-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Uusi hanke auttaa perheitä ja naisia

Vimpelissä vuonna 2016 perustettu Moms for Kids ry. on saanut avustuksen STEA:lta eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta helmikuuhun jatkuvaan hankkeeseen. Sinä et ole yksin -hankkeessa ehkäistään koronavirustilanteessa kasvaa syrjäytymistä ja yksinäisyyttä Järvi-Pohjanmaan perusturvaan kuuluvien Vimpelin, Alajärven ja Lappajärven kuntien alueella. Hankkeen kohderyhmään kuuluvat erityisesti lapsiperheet ja naiset. Yhdistyksellä on hankkeeseen liittyvä yhteistyösopimus Järvi-Pohjanmaan perusturvan kanssa.

Hankkeessa toteutetaan psykososiaalisen tuen työmuotoja ja laajennetaan yhdistyksen toimintaa uusille paikkakunnille. Hankkeessa järjestetään vertaistukitoimintaa, joka voi olla esimerkiksi naisille suunnattuja Sinä riität -iltoja ja perheille yhteistä tekemistä. EU-ruokajakelusta vastaavan ja vaatepankkia pyörittävän sekä lapsiperheille loma- ja harrastustukea myöntävän yhdistyksen toimintaa organisoidaan ja laajennetaan muiden muassa kouluttamalla vapaaehtoisia. Yhdistyksen toimintaa laajennetaan Alajärvelle ja Lappajärvelle, mikäli paikkakunnilta löytyy siihen halukkuutta ja tarvetta.

MAINOS

Matala kynnys

Hankkeessa työskentelevät Anu Pihlaja ja Hanna Kujala, jotka ovat myös mukana yhdistyksen hallituksessa.
– Toiminnan keskiössä ovat ihmisten tarpeet. Haluamme madaltaa auttavan ja autettavan välistä kynnystä ja olla osaltamme luomassa yhteisöä, jossa eletään yhdessä. Emme järjestä toimintaa pelkän toiminnan vuoksi, painottaa Anu Pihlaja.

Hankkeessa työskentelevä kaksikko kutsuu itseään rinnalla kulkijoiksi ja avun organisoijiksi. Heidän mielestään pelkkä hanketyöntekijän titteli ei kuvaa tarpeeksi tarkasti heidän tehtäviään.

Sinä et ole yksin -hankkeen toimisto avautuu Vimpelissä Patruunantie 13:ssa elokuun kolmantena päivänä.
– Meille oli sovittuna kolmeen eri tilaan tutustuminen samana päivänä. Yksikään tila ei palvellut tätä tarkoitusta. Bongasimme entisen kirkkoherranviraston tilan, marssimme kuntaan, kysyimme asiaa ja pääsimme tutustumaan tilaan, muistelee Hanna Kujala.

Anu Pihlaja kertoo puolestaan hankehakemuksen määrittävän, kuinka paljon hankkeen rahaa voidaan käyttää vuokrakuluihin. Kunta tuli vuokra-asiassa hienosti vastaan ja kunnanhallitus päätti vuokranalennuksesta. Yhdistys on tehnyt kunnan kanssa yhteistyötä koko olemassaolonsa ajan.

Yhteistoimintaa
eri tahojen kanssa

Idea STEA:n tuen hakemiseen lähti Moms for Kids ry:n osalta siitä, että vapaaehtois- ja yhdistystyönä tehdyn toiminnan tarve on kasvanut valtavasti.
– Tuli yksinkertaisesti tarve työntekijöille, jotka voisivat työnään edistää toimintaa ja myös organisoida kasvavaa työmäärää. Hankkeen aikana rekrytoidaan ja koulutetaan uusia vapaaehtoisia. Tarkoituksena on myös tuottaa vapaaehtoistoiminnan opas, sanoo Anu Pihlaja.

Moms for Kids ry. tekee työtä julkisten palveluiden rinnalla. Toiminta voi olla julkista palvelua tukevaa toimintaa, esimerkiksi siten, että Järvi-Pohjanmaan perhetyön asiakkaat voivat hakea perhetyöntekijöiden kanssa vaatteita vaatepankilta. Perhetyöntekijöillä on oma avain entisessä Järviseudun sairaalassa sijaitsevaan vaatepankkiin.

Moms for Kids ry:llä on tällä hetkellä vapaaehtoisia erilaisissa ryhmissä kolmisenkymmentä. Perusturvan lisäksi Moms for Kids tekee yhteistyötä muiden yhdistysten, kuten esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vimpelin paikallisyhdistyksen kanssa.

Yhdistyksessä toimiminen ovat vaikuttaneet sekä Hanna Kujalan että Anu Pihlajan opintoihin. Lähihoitajaksi kouluttautunut Kujala aloittaa tammikuussa diakoniatyön sosionomiopinnot. Yhteisöpedagogiksi ja yhteisöteatteriohjaajaksi valmistunut Pihlaja opiskelee puolestaan sielunhoitoterapeutiksi.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät