-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Kukkasidonnan Suomen mestarin taidonnäytteet esille Villa Väinölään

Järviseudun alueen asukkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan floristiikan huippuosaamiseen, kun Kukkasidonnan Suomen mestari, tuleva, todennäköisesti Etelä-Pohjanmaan ainoa floristimestari Säde Alanen tuo näyttelynsä Villa Väinölään lauantaista 22.8. eteenpäin.

Näyttelyn nimi on Juurella. Kaikissa esillä olevissa upeissa sidontatöissä on mukana punajuurta.

Näyttely on avoinna viikon ajan ja lauantaina 22.8. myös Säde on paikan päällä. Hän kannustaakin mahdollisimman monia kiinnostuneita tulemaan paikalle juuri silloin, sillä kyse on elävästä materiaalista ja työt ovat parhaimmillaan tuoreeltaan.

MAINOS

Säde on kotoisin Muuramesta ja jo yläasteikäisenä hän tiesi lähtevänsä opiskelemaan puutarhuriksi. Ajatuksena oli kuitenkin suuntautua viherrakentamiseen ja yrittäjäperheen tyttärellä oli jo yrityssuunnitelmakin valmiina pöytälaatikossa.

– Opiskeluaikana kukkasidonta sitten puri ja se purikin niin lujasti, että opiskelin floristiksi, Jämsästä vuonna 2014 valmistunut Säde kertoo. Opiskeluaikana Säde sai myös kipinän kilpailuihin.

Kilpailu-ura onkin ollut menestyksekäs, siitä tärkeimpänä Kukkasidonnan Suomen mestaruus viime syksyltä.

Intohimolla työhönsä suhtautuva Säde ei ole jäänyt tähän saavutukseen, joka monelle olisi ollut jo kylliksi. Hän aloitti syksyllä floristimestari-opinnot ja nyt Villa Väinölään pystytettävä näyttely onkin näiden opintojen opinnäytetyö.

Floristimestareita on koko maassa noin 70 ja tiettävästi Etelä-Pohjanmaalla ei ole ketään muuta. Kyseessä on alan korkein ammattitutkinto, jonka suorittaneet ovat floristiikan erityisasiantuntijoita.

Säde toteaa, että eteenpäin häntä ajaa määrätynlainen hulluus. – Olen intohimoinen ihminen, ja haluan paneutua aina kunnolla intohimoni kohteeseen. Osa tästä on myös jo kotoa opittua, sillä vanhempani opettivat että jos jotain tekee, se pitää tehdä niin hyvin kuin suinkin osaa.

Nyt floristimestarin opintoihin liittyvä näyttötyö tullaan arvioimaan. Arvioijat seuraavat Säteen työskentelyä, sillä tällä tasolla itse prosessi on jopa tärkeämpi, kuin lopputulos.

– Tavoitteena näihin opintoihin lähtiessä minulla oli, että jos löydän niiden kautta yhdenkin uuden oivalluksen, niin se on hyvä. Itse työskentelyprosessi ei ole ollut uusi, koska olen jo pitkään työskennellyt samoin SM -kisoja varten.

– Tekeminen opettaa ja voin yhdistellä paljon erilaisia asioita mukaan töihini. Pieniä oivalluksia matkan verralle on riittänyt, tärkeimmät ehkä liittyneet punajuureen materiaalina.

Näyttelyn nimenä onkin Juurella. Kaikkia teoksia yhdistävänä tekijänä on punajuuri! Esille tulee kymmenkunta valokuvaa ja voittoisissa SM-kisoissa nähty veistos, jossa siinäkin on punajuuri jo mukana.

Varsinaisia näyttötöitä on neljä. Kimpun aiheena on kasvu, seppeleen heimo ja morsiamen koristeen rihmasto.

Lisäksi näyttötöihin kuuluu korusarja, jossa on kaksi kaulakorua, rannekoru ja korvarenkaat. Tämä osa töistä vastaa näyttötyön kaupalliseen osaan.

Säde Alanen toteaa, että tämäntyyppisiä töitä nähdään harvoin missään muualla kuin kilpailuissa. Hän toivookin kaikkien kiinnostuneiden lähtevän nyt tutustumaan erilaiseen, uudenlaiseen kukkasidontaan.

Tällaisten lopputulosten saavuttamiseksi ammattilainen laittaa peliin kaiken osaamisensa ja osoittaa, miten monipuolisia mahdollisuuksia on tarjolla.

Käytännön työssä Säde hyvin harvoin pääsee tekemään mitään vastaavaa. Etenkin morsiamet ovat usein hyvinkin konservatiivisia, mutta muuten sidonnassa tulee aina välillä hetkiä, jolloin tekijälle annetaan vapaammat kädet.

– Luulen, että monet eivät edes tiedä mitä kaikkea voitaisiin tehdä, Säde sanoo ja toivoo näyttelyyn tutustujilta avointa mieltä!

Säde Alanen on kiitollinen siitä, että pääsee tuomaan näyttelyn näin hyvään paikkaan keskelle Alajärveä. Muutoinkin Alajärven kaupungin tuki on ollut tärkeää, sillä näyttelytöiden valmistamista, joiden hinnaksi tulee tuhansia euroa, on tuettu kaupungin kulttuuriapurahalla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät