1 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Hukkakauraa löytynyt pelloilta

Ensimmäisiä hukkakauroja on löytynyt maakunnan pelloilta. Hukkakaura on tehokkaasti leviävä rikkakasvi, joka levitessään on todella hankala torjuttava. Hukkakauran torjunta on lakisääteistä, joten sen kitkentä on tärkeää. Hukkakaura leviää monin eri tavoin. Se voi levitä oman siemenen mukana pellolle, lintujen tai riistaeläinten mukana. Tämän kesän ongelmana on kuivuus. Hukkakaura on itänyt epätasaisesti kuivan ja kuuman kesän takia. PorAgria Etelä-Pohjanmaa kehottaakin, että tarkkailua on tehtävä useita kertoja tämän kasvukauden aikana: hukkakauraa voi nousta vielä myöhään kesällä pellolta.

Hukkakauran tarkkailussa tulee ProAgrian mukaan tarkkailla erityisesti sähkölinjojen alustoja. Linnut istuvat langalla ja usein levittävät hukkakauraa linjojen kohdalle. Hukkakauran torjunta voidaan tehdä joko kemiallisesti tai kitkemällä. Kuivan ja kuuman kesän vuoksi kemiallisen torjunnan kanssa ollaan jo myöhässä suurimmalla osalla pelloista. Jotta hukkakauran saa ajoissa kitkettyä pellolta, hukkakauratarkastukset pitää aloittaa heti. Torjuntatoimiin kannattaa tarttua heti, kun ensimmäiset yksilöt ovat näkyvissä. Lämmin sää nopeuttaa hukkakauran tuleentumista ja jos kitkentä myöhästyy, hukkakaura ehtii varistaa jyvänsä.

MAINOS

ProAgria Etelä-Pohjanmaa ohjeistaa kitkemään hukkakaura juurineen säkkiin. Hukkakauran tuhoaminen tehdään polttamalla. Yhdestä hukkakauran siemenestä voi kasvaa useita versoja ja nämä versot tuottavat pahimmillaan jopa sata siementä, joten hukkakaura tulee ottaa vakavasti. Kitkentä ja tarkastukset tulee aloittaa pikimmiten, jotta hukkakaurat saadaan ajoissa pois pellolta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät