-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Nelimarkka-museo otti harppauksen kohti hiilineutraliutta

Nelimarkka-museo Alajärvellä on ottanut aimo harppauksen kohti tavoittelemaansa hiilineutraalia kulttuurilaitosta.

Vasta-asennetun aurinkopaneelijärjestelmän kustantamiseen on Nelimarkka Rahastolla ollut hyvänä syynä kansalaisten kasvava huoli ilmaston lämpenemistä aiheuttavan hiilidioksidin määrän lisääntymisestä maapallon ilmakehässä.

MAINOS

Hiilidioksidin määrä on etupäässä kiinni fossiilisten polttoaineitten käytöstä energian tuotannossa.
Muutama vuosi sitten, kun museolle rakennettiin uusi teosvarasto, Alajärven kaupungin toimesta museon lämmitystapa vaihdettiin kaukonäköisesti öljystä maalämpöön.

Nyt käyttöönotettu 15 KWp:n aurinkovoimalaitos riittää pyörittämään myös maalämpölaitoksen pumppuja.
Näiden uudistusten jälkeen ei myöskään museon piipusta enää leviä alueen havumetsiin haitallisesti vaikuttavaa rikkiä, jota polttoöljyssä on runsaasti.

– Hankkeellaan Nelimarkka-Rahasto haluaa myös tarjota esimerkin alueen muille toimijoille aurinkoenergian käytön mahdollisuudesta hyvinkin erilaisissa kohteissa samalla muistuttaen, että valtakunnan verkosta ostetun sähkön hinnassa on kolmannes erilaisia veroja ja sähkönsiirto-maksuja. Oman laitoksen tuottama energia on sen sijaan ilmaista, toteavat hallituksen puheenjohtaja Riitta Nelimarkka ja asiamies Jaakko Seeck.

Museon aurinkosähkövoimalan toimituksesta vastasi paikallinen sähköliike Pitkäsen Sähköasennus Oy. – Voimalan teho on 15,3 kWp. Tämä tarkoittaa kilowattipiikkiä eli suurinta hetkellistä sähkötehoa, jonka voimala pystyy tuottamaan. Voimala tuottaa vuodessa sähköenergiaa noin 12000 kWh – eli kilowattituntia. Tähän sähköenergian määrään vaikuttaa esimerkiksi paneelien sijainti, kaltevuus ja tietenkin vuotuinen auringon säteily.

– Vastoin yleistä harhaluuloa, Suomessa riittää auringonvaloa paneelien tehokkaaseen toimintaan, kertoo yrityksen edustaja Ismo Pitkänen voimalasta.

Museorakennukset ovat usein jo itsessään arvokkaita kohteita paikallisen kulttuurin ja historian kannalta. Lisäksi niiden tehtävä on pitää hengissä arvokasta aineistoa myös tuleville sukupolville.

Museossa sähköä kuluu esimerkiksi näyttely- ja kokoelmatilojen ilmanvaihtoon ja -jäähdytykseen sekä valaistukseen. Sähkön kokonaiskulutus Nelimarkka-museolla on noin 130000 kwh vuodessa. Paneeleilla pystytään siis kattamaan noin yhdeksän prosentin osuus vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

– Vuosittaiset sähkökulut ovat museolla 13000–14000 euroa nykyhinnoilla, joten pa-neeleilla saadaan noin 1 200 euron vuosisäästöt. Kaupungille se on suoraa säästöä, koska meille ei tästä tullut investointikuluja, arvioi kaupungin tilapalvelupäällikkö Timo Ketola.

Koronatilanteen vuoksi monet säätiöt ovat tukeneet taide- ja kulttuurilaitoksia erityisillä kohdennetuilla avustuksilla. Nelimarkka-museon va. museotoimenjohtaja Soile Haapalan mukaan Nelimarkka-Rahaston tukipäätös vaikuttaa pitkäjänteisesti ja laajasti.

– Säätiö ei antanut museolle vain kalaa vaan ongen, jonka avulla saamme nauttia hyvistä energia-apajista vähintään seuraavat 25 vuotta. Samalla säätiö tukee paikal-lista yritystoimintaa.

Aurinkovoimalaprojekti toteutettiin toukokuun lopulla museon ollessa koronatilanteen vuoksi yleisöltä suljettuna. Näyttelyt avautuivat 2.6.

– Säätiön kanssa suunnittelemme, että museoon tulisi vielä havaintopiste, jossa museokävijät pääsevät seuraamaan aurinkovoimalan energiantuotantoa reaaliajassa sähköiseltä näytöltä. Tervetuloa museovierailulle, toivottaa Haapala.

Nelimarkka-museo Etelä-Pohjanmaan taidemuseo on Alajärven kaupungin hallinnoima. Museon taustalla toimii vuonna 1945 perustettu Nelimarkka-Rahasto sr.

Säätiö tukee taiteilija ja professori Eero Nelimarkan vuonna 1964 rakennuttaman museon toimintaa myöntämällä sille vuosittain useita harkinnanvaraisia avustuksia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät