-11.3 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Evijärvellä ja Ähtärinjärvellä hieman levää

Virallisilta levähavainnointipaikoilta raportoitiin viikolla 31 hieman sinilevää Mustasaaren kunnassa Raippaluodonselän havainnointipisteellä Lilla Tjärubådan. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty erityisesti Vaasan ja Mustasaaren saaristossa.

Pohjalaismaakunnissa kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty saaristossa Vaasassa Storskärin ja Glogrundenin edustoilla runsaasti ja erittäin runsaasti, Mustasaaressa Dunkarsörenin edustalla erittäin runsaasti sekä eri puolilla Raippaluodonselkää vaihtelevia määriä.

Myös Kaskisten edustalla on tehty levähavaintoja. Sisävesistöistä on Evijärvellä Matoniemen edustalla ja Ähtärinjärvellä Karvalahdessa havaittu hieman levää.

MAINOS

Viranomaistietojen mukaan pintavesien lämpötilat ovat Lappajärven Halkosaaressa 18,9 °C ja Närpiön Hinjärvellä 19,4 °C. Alkuviikolla Vaasan saaristossa Korshamnsfjärdenin alueella veden lämpötila oli 20 °C ja Vöyrin saaristossa Monåfjärdenin alueella 17 °C.

Sinileväesiintymät ovat yleistyneet pohjalaismaakunnissa sekä rannikolla että sisävesissä heinäkuun keski- ja loppupuolella. Sinilevien yleistyminen on loppukesälle tyypillinen ilmiö. Sinileville otollisia olosuhteita ovat lämmin, tyyni ja aurinkoinen sää.

Sinilevät tarvitsevat lisääntyäkseen ravinteita, ja erityisesti rannikkoalueilla sekä sisävesissä ylenmääräinen fosfori vaikuttaa levien runsastumiseen. Vesistöihin ravinteita kulkeutuu valumina esimerkiksi sateiden saattelemina.

Sinileväkukinnat ovat useimmiten väriltään vihreitä tai kellertäviä. Kuivuessaan levämassa muuttuu usein sinivihreäksi, vihreäksi tai turkoosiksi, mistä levän nimikin juontaa juurensa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät