-11.3 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Naakkajahti elokuun ensimmäisenä

Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-tuottajaliitot järjestävät lauantaina 1.8. naakkojen ja muiden haittalintujen – kuten esimerkiksi harakoiden ja varisten – jahtipäivän. Käytännössä jahdit järjestetään yhteistyössä maataloustuottajien ja paikallisten metsästäjien ja metsästysseurojen kanssa eri puolilla maakuntia.

Naakka on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. Samoin ovat lisääntyneet sen maataloudelle aiheuttamat vahingot ja haitat. Naakat rikkovat rehupaaleja, aiheuttavat satotappioita ja ulostavat tuotantotiloihin, jolloin tautiriski lisääntyy. Naakkojen pesät tukkivat ilmastointiputkia ja savupiippuja. Satapäiset parvet voivat olla todellinen riesa. Viljelijöillä on huoli tilanteen kehityssuunnasta. Haittojen vähentämiseksi ja tautiriskin pienentämiseksi tarvitaan aktiivisista otetta kannan pienentämiseen.

Yhteistyöllä tuloksia

MAINOS

MTK Etelä-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Ari Perälä kertoo, että elokuisella naakkajahdilla haastetaan metsästäjiä talkoisiin. Hän kannustaa tuottajia ja metsästäjiä yhteistyöhön ja keskustelemaan keskenään siitä, mihin metsästäjät voisivat tilallisen luvalla mennä ampumaan naakkoja.
– Tällä naakkajahdilla haetaan karkotusvaikutusta. Toivon, että metsästäjät voisivat kysyä tutuilta tuottajilta, että onko paikkoja, mihin voisi mennä naakkajahtiin. Samoin toivon tuottajien olevan aktiivisia ja olevan yhteydessä metsästäjiin.

Perälä kertoo, että naakkajahdista on tarkoitus tehdä valtakunnallinen tapahtuma.
Naakkojen pyydystäminen ilman poikkeuslupakäytäntöä on ollut sallittua elokuusta 2018 lähtien lajikohtaisen suojelun päätyttyä. MTK muistuttaa, että haittalintujen poistaminen on mahdollista myös rauhoitusaikana Riistakeskuksen poikkeusluvalla tai ilmoitusmenettelyn puitteissa. Tätä mahdollisuutta tulisi MTK:n mukaan käyttää aktiivisesti niillä alueilla, missä ongelma on erityisen merkittävä. Satapäiset parvet voivat olla todellinen riesa. Viljelijöillä on huoli tilanteen kehityssuunnasta.

MTK toivoo viljelijöiden ja metsästäjien aktivoitumista vahinkolintujen, erityisesti naakan, vähentämiseksi. Yhteistyö on avainasemassa päivän toteuttamiseksi ja tuotantorakennusten läheisyydessä tapahtuvan metsästyksen mahdollistamiseksi. Naakka on älykäs nopeasti oppiva lintu, mikä tekee metsästyksestä vaikeaa. Jahtipäivän järjestämisellä tavoitellaan tehokasta naakkakannan pienentämistä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät