas taidemyyntinäyttely, jota Autio oli yrittänyt saada Soiniin jo parin vuoden ajan.

Kuninkaantuvan näyttelyssä on esillä myös paljon sota-aikoina tehtyä taidetta.

Jorma J. Järvinen on 1937 syntynyt taitelija, joka vuonna 1957 armeijassa ilmavoimien palveluksessa innostui aiheeesta, mutta alkoi maalata lentokoneita vasta 90 -luvulla.

Hänen töissään erikoista on niiden autenttisuus, jokainen kohta on maalattu pilkuntarkasti esikuvan mukaiseksi. Töitä on esillä 14 kappaletta.

Esillä on myös vanhempaa sota-aikojen taidetta Lasse Aution omista kokoelmista. Tarjollaon niin grafiikkaa kun öljyväritöitäkin, osa taideteoksista on varsin harvinaisia ja nimekkäiltä tekijöiltä ja sota-ajan kuvaajilta.

Hieno erikoisuus ovat asemasotavaiheen puhdetyöt, joita näyttelyssä on esillä kymmeniä. Nämäkin työt ovat suurilta osin peräisin Aution omista kokoelmista.

Hiljaisin asemasotavaihe sijoittui vuosiin 1942-43. Puhdetöiden kirjo oli laaja ja töiden kirjo oli laaja pienistä esineistä aina Kivennavalle rakennettuun kirkkoon saakka!

Valtaosa esillä olevista puhdetöistä on valmistettu 40 -luvulla, mutta onpa mukana myös vuonna 1918 punaisen tekemä puhdetyö Hämeenlinnan vankileiriltä!

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät