2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat kartoittivat kohteita turvemaiden tutkimiseen

Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoita vieraili viime viikolla Soinissa, Kyyjärvellä, Ähtärissä ja Alajärvellä.

Vierailun taustalla oli se, että Helsingin yliopisto ja Ilmatieteen laitos kartoittavat näiden kuntien alueelta yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa sopivia kohteita turvemaiden, kuten turvetuotannosta vapautuvien alueiden, hiilensidonnan tutkimiseen.

MAINOS

Tarkoitus on sijoittaa alueelle rahoituskuvioiden selkiydyttyä tutkimuslaitteistoa, jolla voidaan mitata turvemaiden hiilensidontaa.

Viime viikkoisella maastokierroksella kartoitettiin tutkimuslaitteistolle sopivia suoalueita. Alue kiinnostaa tutkijoita, koska näissä kunnissa on paljon turvemaita ja erittäin intensiivistä turvetuotantoa.

Bioenergian, ympäristötekniikan, paikkatiedon, biokaasun tuotannon sekä bio- ja kiertotalouden asiantuntija Kari Laasasenaho kertoo, että kyse on tärkeästä tutkimusavauksesta, jolla saadaan lisätietoja muunmuassa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Lisäksi asialla on tärkeä kansainvälinen aspekti, sillä tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kansallisissa päästölaskelmissa ja osana maakäyttösektorin hiilinieluja ja päästökertoimia.

Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusryhmät tekevät kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta ekosysteemien ja ilmakehän välisestä vuorovaikutuksesta. INARista hankkeen valmistelussa ovat olleet mukana akateemikko Markku Kulmala ja apulaisprofessori Annalea Lohila ja Ilmatieteen laitokselta hiilenkierron tutkimusryhmän johtaja Tuula Aalto.

Markku Kulmala on yksi maailman siteeratuimpia geo- ja
ilmastonmuutostutkijoita ja hän on kansainvälisesti palkittu tutkija. Annalea Lohila taas on mukana laatimassa seuraavaa Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) arviointiraporttia ja lukeutuu johtaviin turvemaiden maankäytön ilmastovaikutusten tutkijoihin maailmassa.

Vierailu alueella oli onnistunut ja sen aikana kierrettiin seitsemän eri kohdetta Soinissa, Ähtärissä, Kyyjärvellä ja Alajärvellä.

Päätöksiä tutkimuslaitteiston sijoittamisesta tehdään aikaisintaan kesällä. Potentiaalisiin maanomistajiin ollaan asiasta yhteydessä.

Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan turvemaita mitattaisiin kahdella tavalla: kasvihuonekaasuja mittaamalla, mutta myös mittaamalla alueiden pienhiukkasten muodostumista. Molemmilla on vaikutusta ilmastoon.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät